Welke bikepacking tassen heb je nodig voor jouw type bikepacking trip?

door

Er gaat niets boven een meerdaags fietsavontuur. Het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om je eigen koers te bepalen is goud waard. Maar wanneer je een aantal dagen off-grid gaat, moet je goed bedenken wat je meeneemt. Nu kun je kiezen voor standaard fietstassen, maar de echte avonturiers kiezen voor bikepacking tassen. Welke bikepacking tassen je nodig hebt lees je in dit artikel.

Wat zijn bikepacking tassen?

Bikepacking tassen zijn fietstassen die je direct aan je fiets bevestigt. Dat is anders dan bij de traditionele fietstassen, want daarvoor moet je een drager monteren om een tas te kunnen bevestigen. Zowel voor, als achterop de fiets. Dat is bij bikepacking tassen niet nodig. Dat maakt de fiets lichtgewicht en compact, waardoor je grotere afstanden kunt overbruggen en over kleinere paden kunt fietsen.

Bikepacken naar Berlijn

Welke maat bikepacking tassen?

Meer dan bij de traditionele fietstassen speelt het formaat een rol bij het vinden van geschikte bikepacking tassen. Een stuurtas moet tussen je stuur passen en de frametas moet binnen je framemaat passen. Meet vooraf je fiets op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Uiteraard wil je tassen die precies passen en waarmee je de juiste hoeveelheid bagage mee kan nemen.

AGU Bikepacking tassen

De juiste plaatsing van de bikepacking tassen

Zelfs als alle tassen op je fiets zitten kun je nog besluiten om wat aanpassingen te doen. Een frametas is super praktisch maar zorgt er ook voor dat je minder goed bij je bidons kunt. Plaats in dat geval je bidons op je voorvork of aan de onderzijde van je frame. Welke setup geschikt is, is per fiets verschillend. Je zult de puzzel zelf moeten oplossen. Maar laten we eerlijk zijn, dat puzzelen naar de perfecte setup, dat hoort ook bij bikepacken.  

Welke bikepacking tassen zijn er?

Binnen de groep bikepacking tassen heb je subgroepen, maar over het algemeen onderscheiden we zes soorten tassen:

  1. Zadeltas (seatpack)
  2. Stuurtas (handlebar bag)
  3. Frametas (frame bag)
  4. Snackpack
  5. Voorvorktas (fork bag)
  6. Fietstassen

Zadeltas (Seat pack)

De zadeltas, ook wel seat pack genoemd, bevestig je onder aan je zadel en aan je zadelpen. Dit doe je met behulp van klittenband of straps waardoor je hem vrij strak onder je zadel plaatst. Door hem strak af te stellen, gaat de tas minder ‘zwiepen’. In sommige gevallen wordt de zadeltas met een harnas geleverd. Dit harnas zorgt voor extra stabiliteit. Hier kun je je tas of eventueel een dry bag in plaatsen.

Zadeltassen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Van 5 tot ongeveer 15 liter, maar omdat ze van een rolltop sluiting zijn voorzien kun je ze compact oprollen. Kies daarom liever een formaat groter als je twijfelt. Vergeleken andere bikepack tassen beschikt de seatpack over relatief veel ruimte. Daarom gebruiken de meest bikepackers de seatpack om kleding of slaapspullen in te stoppen. Sommige zadeltassen zijn voorzien van een netje. Dat is ideaal om extra’s aan te bevestigen zoals slippers of kookgerei.

Tip: hang een handdoek of kleding aan het netje, dan kan deze tijdens het fietsen drogen.

Stuurtas (Handlebar bag)

De stuurtas noemen ze ook wel een handlebar bag. Net als bij iedere bikepacking tas kun je deze heel eenvoudig bevestigen met een aantal straps. Al dan niet met een bijgeleverde harnas en ‘afstandhouders’. Het is soms even passen en meten voordat je de juiste bevestiging hebt gevonden. Neem daar de tijd voor.

Let er bij het monteren vooral goed op dat je niet te veel in de knoei komt met je kabels. Check daarnaast voordat je een stuurtas koopt of je stuur groot genoeg is. Zeker bij dropbars! Je shifters en remmen moeten natuurlijk wel kunnen blijven functioneren.

Omdat je je stuur-eigenschappen niet te veel wilt beïnvloeden is het verstandig om geen zware items in je stuurtas te stoppen. Net als bij de zadeltas kun je hier bijvoorbeeld je slaapspullen in stoppen. Fungeert hij meteen als airbag.

Frametas (frame bag)

De frametas bevindt zich in het midden van de fiets. Met een aantal straps kun je hem gemakkelijk in de ruit van je frame hangen. Vanwege de centrale positie en de lengte, is dit de tas waar je het meeste gewicht in kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je tent en kookspullen.   

We hebben het eerder al genoemd maar check bij het kopen van een frametas altijd goed of je de juiste maat hebt. Sowieso zijn frametassen in diepte verschillend maar met name de lengte is belangrijk om te bepalen of het binnen je frame past.

Bovenframe tas (Top tube bag)

Los van de tas die je in je frame hangt bestaan er ook nog bovenframe tassen. Ook wel Top tube bags genoemd. Dit is een klein formaat tas die je óf aan je stuur en stang hangt óf aan je zadel en stang. Juist door de tweepuntsbevestiging blijft de tas stevig zitten.

Sommige bikepacking tassen zijn tijdens het fietsen lastiger te bereiken. De zadel en stuurtas bijvoorbeeld. Omdat ze lastiger te bereiken zijn plaats je hier meestal de spullen in die je niet direct nodig hebt. De top tube bag is daarentegen gemakkelijk los te maken. Dat maakt hem perfect voor het bewaren van waardevolle spullen. Ideaal wanneer je even snel een supermarkt inschiet.

AGU bikepacking tassen top tube

Snack pack

Een snackpack is gemaakt om, de naam zegt het al, snacks in te bewaren. Tijdens lange ritten moet je je energielevel continu blijven aanvullen. De snackpack bevestig je daarom aan je stuur zodat je je snacks binnen handbereik hebt. In de meeste gevallen biedt de pack, naast ruimte voor snacks, ook genoeg ruimte voor een extra bidon of een blikje fris.

Bikepacking tassen stuurtas retro

Voorvorktas (fork bag)

Als je voorvork is voorzien van bevestigingsogen, dan kun je een voorvorktas plaatsen. Deze fork bags zijn wat kleiner van pakmaat maar omdat het zwaartepunt lager ligt kun je op zich wel wat gewicht in de tassen kwijt. Denk hierbij aan kookgerei of reserveer ruimte op de voorvork voor je bidons.

Fietstassen

De daily commuter zal waarschijnlijk geen snackpacks of echte bikebacking tassen nodig hebben. Gelukkig zijn er ook toffe fietstassen, die ook niet per definitie aan een bagagerek gehangen hoeven te worden. Gebruik je jouw fiets dagelijks, dan is het voordeel van een waterdichte tas groot – scheelt je een natte rug en spullen. Check daarom zeker de shelter bags van AGU.

Fiets accessoiresKeuzehulpenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel