Dit is de ultieme bikepacking paklijst

door

Er zijn tal van tassen die je aan je fiets kunt bevestigen tijdens jouw bikepacking avontuur. Als je de juiste tassen hebt, kun je gaan packen. Maar wat heb je precies nodig in je bikepacking paklijst en wat kun je beter thuislaten? Dat hangt helemaal af van je intenties. Ga je wekenlang op pad of alleen een weekendje weg? Neem je een tent mee of kies je voor hotels of warmshowers? Ga je zelf koken of ga je altijd uiteten? Allerlei vragen die invloed hebben op de bagage die je uiteindelijk meeneemt.

Voor het gemak hebben wij een bikepacking paklijst opgesteld. We hebben hem zo uitgebreid mogelijk gemaakt, zodat je zelf kun wegstrepen wat niet van toepassing is voor jou bikepacking trip. Denk je nu nog: “bikepacken, wat is dat?” of “Is dat niet gewoon een hippe vorm van een fietsvakantie?”, lees dan onze complete gids over beginnen met bikepacken.

De paklijst begint met de juiste bikepacking tassen

Je kunt je bikepack-avontuur niet starten zonder de juist bikepacking tassen. Dat moge duidelijk zijn. Welke tassen je nodig hebt, hangt af van de maat van je fiets en de duur van je reis. Geen idee welke tassen te kiezen, lees dan ons artikel over de juiste bikepacking tassen. Op zoek naar perfecte bikepack-tassen en -accessoires, check dan de website van AGU.

Bikepacking paklijst

Slaapartikelen

Een goede nachtrust is in het dagelijks leven al belangrijk, tijdens het bikepacken is het misschien nog wel belangrijker. Investeren in een goede slaapzak en slaapmat is echt de moeite waard. Dit zijn ook de artikelen die meer ruimte in beslag nemen. Moet je nog nieuwe spullen kopen, let dan met name op het gewicht en de pakmaat.

Tip: een kussen is niet per se nodig. Je kunt ook een fleece of jas als kussen gebruiken.

Bikepacking paklijst slaapspullen

Bikepacking kleding paklijst

Voor kleding is het lastig te zeggen hoeveel je precies mee moet nemen. Ga er sowieso vanuit dat je onderweg kunt wassen dus dat je in principe niet zoveel nodig hebt. Houd daarnaast rekening met de weersverwachtingen. Dat bepaalt of je een lange of korte broek inpakt. Een extra paar schoenen is praktisch maar als je echt alleen maar gaat fietsen en kamperen zijn die waarschijnlijk niet nodig.

Bikepacking paklijst kleding

Toiletartikelen

Goede hygiëne is ontzettend belangrijk om comfortabel te kunnen fietsen. Zeker wanneer je ver van de bewoonde wereld bent. Met de onderstaande middelen moet het lukken om je dagelijks te kunnen verzorgen. Met een goedverzorgde bilpartij fiets je toch een stuk aangenamer.  

Bikepacking paklijst toilet

Eten en drinken

Wanneer je ervoor kiest om tijdens het bikepacken te koken, dan gaat gewicht en ruimte een rol spelen. Een gasfles is aan het begin van de reis al wat zwaarder en pannen nemen best wel wat ruimte in. Zorg voor een goede multitool, dan bespaar je ruimte en materiaal.

Tip: Bespaar ruimte door niet ook nog een bord mee te nemen als je al gebruik maakt van een kom. En zorg dat je kommetje ook als kookpan op de brander kan.

Bikepacking paklijst food

Toolkit

Pech onderweg kan zelfs de beste overkomen. Omdat de dichtstbijzijnde fietsenmaker vaak mijlenver weg is, doe je er verstandig aan om genoeg reserve-onderdelen mee te nemen.

Bikepacking paklijst gear

Veiligheid

Nederland is een fietsland bij uitstek, maar zodra je de grens over gaat kun je nog weleens in benarde situaties terechtkomen. Kilometerslang in het donker over gevaarlijke snelwegen zijn geen uitzonderingen. Veiligheid en zichtbaarheid kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Better safe than sorry.

Tip: probeer bij je kledingkeuze ook zoveel mogelijk reflecterende kleding te dragen. Dat scheelt enorm!  

Bikepacking paklijst veiligheid

Elektronica

Je kunt ervoor kiezen om op een kaart te rijden, maar verreweg de meeste fietsers kiezen voor de moderne weg. Daarom is het goed om de gebruikelijke elektronica in te pakken en te zorgen dat je opgeladen blijft. Kies voor de (smart)phone die het meeste geschikt is voor jouw bikepacking avontuur. Dus misschien wel je wel geen whatsapp of misschien wil je juist jouw fietsnavigatie wel op jouw telefoon.

Bikepacken paklijst elektra

Papierwerk

Los van alle elektra is het ook verstandig om papierwerk mee te nemen. Het kan geen kwaad om kopietjes bij de hand te hebben voor het geval je geen internet in de buurt hebt en met de autoriteiten te maken krijgt. En besef je goed dat je – zelfs in Duitsland – soms alleen met cash kunt betalen.

  • Paspoort
  • Pinpas
  • Rijbewijs
  • Creditcard
  • Kopie paspoort
  • Pen
  • Kompas
  • Vaccinatiebewijzen
  • Voldoende cash
Bikepacken paklijst papierwerk

Hoeveel van de bikepacking paklijst neem je mee?

Hoeveel je meeneemt zul je proefondervindelijk moeten ervaren. De een fietst met een short en wast deze dagelijks, de ander neemt er liever drie mee. Omdat het zo persoonlijk is, is het lastig om een allesomvattende lijst te maken. Hoewel het een vrij uitgebreide bikepacking paklijst is geworden, kan het zijn dat we toch iets over het hoofd hebben gezien. Mocht je zelf nog tips of ideeën hebben? Laat ze zeker achter in de comments.

Fiets accessoiresPaklijstenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel