Photo by Turismo de Tenerife

De gaafste fietsroutes van Tenerife op een rij

door

Tenerife is een veelzijdig eiland. Je kan er naartoe voor je ontspannen zonvakantie of je bezoekt er de leukste steden en dorpen. Maar waar Tenerife vooral bekend om staat, zijn de vele sportieve activiteiten die je kunt doen. Denk aan watersporten en hikeroutes. Vandaag voegen wij een veel beoefende sport toe aan dat rijtje. Want wist je dat je op Tenerife ook heel goed kunt fietsen? Er zijn een hoop fantastische routes die jouw conditie op de proef stellen, maar ook meer dan genoeg routes waarbij je volop kunt genieten van al het moois om je heen. Dit zijn onze favoriete routes op Tenerife.

Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

De fietsroutes op Tenerife

Op het gehele eiland vind je een uitgebreid wegennetwerk dat tot 2.000 meter boven de zeespiegel doorloopt. Op die wegen kun je fantastisch wielrennen. Zowel op de lager als hoger gelegen wegen. Het is dan ook voor iedere fietser weggelegd, of je nu beginner of professional bent. Kies de route die bij jou past en vergeet onderweg vooral niet te genieten van het uitzicht!

Fietsroutes Tenerife – Credits: Turismo de Tenerife

Populaire Tenerife activiteiten; fietsen, fietsen en nog meer fietsen

Het eiland is niet zomaar een eiland als het gaat om fietsen. Tenerife wordt (door de goede temperaturen gedurende het hele jaar) door vele professionele wielrenners gebruikt als trainingslocatie. Ter voorbereiding op evenementen zoals de Tour de France, wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen.

Maar het eiland zelf organiseert ook evenementen rondom het fietsen. Denk aan de fietstocht ‘Vuelta al Teide’. Die route gaat langs het hoogste Nationale Park van Spanje, El Teide. De gehele ronde is 170 kilometer lang en brengt je langs de verschillende landschappen die Tenerife kenmerken. Is dit iets te veel van het goede voor je? Dan kun je ook kiezen voor de kortere versie van het event. Die is 90 kilometer land en start vanaf Santiago del Teide.

Fietsen Tenerife
Photo by Turismo de Tenerife

De fietsroutes op Tenerife

Nu we wat meer weten over het algemene fietsen op Tenerife, wordt het tijd om je wat routes te geven. Deze routes verschillen van afstand en hoogte, dus kies vooral een route die bij jou past.

Route 1: Garachico

Deze route is 54 kilometer lang en begint en eindigt in de plaats Garachico. De maximale hoogte die je bereikt is 1.107 meter. De route is erg berg- en rotsachtig, waardoor hij ook een hoge moeilijkheidsgraad heeft. Zoek je uitdaging, dan is dit de route voor jou. In het eerste deel van de route klim je aan één stuk door naar de maximale hoogte. Vanaf daar wisselen de hoogtes en afdalingen elkaar een paar keer af. Aan het einde van de route daal je af met hier en daar een flauwe helling. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 2: La Orotava

98 kilometer lang fiets je in het noordelijke deel van Tenerife. De maximale hoogte die je bereikt met deze route is 2.302 meter. De route bevate veel uitkijkpunten waar je over het eiland uit kunt kijken. En je fietst een gedeelte door het Nationale Park El Teide. Doordat er een flinke stijging in je tocht zit, heeft ook deze een hoge moeilijkheidsgraad. Maar laat je daar zeker niet door afschrikken, want de schitterende omgeving verlicht de pijn tijdens deze uitdaging voor je. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 3: Santa Cruz

Dit is één van de meest gebruikte fietsroutes van de hoofdstad, Santa Cruz, en is bekend onder de naam El Bailadero. Het typerende aan deze route is het hoogteprofiel van klimmen en dalen van een laag naar hoog punt. Hierdoor geniet je van uitzichten op Santa Cruz, maar ook het Anaga gebergte, La Laguna en el Teide. De maximale hoogte die je haalt is 998 meter. Een stuk lager dan de bovenste twee routes. Hij heeft een afstand van 52 kilometer en een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Een gedeelte fiets je rond Santa Cruz, een ander deel ga je door de prachtige natuur. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 4: Buenavista – Punta del Hidalgo

Een route die niet begint en eindigt op dezelfde plek. De route neemt je 75 kilometer lang mee langs de kust van Tenerife. Je fiets langs dorpjes en door landbouwvelden heen. Een gevarieerde route als het gaat om de landschappen die je tegenkomt. De stijging is minimaal, namelijk 447 meter. De tocht heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 5: Costa Adeje

De zuidelijke route. 62 kilometer lang fiets je door het gebied van het hoogste dorp van Spanje. De maximale stijging van deze tocht is dan ook 1.380 hoogtemeters. De route gaat langs en door verschillende dorpjes en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 6: Costa Adeje

Nog een route bij de toeristische wijk Costa Adeje. Als je zoekt naar een route die Tenerife het beste weergeeft, dan moet je voor deze gaan. Het brengt je namelijk van de kust tot aan het binnenland. De afstand van de route is 70 kilometer lang en kent een maximaal hoogteverschil van 703 meter. Deze tocht kan door eigenlijk iedereen gefietst worden. Het heeft namelijk een lage moeilijkheidsgraad. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 7: Costa Adeje

Dit is één van de meest spectaculaire fietsroutes van het eiland. 100 kilometer lang doorkruis je de kust, het binnenland en de bergen. Ook deze route wordt getypeerd met het dalen en stijgen, dat als comfortabel wordt ervaren. Waar Route 2 de Teide van de Noordzijde beklimt, fiets je hier via de zuidzijde omhoog. Deze route heeft daardoor wel weer een hogere moeilijkheidsgraad dan Route 6, maar het geeft je er wel wat voor terug. De maximale hoogte is 2.360 meter. Voor meer informatie over de route klik hier.

Route 8: Costa Adeje

Ben je op zoek naar een flinke tocht met een hoge moeilijkheidsgraad? Dan is deze iets voor jou. Hij wordt zelfs een van de zwaarste van Tenerife genoemd. Je fiets een ronde van 162 kilometer van zuid naar west. Dit geeft je dan wel de totale ervaring van het fietsen op Tenerife. Ook hier beklim je de Teide vanaf de zuidhelling. Je krijgt te maken met een maximale stijging van 2.364 meter. Het is een hele tocht, maar als je hem eenmaal gedaan hebt kan je op een hele toffe ervaring terugkijken. Voor meer informatie over de route klik hier.

Vergeet de mountainbikers niet

Tenerife denkt natuurlijk ook aan de mountainbiker. Er is meer dan 200 kilometer aan paden, verspreid over het hele eiland. Dit netwerk bestaat uit vier kernroutes, die je elk kan bereiken met het openbaar vervoer of auto. Ben je benieuwd naar de routes? Klik dan hier.

Mountainbiken
David Cachon – Mountan Bike Tenerife
Om jullie van zo goed en accuraat mogelijke informatie te voorzien, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met en gecheckt op juistheid door Turismo de Tenerife
.

DagtochtenFietsroutesSpanjeTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.