Dit zijn de 10 mooiste mtb routes van Nederland

door

Komend weekend staat weer een lang pinksterweekend voor de boeg. Hoogste tijd om de mountainbike van stal te halen. Door heel Nederland zijn veel mooie mountainbikeroutes uitgezet. In totaal zijn dat wel meer dan 100 verschillende routes. Toch zijn de mountainbikeroutes in de regio van de Veluwe, Brabant, Zuid- Limburg en in Drents Friese Wold over het algemeen het meest geliefd. Maar hoe weet je welke route mooi is, als er zoveel keuze is? We gingen op zoek naar de 10 mooiste mtb routes van Nederland. Het enige dat jij nog hoeft te doen is op jouw mountainbike te stappen.

Dit zijn de mooiste mtb routes van Nederland

Daar helpen we je in dit artikel bij. We zetten de mooiste mtb routes van Nederland voor je op een rijtje. Voor zowel de beginnende mountainbiker als de ervaren mountainbiker zitten er leuke routes bij. Lees dus snel verder, sla ze op in je navigatie en stap op de pedalen.

Mooiste mtb routes van Nederland

Vrij rijden op de mooiste mtb routes van Nederland?

Nu denk je misschien, cool, ik ga het lijstje van mooiste mtb routes in Nederland even snel af. Lijkt ons een uitstekend idee, maar check vooraf even de actuele status van de trails. Voor sommige routes heb je bijvoorbeeld een mountainbike vignet nodig. Of misschien is er op jouw gekozen dag wel een wedstrijd of onderhoud aan de trail.

Mooiste mtb routes van Nederland

Mtb route in Schoorl

Een van de mooiste én meest populaire mtb routes van Nederland, vind je in Schoorl. Deze route is geliefd vanwege de mooie afwisseling in landschappen. Van de duinen rijd je naar stukken bos en van het strand rijd je naar de heide. Elke paar meter fiets je door ander landschap. Het is een veelzijdige route die niet snel verveelt. 

De route in Schoorl kan uitdagend zijn, vooral als het een tijdje niet heeft geregend. Het zand ligt zonder regen los en dat is een leuke uitdaging met de mountainbike. Ook kan het pad uitdagend zijn vanwege de korte klimmetjes en scherpe bochten die voorbij komen. Aan het einde van de route klim je nog een stuk omhoog, waarna je afsluit met een mooie afdaling. 

Mtb route bij Valkenburg

De route bij Valkenburg ook zeker bij de mooiste mtb routes van Nederland. Om precies te zijn bevindt de route zich bij de Cauberg. De Cauberg heeft een hoogte van 134 meter. Je kunt er dus vanuit gaan dat je een pittig stuk moet gaan klimmen. En dat kan er best steil aan toe gaan. Dat levert wel onwijs mooie afdalingen op met uitzicht over de omgeving. Ben je toch in de omgeving en heb je voldoende tijd, doe dan ook de Dutch Mountain Ride of de Dutch Mountain Trail.

Mtb route bij Groesbeek en Nijmegen

In de buurt van Nijmegen kun je goed mountainbiken. Zo heb je in Nijmegen een route die je met de route van Groesbeek kunt combineren. Onder andere vanwege de hoogtemeters van beide routes is dit een uitdagende rit, waarbij je geregeld moet klimmen. Tussendoor kom je ook wat technische stukken tegen en geniet je van mooie afdalingen.

Mtb route in Lochem

Een minder bekende, maar een van de mooiste – en daardoor steeds populairdere – mtb route van Nederland vind je in Lochem. Deze route is geschikt voor de ervaren mountainbikers onder ons. Er zitten pittige stukken in de route. Zowel steile klimmetjes als technisch uitdagende delen. Wel heb je hier een heerlijke flow in het mountainbiken. De afdalingen zijn erg tof, een aanrader. 

Mtb route Veluwezoom

De mountainbikeroute bij de Veluwezoom hoort ook zeker bij de mooiste mtb routes van Nederland. Dit is een prachtige route waarbij je allerlei mooie uitzichten van de Veluwe doorkruist. In totaal is de route tegen de 50 kilometer lang. Zelf kun je de route inkorten, uitbreiden en andere delen van de route kiezen om te rijden.

Aangezien je onderweg kunt kiezen voor verschillende paden, is de route voor diverse niveaus leuk. Bij het afdalen zit je in een heerlijke flow, af en toe heb je een pittige klim maar vooral de mooie natuur maakt de route de moeite waard. 

Mtb route in Amerongen

Ook de route in Amerongen valt bij veel mensen goed in de smaak. De route bij de Utrechtse Heuvelrug is zelfs in de prijzen gevallen. Je biket hier over de Amerongse Berg, die 300 hoogtemeters heeft. Het staat bekend om de mooie afdalingen, afwisseling en het goede onderhoud.

Bij Amerongen zijn er meerdere mountainbikeroutes die je met elkaar kunt combineren. Mountainbikers van meerdere niveaus kunnen in het gebied hun hart ophalen. Voor de ervaren mountainbikers zijn er vele kombochten, technische delen en klimmetjes.

Mtb route in Oostvoorne

Houd je van een technisch uitdagende route? Probeer dan eens de mountainbikeroute in Oostvoorne. Dit is een route van ruim 11 kilometer, waarbij je rondom een meer biket. De single track over zand en bosgrond is er speciaal voor aangelegd. Korte klimmetjes wisselen zich af met verschillende hindernissen, denk aan jumps, kombochten, een wipwap en nog veel meer. Al met al een uitdagende route om je techniek te verbeteren. En dat terwijl je bijna continu uitkijkt over het meer. 

Mtb route Den Treek

Deze mountainbikeroute bij de Utrechtse Heuvelrug is ook zeker de moeite waard. De onverharde paden brengen je door prachtige landschappen. Bossen wisselen zich af met heiden en zanden. Er zijn twee verschillende Treeker routes. Een aan de noordkant en een aan de zuidkant. Vanwege het goede onderhoud dien je hier een vignet voor de route te kopen, dan draag je bij aan het onderhouden van de mountainbikeroute.

Mtb route Drunen

In Brabant lenen de Loonse en Drunense Duinen zich uitstekend voor een goede mountainbikeroute. Het landschap is er erg veelzijdig. Er zijn bossen, stuifzandvlaktes en mooie heiden waar je doorheen fietst. Je maakt het zelf zo uitdagend als je wilt. Je kunt ervoor kiezen om routes te combineren met andere routes in de omgeving. Al met al is dit een van de mooiste mtb routes van Nederland.

MTB route Lage Vuursche

Dichtbij Hilversum vind je de bosrijke omgeving van Lage Vuursche. De ideale plek om je banden eens goed in het zand te zetten. Verwacht veel kuilen en uitdagend kombochtenwerk. Er zitten zelfs een paar leuke klimmetjes in. De onderstaande route is gemaakt door niemand minder dan Sanne Hitipeuw en is een verlengstuk van de bestaande Hoge Vuursche mtb-route. Gegarandeerd fietsplezier.

Kom goed voorbereid want voor deze route heb je een mtb-vignet nodig. In de buurt van het dorp vind je verschillende mtb-verhuurbedrijven. Mocht je je eigen fiets niet mee kunnen nemen, dan kun je dus hoe dan ook pad.

De mooiste mtb routes van Nederland niet compleet?

Natuurlijk zijn er naast ons lijst van de mooiste mtb routes van Nederland nog veel meer andere mooie en toffe mountainbikeroutes. Missen we er een die écht een aanrader is? Laat het vooral weten in de reacties onder dit artikel. Dan kunnen we zelf ook op de pedalen stappen en het lijstje van de mooiste mtb routes van Nederland nog completer maken.

FietsroutesMountainbikenNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

10 reacties.

Reacties zijn gesloten.