Fietsen op Tenerife door Anaga Rural Park

door

Tenerife, een tropisch eiland in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko. Een eiland waar je naar hartenlust kunt fietsen. De wegen zijn uitstekend onderhouden, de diversiteit in natuur is enorm en de uitzichten zijn om in te lijsten. Elke uithoek heeft zo zijn bijzonderheden. Dat lieten we in het artikel Fietsroutes op Tenerife al zien. Dit keer stijgen we naar de hoogtes van Anaga Rural Park, in het Noordoosten van het eiland. Fiets je mee?  

Fietsen op Tenerife, de afdaling naar  Playa de Las Teresitas
Uitzicht op Gran Canaria

Fietsroutes op Tenerife

Als je ooit naar Tenerife op vakantie bent geweest zal het je niet zijn ontgaan. Overal waar je de weg op gaat, vliegen de wielrenners je om de oren. Lycra over de billen, zonnebrand op de armen en een helm op het koppie. En niet voor niets, want het eiland barst uit zijn voegen qua fietsroutes, waar je eindeloos je tijd op door kunt brengen.

Mensen die al jaren op het eiland komen schijnen nog altijd nieuwe fietsroutes op Tenerife te ontdekken. Een rondje, een enkele tocht of dezelfde ronde maar dan andersom. Je kunt weken op het wegdek doorbrengen en geen dag is hetzelfde.

Anaga Rural Park

Het Anaga Rural Park is door UNESCO aangemerkt als Biosfeer Reservaat. Dat is vanwege de natuurlijke rijkdommen die dit prachtige, bergachtige gedeelte van het eiland rijk is. Op de top vind je bijvoorbeeld een laurierbos die zijn oorsprong 40 miljoen jaar gelden vond. Los van de laurierbomen vind je er talloze drakenbloedbomen, Canarische palmbomen en verschillende inheemse vogelsoorten. Het reservaat is zo n 14.500 hectaren groot en heeft daardoor genoeg te bieden voor de natuurliefhebber.    

Uitzicht over Anaga Rural Park
Uitzicht over Anaga Rural Park

Fietsen door Anaga Rural Park

De diepe valleien en stevige klimmetjes maken Anaga niet alleen een paradijs voor de flora en fauna, ook de fervent fietser kan er prima uit de voeten. Vanaf de hoofdstad Santa Cruz loopt een bekende fietsroute door het Anaga Rural Park. Verreweg de meeste fietsers zullen voor de bekende weg kiezen. Wil je een route langs minder bekende wegen? Start je rit dan vanaf Tacoronte en finish op Playa de Las Teresitas.

Een tocht via begaande paden naar groene binnenlanden

Tacoronte, de stad in het Noorden van Tenerife, is een perfecte opstartplaats om je tocht te beginnen. De route brengt je langs de fantastische uitzichten van de noordkust. Het begin is qua verkeer wat drukker, maar na een klein half uurtje klimmen neem je een afslag richting de binnenlanden. Via het dorpje Tegueste neem je vervolgens de Calle Camino Hondo om de bossen van Anaga Rural Park in te rijden. Hier begint het ware avontuur.

Op en neer over een eeuwenoud massief   

Deze route is 54,3 kilometer lang en gaat op en neer met een totale stijging van 1.200 meter. Dat maakt het een mooie uitdaging voor beginnende fietsers. Zeker omdat je tussendoor getrakteerd wordt op prachtige vergezichten. Zo heb je op een heldere dag vanaf de Mirador Pico del Inglés zelfs uitzicht op Gran Canaria. Het enige wat je na de klim nog rest, is de afdeling naar Playa de Las Teresitas. Een afdaling vol oogstrelende haarspeldbochten. Zolang je niet achter een auto zit kun je aardig vaart maken. Let wel goed op tegenliggers. Zelfs de beste daler kan verrast worden.

Een klim van zo’n 20 km naar de top

Tenerife Bike Training

Je kunt zelf op pad gaan met je fietsnavigatie, maar het is absoluut de moeite waard om een gids te nemen. Beroemde locals zijn de gebroeders Delgado van Tenerife Bike Training. Zij kennen het eiland op hun duimpje en delen verhalen over de omgeving. Los daarvan verzorgen zij de pick-up. Wel zo handig wanneer je geen rondje maakt.

Fietstour met Tenerife Bike Training

Fietshuur Tenerife

Als je een kwaliteit racefiets op Tenerife wilt huren kom je standaard bij Bikepoint Tenerife uit. Zij hebben drie vestigingen op het eiland met in totaal een kleine 400 fietsen in het assortiment. Je zult dus niet snel met lege handen staan. De goedkoopste racefiets huur je vanaf ongeveer €32,- per dag. Daarnaast kun je bij ze terecht voor fietsaccessoires, kleding en zelfs gratis GPS-fietsroutes. 

Let’s go!

Fietsen op Tenerife is werkelijk fenomenaal. Dat is ook de reden dat wielerploegen als Jumbo-Visma zo’n tropisch toevluchtsoord zoeken. Het eiland heeft elf microklimaten, van droge vulkanische hoogtes tot aan tropische regenwouden. Juist wanneer je voor een alternatieve route kiest zul je zien hoe machtig mooi fietsen op Tenerife is.

DagtochtenFietsenSpanjeTheBike.nlWegwielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel