Garmin Edge 1040 Solar review

door

Garmin is misschien wel het bekendste merk voor navigatie en inzicht in sportprestaties. Van wearable tech tot aan vermogensmeters en fietscomputers. Wij namen de Garmin Edge 1040 Solar mee op fietsvakantie door Spanje. Deze nieuwste fietscomputer is wat dat betreft echt het paradepaardje uit de Garmin stal. In dit artikel delen we onze bevindingen. 

Wat zit er in de doos van de Garmin Edge 1040 Solar

Laten we bij het begin beginnen. Wat krijg je wanneer je je pakketje openmaakt:

  • Edge® 1040 Solar
  • Zwarte siliconen beschermhoes
  • Steunen (Mountainbike mount, standaard mount en verlengde voorsteun)
  • USB-kabel
  • Bevestigingskabeltje
  • Inbussleutels
  • Documentatie

Zodra je het apparaat in de hand neemt merk je al dat het van hoge kwaliteit is. De afwerking is erg stijlvol en de computer voelt robuust aan. Het touchscreen heeft een fijne grootte en geeft daardoor overzichtelijk de informatie weer. Zelfs met handschoenen aan en in de regen werkte de touchscreen uitstekend. Dat is bij barre weersomstandigheden een fijne bijkomstigheid.  

Gemakkelijk te installeren

Als dit je eerste Garmin fietscomputer is dan doe je er verstandig aan om eerst de Garmin Connect app op je telefoon te installeren. Zodra je het apparaat aanzet vraagt de Garmin Edge 1040 Solar namelijk om het te koppelen met de app. Dat maakt synchroniseren makkelijker. De installatie werkt verder heel gebruiksvriendelijk en is stap voor stap te volgen.

Een batterijduur van wel 45 uur met zonne-energie!

Garmin heeft naast de gewone Garmin Edge 1040 dus ook een Solar variant. Het opladen met zonne-energie is meteen het unieke aan dit hightech apparaat. De fietscomputer is voorzien van ‘Power Glass’ waardoor je met zonne-energie kunt opladen. Daarmee heb je een batterijduur van 100 uur in de energiebespaarstand en tot 45 uur bij intensief gebruik. 

Ik ben ongeveer drie weken door Spanje gefietst en heb het toestel maar twee keer opgeladen. Zeker wanneer je gaat kamperen en lange tijd geen stroom bij je hebt, is dit een zeer waardevolle eigenschap. 

Betrouwbare fietsnavigatie met de Garmin Edge 1040 Solar

Tijdens een fietsreis ga je over onbekend terrein. Je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest. Je plant je route van A naar B, kijkt op de kaart maar hebt nog geen idee van hoe het er in werkelijkheid uitziet. Een betrouwbare fietsnavigatie behoort daarom tot je standaard uitrusting. 

De Garmin Edge 1040 Solar maakt gebruik van multi-band GNSS. Daarmee heb je razendsnelle en heel nauwkeurige routeinformatie. Je kunt het toestel zelf routes laten maken maar je kunt ze ook inladen via de Garmin Connect app. Ook kun je route-apps zoals Trailforks of Komoot op het apparaat installeren. 

Het mooie aan de 1040 Solar is dat je verschillende rittypen kunt selecteren. Mtb, wegwielrennen, tourfietsen of zelfs gravelritten. Wanneer je een profiel selecteert zal het toestel een bijbehorende rit plannen. 

Voordat mijn reis door Spanje begon heb ik vooraf enkele routes uitgezocht en ingeladen. Gedurende de reis wilde ik soms van de route afwijken. Omdat er geen accommodatie in de buurt was of gewoon omdat de route in de praktijk toch minder spannend was. Op dat moment plande ik simpelweg een nieuw pad vanaf de Garmin. Ik selecteerde mijn rittype, voerde mijn eindbestemming in en de route werd berekend. In een handomdraai had ik een nieuw pad om te ontdekken.  

Praktische informatie bij beklimmingen met ClimPro

Wanneer je door de binnenlanden van Spanje fietst, of eigenlijk überhaupt wanneer je buiten Nederland fietst, word je hoe dan ook geconfronteerd met een aantal klimmetjes. Het grote voordeel van de Garmin Edge 1040 Solar is dat het scherm de details van de berg toont. Je ziet onder andere wanneer de klim begint, hoe lang deze duurt en wat het stijgingspercentage is. Als je vermogensmeters hebt geïnstalleerd krijg je ook inzicht in je inspanningen. Ook geeft het scherm aan wanneer de volgende klim is. Dat heeft mij geholpen om weer op tijd mijn energie op peil te krijgen. 

In alle eerlijkheid heb ik regelmatig de klim opzij geswipet. Soms ‘ga je dood’ op een klim en wil je niet weten hoe lang het sterven nog duurt. Zonder gekheid, met bepakking op mijn fiets ga ik niet voor de prestaties een berg op. De serieuze fietser kan de beklimming echter opslaan zodat hij of zij na de tocht de details in de Garmin Connect app kan bekijken om prestaties te verbeteren.        

Inzicht in fietsprestaties met Power Guide en dynamische prestatiemeting

Ik benoemde het hierboven al kort, voor de prestatiefietsers heeft de Garmin Edge 1040 Solar ontzettende veel mogelijkheden. Zo is er een Power Guide functie om vermogensdoelen te beheren. Ook is er een mogelijkheid voor inzicht in hoe je lichaam reageert op training met beschikbare data in VO2 Max, hersteltijd, trainingsbelasting. Taaie materie voor een beginnende fietser maar onwijs praktisch voor degene die prestaties naar een hoger niveau willen tillen.

Technische specificaties Garmin Edge 1040 Solar

Afmetingen toestel: 59,3 mm x 117,6 mm x 20,0 mm
Scherm: full colour touchscreen (88,9 mm diagonaal)
Resolutie: 282 x 470 pixels
Gewicht: 133 g
Batterijduur: 45 uur
Geheugen: 64 gb intern geheugen
Waterbestendigheid: IPX7 (spetters, regen of sneeuw, buien)
Connectiviteit: Bluetooth®, ANT+®, Wi-Fi®

Conclusie over de Garmin Edge 1040 Solar

Als vakantiefietser vind ik met name de enorm lange accuduur en de betrouwbare en snelle fietsnavigatie twee topkwaliteiten van de Garmin Edge 1040 Solar. Ik denk dat met name de sportieve fietsers deze computer optimaal kunnen gebruiken om hun prestaties naar een hoger plan te tillen. Er zitten namelijk nog veel meer functionaliteiten op deze top of the line fietscomputer. Veel meer dan we hier kunnen benoemen. 

De Garmin Edge 1040 Solar komt dan ook met een prijskaartje van €749,99. De non-solar variant kost €599,99 en is daarmee iets betaalbaarder. Een stevig prijskaartje maar je hebt dan wel de crème de la crème onder de fietscomputers. Heb je een fietscomputer nodig puur voor navigatie, dan is de Edge Explore 2 een prima alternatief. Wil je meer trainingsinzichten? Dan zijn de Garmin 530 en Garmin 830 uitstekende opties. Kun je het geld missen en wil je alles uit één apparaat halen? Dan kun je op dit moment geen beter toestel vinden dan de Garmin Edge 1040 Solar. 

ReviewsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.