Mountainbiken op Tenerife, een tocht rond vulkanische vergezichten

door

Tenerife is dé plek waar fietsliefhebbers overwinteren. Over het hele eiland zijn vele routes te vinden die het fietsen op Tenerife fantastisch maken. Een wielrenploeg als Jumbo-Visma heeft zelfs een officiële samenwerking met het eiland opgestart voor de hoogtetrainingen. Het lijkt daardoor vooral een mekka voor asfaltvreters, maar wist je dat het eiland in de Atlantische Oceaan ook tientallen mountainbikeroutes herbergt? Wij zoomen in rondom het Corona Forestal en laten je zien waarom je van de geasfalteerde paden af moet wijken. Want juist mountainbiken (mtb) op Tenerife brengt je op spectaculaire plekken.

MTB Chinyero Tenerife

Corona Forestal een eeuwenoud woud

Centraal op het eiland, rondom de machtige berg El Teide (3.715 meter hoog), ligt Corona Forestal. Het gebied dankt zijn naam aan de groene kroon die als het ware de berg omringt. Met zo’n 50.000 hectare is deze bosrijke omgeving het grootste beschermde natuurgebied van de Canarische Eilanden. Het woud is rijk aan dennenbossen, kastanje-, eucalyptusbomen en cipressen. Je kunt te voet door deze bossen op Tenerife dwalen, maar nog leuker is het om het op de mtb te doen.

Wees zuinig op de natuur, blijf op de paden

Tenerife is zuinig op al het moois dat het eiland te bieden heeft. Dat is ook de reden dat ze geen nieuwe mountainbikeroutes aanleggen. Sterker nog, zo nu dan worden MTB-routes tijdelijk afgesloten zodat de natuur weer kan herstellen. Het is lastig te zeggen welke routes dat precies zijn, laat je daarom goed informeren door een gids of een verhuurbedrijf wanneer je een mountainbike op Tenerife wilt huren. Zorg daarnaast dat je altijd op de paden blijft!

MTB Corona Forestal

MTB routes in Corona Forestal, Tenerife

Door het natuurgebied lopen zo’n 200 kilometer aan verschillende mountainbikeroutes. De meesten lopen over hooggelegen gebieden, waardoor je prachtige uitzichten hebt. Met name vanuit het Corona Forestal. Omdat dit gebied als een groene strook om de berg ligt, fungeert het mtb netwerk als een verbindingszone tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Tenerife.

Door het park Corona Forestal lopen vijf hoofdroutes. De kortste is 6,5 kilometer en de langste is 53 kilometer. Je kunt de tracks eindeloos combineren door je eigen route samen te stellen. Het grote voordeel is dat de mtb routes in Tenerife vaak starten en eindigen vanaf centrale locaties zoals parkeerplekken. Parkeer simpelweg je auto, haal je fiets tevoorschijn, start je gps en off you go.

Vulkanisch en groen op Tenerife

Mountainbiken rondom vulkaan Chinyero

Speciaal aandacht voor een mtbtrack aan de rand van het Corona Forestal, namelijk het gebied rondom de vulkaan Chinyero. Op 18 november 1909 opende deze vulkaan zijn poorten en spuwde tien dagen lang lava, tefra en lapilli. Het is daarmee de laatste vulkaanuitbarsting van Tenerife. Deze uitbarsting heeft zijn sporen nagelaten waar wetenschappers tot op de dag van vandaag hun hart bij op kunnen halen.

Maar wanneer je denkt dat je alleen maar over vulkanisch gesteente fietst, kom je bedrogen uit. De vulkaan is omringd door avontuurlijke bospaden. De combinatie van dennenbossen en het zwart gesteente maakt het een gevarieerde rit. Met in de verte vrijwel continu uitzicht op El Teide krijg je echt waar voor je geld. Bij hoge uitzondering kun je op een heldere dag zelfs de Canarische Eilanden La Palma en La Frontera bewonderen.

Uitzicht vanaf mountainbike op eilanden La Palma en La Frontera

Mtb huren op Tenerife

Op Tenerife zijn verschillende aanbieders die mountainbikes verhuren. Bikepoint Tenerife is er daar een van. Zij hebben naast een ruim aanbod aan racefietsen ook een groot aantal mountainbikes voor de verhuur. Een eenvoudig model kun je al voor iets meer dan €50 huren. Je moet er dan nog wel accessoires, zoals een helm en eventueel klikpedalen en schoenen, los bij huren.

Al met al is mtb op Tenerife absoluut de moeite waard. Het materiaal is top, de routes afwisselend en de omgeving adembenemend. Deze combinatie maakt de overall ervaring om je wielen bij af te likken. En één geruststelling, de route rondom Chinyero is voor een gemiddelde mountainbiker prima te doen.     

MountainbikenSpanjeTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel