Dutch Mountain Ride is de zwaarste gravelbike tocht van Nederland

door

In het vlakke Nederland een tocht uitzetten die de Dutch Mountain Ride wordt genoemd, lijkt een beetje merkwaardig, maar toch is het dat niet. De Dutch Mountain Ride is uitgezet in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg en wie de 138 kilometer met 1.800 hoogtemeters wil rijden, moet daar serieus voor op de pedalen. De Dutch Mountain Ride is een graveltocht en dus speciaal bedoeld voor liefhebbers van de mountainbike. De tocht bevat zeven beklimmingen, die ook als afzonderlijke routes te rijden zijn. Maar de doorgewinterde mountainbiker probeert hem natuurlijk in één keer te volbrengen.

(De originele GPX file is eigendom van Dutch Mountain Film Festival, de initiatiefnemer van de Dutch Mountain Ride. #DutchMountainRide)

Dutch Mountain Ride vs Dutch Mountain Trail

Het rijden op gravelpaden is immens populair aan het worden, maar het zorgt ook voor wrijving. Want veel van die paden worden niet alleen door mountainbikers gebruikt, maar ook door hikers. Doordat er niet altijd voldoende ruimte is, ontstaan er gemakkelijk bijna aanrijdingen, die op het conto van de mountainbikers worden geschreven, vanwege hun hoge snelheid. De Dutch Mountain Ride is in het leven geroepen door dezelfde mensen die de Dutch Mountain Trail voor hikers hebben bedacht. Zij zijn zich van de wrijving bewust en hebben ervoor gezorgd dat wandelaars en fietsers elkaar overal de ruimte kunnen geven. Op die manier kunnen beide groepen genieten van al het moois in de natuur.

Dutch Mountain Ride

Veel nieuwe paden

Voor mountainbikers is de Dutch Mountain Ride een echte aanrader. De beklimmingen waren wel bekend, maar om deze route te rijden word je langs veel nieuwe en onbekende paden geleid. Daardoor is het een nieuwe ervaring, waarbij je behalve van het fietsen ook kunt genieten van de prachtige natuur en de vergezichten die vanaf de toppen en de dalen bekeken kunnen worden. De Dutch Mountain Ride bestaat sinds 2021 en zal in de komende jaren ongetwijfeld veel enthousiastelingen op de mountainbike trekken. De tocht is prima als solo fietser te rijden, maar de paden zijn breed genoeg om hem als toertocht met een groep te rijden.

De 7 beklimmingen van de Dutch Mountain Ride

De zeven beklimmingen beginnen met het Eyserbos en de Gulperberg. De afdaling naar Maastricht kan bij regen behoorlijk glad zijn, dus let daar op je snelheid. In Maastricht wordt de derde beklimming gedaan, de Observant. Net als bij de eerste twee beklimmingen is er voldoende ruimte op de paden, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Voor het vervolg van de route wordt er een eind langs de Maas gereden, tot in België. Daar worden de Kattenroth en de Hakkenberg beklommen. Wie na het klimmen nog wat energie over heeft, kan genieten van fraaie uitzichten, die je, als doorgewinterde Nederlander, niet aan ons land zou toewijzen.

Dutch Mountain Ride

De cirkel rond rijden

De volgende beklimming is die van de Schneeberg en daarna volgt de Vaalserberg. Tijdens de beklimmingen is met succes geprobeerd om de mountainbikers uit de buurt van het gewone verkeer te houden. Voor het laatste deel van de tocht wordt er weer in Noordelijke richting gefietst. Vlak voor Heerlen kan de laatste beklimming worden gedaan, die van de Wilhelminaberg. De Dutch Mountain Ride eindigt bij het startpunt. Je hebt dus echt een ronde gefietst. Deze ronde heeft overigens niet echt een start- of een eindpunt, want je kunt bij elke beklimming starten en vervolgens het hele rondje voltooien.

Dutch Mountain Film Festival

Meer info vind je op de site van het Dutch Mountain Film Festival, de initiatiefnemer van de Dutch Mountain Ride. Het Dutch Mountain Film Festival is een meerdaags event waarbij de bergen centraal staan. Denk aan allerlei speelfilms en documentaires die je de liefde voor de bergen laten zien, maar ook hoe indrukwekkend Moeder aarde, de natuur en allerlei bergculturen zijn. Jaarlijks wordt er een DMFF Award uitgereikt aan de beste films van dat moment. In 2022 vindt het Dutch Mountain Film Festival plaats van 1-6 november in Heerlen en Aachen, met als thema ‘Echo’.

Leuk: Op het Dutch Mountain Film Festival in november komt een foto wall van mensen die de Trail en Ride hebben gedaan.

FietsroutesGravelbikenLimburgNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.