Bikepacking

Hier vind je alles voor je volgende bikepacking avontuur. Van bestemmingen en routes tot aan materiaal en paklijsten. Onze reporters gaan regelmatig op pad en kennen de verborgen parels. Ze geven tips over hoe je ruimte kunt besparen en hoe je bikepack-avonturen beleeft op een ander continent. Veel plezier op je volgende trip!

The Bike
Beste fietsroutes Duitsland

Top 10 beste fietsroutes in Duitsland

door
|
Een ontspannen fietstocht begint het liefst dichtbij huis. Geen gedoe met je fiets demonteren en het inchecken op luchthavens, gewoon de fietsen op de fietsendrager en gaan. Fietsen in Duitsland…
The Bike
Ruben aan het bikepacken in Zuid Afrika

Solo bikepacken door Zuid-Afrika

door
|
Zuid-Afrika is een land van contrasten. Zowel in natuur, als in cultuur. Van torenhoge kliffen en kletterende watervallen tot aan gortdroge woestijnen en afgelegen gebieden. En er is armoede, maar…
The Bike
Bikepacken Oostenrijk

Bikepacken door Oostenrijk voor gevorderden

door
|
Stel, je hebt een groep sportieve vrienden en jullie hebben allemaal iets teveel energie: wat doe je dan? Juist, je plant een mooie meerdaagse bike tour met de nodige hoogtemeters,…

Wat is Bikepacken?

Bikepacken is een relatief nieuwe vorm van avontuurlijk fietsen die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Het combineert fietsen en kamperen, waarbij fietsers zelfvoorzienend zijn en hun benodigdheden meenemen op de fiets. Waar een normale fietsvakantie meestal op asfaltwegen gaat, gaat bikepacken vaak verder dan de gebaande paden en neemt het je mee naar afgelegen en pittoreske locaties, zoals bergen, bossen, en wildernissen.

Bij bikepacken gaat het niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis zelf. Het draait om het ervaren van de natuur, het overwinnen van uitdagingen en het genieten van de vrijheid van het fietsen. Het kan een individuele onderneming zijn of een sociale activiteit waarbij je met vrienden of gelijkgestemde fietsers op pad gaat.

Voorbereiding op Bikepacken

Het avontuur begint natuurlijk met het plannen en voorbereiden van je bikepack-trip. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel reist. Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

  1. Kies de juiste fiets: Voor bikepacken heb je een stevige en duurzame fiets nodig die geschikt is voor off-road avonturen. Een mountainbike of gravelbike zijn de beste opties. Zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met de juiste banden, remmen en versnellingen voor de omgeving waarin je gaat fietsen. Soms kom je kilometers lang niets of niemand tegen.
  2. Pak lichtgewicht en compact: Aangezien je al je benodigdheden op de fiets moet meenemen, is het belangrijk om slim en efficiënt te pakken. Kies lichtgewicht kampeeruitrusting, compacte kleding en minimaliseer het aantal persoonlijke spullen. Vergeet niet essentiële items zoals een slaapzak, tent, kookgerei, reserveonderdelen voor je fiets en een EHBO-kit mee te nemen.
  3. Plan je route: Onderzoek de mogelijke routes voor je bikepack-avontuur. Overweeg factoren zoals afstand, terrein, water- en voedselvoorziening, en de beschikbaarheid van kampeerplekken. Het is ook raadzaam om de weersomstandigheden en eventuele lokale regelgeving te controleren. Op The Bike kun je meer lezen over het plannen van je fietsroutes.
  4. Train en bouw uithoudingsvermogen op: Bikepacken kan fysiek uitdagend zijn, vooral als je lange afstanden of heuvelachtig terrein gaat bedwingen. Zorg ervoor dat je je fietsconditie opbouwt door regelmatig te trainen en je uithoudingsvermogen te vergroten. Vergeet niet om ook met bepakking te oefenen om te wennen aan het gewicht en de balans op je fiets.
  5. Veiligheid voorop: Veiligheid is altijd belangrijk tijdens het bikepacken. Draag een helm en zorg ervoor dat je fiets in goede staat verkeert. Neem een kaart, kompas en fietscomputer mee om te navigeren. Informeer anderen over je reisplannen en overweeg het dragen van een noodcommunicatieapparaat, zoals een mobiele telefoon of een satellietnoodsignaalapparaat.

Bij ons vind je nog meer informatie over het voorbereiden van je bikepack-avontuur, inclusief tips over het kiezen van de juiste uitrusting en het plannen van je route.

Bikepacken biedt een unieke manier om de wereld te verkennen, weg van de gebaande paden en met een gevoel van avontuur en vrijheid. Door je goed voor te bereiden en te genieten van het proces, kun je een onvergetelijke ervaring hebben. Pak je fiets in, plan je route en ga op pad. De wereld die dichtbij je staat of juist naar verre continenten.