Fietshelmen Keuzehulp 2023; De Ultieme Gids voor het vinden van de perfecte fietshelm

door


Ben je op zoek naar de ideale fietshelm maar heb je geen idee waar je moet beginnen met je zoektocht? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Prijs, type, pasvorm, kleur, met steeds meer keuze is het lastig kiezen. In deze fietshelmen keuzehulp leggen wij je uit welke soorten fietshelmen er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van de perfecte fietshelm. Als bonus geven we antwoord op veel gestelde vragen.

Racefietshelm AGU

Soorten Fietshelmen

Voordat we in de details treden is het goed om de verschillende soorten fietshelmen op een rijtje te zetten. Ja, natuurlijk kun je een racefietshelm ook op een mountainbike dragen. Veiligheid gaat immers boven alles, maar elke helm heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Vandaar dat dit vaak de eerste keuze is die je moet maken.

 1. Racefietshelm
 2. Mountainbikehelm
 3. Stads- en commuterhelm
 4. Full face fietshelm
 5. Elektrischefietshelm
 6. Speed pedelec helm

Racefietshelm: Aerodynamische perfectie voor snelheid op de weg

Racefietshelmen zijn ontworpen met snelheid en aerodynamica in gedachten. Ze zijn licht van gewicht en gestroomlijnd om minimale luchtweerstand te bieden. Kenmerken die essentieel zijn voor fietsers die over het asfalt knallen. Over het algemeen hebben deze helmen minder, of kleinere, ventilatieopeningen om de aerodynamische prestaties te maximaliseren.

AGU Fietshelm

Mountainbikehelm: Bescherming en ventilatie voor off-road avonturen

Mountainbikehelmen zijn vaak wat robuuster dan racefietshelmen en bieden extra bescherming aan de achterkant van het hoofd. Als mountainbiker manoeuvreer je namelijk op een andere manier dan de stijve racefiets. Daarnaast hebben mtb-helmen vaak een groter aantal ventilatieopeningen om de luchtstroom te maximaliseren en zit er vaak een klep aan de voorkant om takken uit je gezicht te houden. Gravelbikers kiezen meestal voor een mtb-helm met iets aerodynamische eigenschappen.

Stads- en Commuterhelm: Comfort en stijl voor dagelijks gebruik

Stadsfietshelmen, ook wel commuterhelmen genoemd, zijn ideaal voor fietsers die de helm regelmatig willen dragen op de gewone fiets. Ze zijn comfortabel, hebben een stijlvol design en zijn voorzien van voldoende ventilatie om het hoofd koel te houden.

Full face fietshelm: Stevige bescherming voor stunts en tricks

Voor degenen die zich wagen aan singletracks of BMX stunts, zijn full face fietshelmen een must. Deze helmen zijn gebouwd met een stevige buitenkant en bieden uitgebreide bescherming rondom het hoofd. Ze zijn ontworpen om de schokken en stoten die gepaard gaan met stunts en tricks beter te absorberen.

Elektrischefietshelm: Geavanceerde veiligheid voor e-bike rijders

Wie op een elektrische fiets rijdt, kan maar beter een speciale helm dragen. Voor veel overige verkeer is namelijk lastig te zien of je met trapondersteuning fietst. Dat vergroot de kans op ongelukken omdat ze jouw snelheid onderschatten. Door een fietshelm te dragen help je andere weggebruikers. Een elektrischefietshelm heeft meestal extra technologieën zoals ingebouwde verlichting, en betere bescherming tegen impact. Ze zijn ontworpen om extra veiligheid te bieden bij op hogere snelheden.

Speed Pedelec Helm: Optimale bescherming bij hoge snelheden

Met een Speed Pedelec haal je snelheden tot 45 km/u. Voor deze razendsnelle fietsen ben je verplicht een speciale Speed Pedelec helm dragen, die voldoet aan Europese normen (NTA 8776). Deze helmen bieden uitgebreide bescherming aan het hoofd en het gezicht, waardoor ze ideaal zijn voor snelle en lange ritten.

5 punten om op te letten bij het kopen van een fietshelm

Welke soort helm je ook kiest, voor het vinden van de juiste fietshelm zijn er een aantal basisrichtlijnen waar je naar moet kijken. Wij geven je vijf tips om rekening mee te houden.

 1. Veiligheid: Zoek naar helmen die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen, zoals CE-EN 1078. In-mold helmen bieden vaak een goede balans tussen bescherming en gewicht.
 2. Pasvorm: Een goed passende helm is essentieel. Kies een helm die comfortabel en stevig op je hoofd zit zonder te schommelen. Pas verschillende fietshelmen wanneer je een helm in de winkel koopt. Koop je liever online? Bekijk dan de maattabellen. De meeste websites informeren hierover door de omtrek van je hoofd te meten.
 3. Verstelsysteem: vrijwel iedere helm heeft een verstelsysteem maar de manier van verstellen kan nogal eens verschillen. Kies een helm met een verstelbaar systeem die goed aansluit bij jouw wensen. Zo krijg je de meest optimale en nauwkeurige pasvorm.
 4. Gewicht: Lichtgewicht helmen zijn comfortabeler voor lange ritten, maar mogen de veiligheid niet in gevaar brengen. Let er dus goed op dat je niet alleen het gewicht laat meespelen in je keuze maar dit altijd in combinatie met de veiligheidsrichtlijnen gaat.
 5. Stijl en Zichtbaarheid: Kies een helm met reflecterende elementen voor betere zichtbaarheid, vooral bij weinig licht. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer helmen met ingebouwde verlichting.
Fietshelm voor meer zichtbaarheid

Veelgestelde vragen over fietshelmen:

Waarom heb ik een fietshelm nodig?
Dit is natuurlijk een no-brainer. Een fietshelm beschermt je hoofd bij een val of botsing, wat ernstige hoofdletsel kan voorkomen.

Is het dragen van een fietshelm verplicht?

In Nederland is het alleen verplicht om op een snorfiets en een Speed Pedelc een helm te dragen. Overigens is het interessant dat de Fietserbond tegen het verplicht dragen van een fiethelm is.

Hoe weet ik of een helm goed past?
Een goed passende helm zit stevig op je hoofd, net boven de wenkbrauwen, zonder drukpunten. Ook mag er geen beweegruimte zijn wanneer de helm op je hoofd zit.

Kan ik online een fietshelm kopen?
Natuurlijk kan dat, maar zorg ervoor dat je de maattabel raadpleegt. Zo’n maattabel geeft een range waarin je hoofdomtrek valt. Met het verstelmechanisme pas je het vervolgens aan. Zolang je binnen het bereik zit, zou de helm prima moeten passen.

Hoe vaak moet ik mijn fietshelm vervangen?
Vervang je helm na een ernstige val, of om de 3-5 jaar vanwege veroudering van materialen. Zonlicht en andere weersinvloeden hebben namelijk effect op het materiaal.

Zijn duurdere helmen veiliger?
Duurdere helmen kunnen extra functies en betere ventilatie bieden, maar voldoen aan de veiligheidsnormen is essentieel, ongeacht de prijs.

Je nieuwe fietshelm kiezen

Je hebt nu alle informatie die helpt om de perfecte fietshelm te vinden. Het kiezen van de juiste fietshelm is van vitaal belang voor je veiligheid en comfort tijdens het fietsen. Door rekening te houden met het type helm, veiligheidskenmerken, pasvorm en andere aspecten, kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit bij jouw behoeften en rijstijl. Vergeet niet dat veiligheid altijd prioriteit heeft bij het kiezen van een fietshelm, ongeacht het design of de prijs. Fiets veilig en geniet van je ritten!

AGUKeuzehulpenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.