Een elektrische fiets; wel of niet goed voor je gezondheid?

door

Je ziet ze steeds vaker; elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd. Zowel jong als oud fietsen er graag mee. Ze gaan veel sneller dan ‘normale’ fietsen en het vergt een stuk minder inspanning om van A naar B te komen. Niet gek dus dat veel mensen zich afvragen of een e-bike nou wel zo gunstig is voor je gezondheid. Want minder inspanning betekent een mindere conditie, zou je zeggen. Maar is een elektrische fiets nou echt minder goed voor je gezondheid of valt dit allemaal wel mee? Wij zochten het voor je uit.

Is een elektrische fiets nadelig voor je gezondheid?

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen; ook wanneer je op een e-bike fietst, ben je gezond bezig. Het rijden op een elektrische fiets verbetert niet alleen je conditie, het is ook nog eens goed voor je hart en longen en dus voor je algehele gezondheid. Je verbrandt nog steeds calorieën en je bent actief bezig. Wanneer je met een elektrische fiets op pad gaat, zul je nog steeds moeten trappen. Anders kom je natuurlijk niet vooruit. Dit trappen zorgt voor inspanning, ook al heeft een e-bike een motor. Alleen als je begint te trappen slaat de motor aan, dus het is heel anders dan wanneer je bijvoorbeeld op een scooter rijdt. Je kunt daarnaast ook tussen verschillende type motoren of trapondersteuning kiezen. Zo zijn er motoren waarbij net wat meer of minder inspanning nodig is dan bij anderen. Zo kun je precies kiezen wat jij fijn vindt.

Een schermpje van een e-bike.
Credits: Motor TruckRun – Pexels

De voordelen van een elektrische fiets

Ook al vinden sommige mensen het aanschaffen van een e-bike ‘onzin’, het brengt zeker een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je zelf de trapondersteuning instellen, waardoor je kunt schakelen tussen lichter en zwaarder trappen. Ook wanneer je dus in een minder goede conditie bent, om welke reden dan ook, kun je nog steeds met de fiets op pad. Een ander voordeel van een elektrische fiets is het feit dat je er in een kortere tijd langere afstanden mee kunt afleggen. De kans dat je met een e-bike op pad gaat om lange fietstochten te maken is voor sommige mensen daardoor groter, wat natuurlijk ook bijdraagt aan je conditie en gezondheid.

Een ander gevolg van de opkomst van de elektrische fiets, is het feit dat mensen steeds vaker de auto laten staan en de fiets pakken. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Zo zie je dat het gebruiken van een e-bike helemaal niet ‘lui’ is, maar dat het juist heel veel voordelen met zich meebrengt.

De onderkant van een elektrische fiets.
Credits: Markus Spiske – Unsplash

Hoe vind je een elektrische fiets die bij jou past?

Wil jij graag een elektrische fiets aanschaffen? Dan is het belangrijk dat je er één kiest die aansluit bij jouw wensen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze. Hoe wil je bijvoorbeeld dat de verhouding tussen de motorkracht en jouw eigen inspanningen is? Wil je wel wat inspanning leveren of laat je het liefst zo veel mogelijk aan de motor over? Ook het comfort van de fiets is belangrijk, want je wil er natuurlijk wel lange afstanden mee af kunnen leggen. De aanschaf van een elektrische fiets kan een redelijke investering zijn. Houd dus ook rekening met de kosten van de fiets, want wat heb je ervoor over?

We raden je vooral aan een e-bike eerst uit te testen voordat je hem aanschaft, bijvoorbeeld bij Amslod. Bij Amslod kun je gewoon een proefrit inplannen, zodat je zelf kunt uitzoeken welke elektrische fiets je het fijnst vindt. Er zijn verschillende soorten e-bikes waar je uit kunt kiezen en de mensen bij Amslod informeren je graag over de mogelijkheden. Neem de tijd om je keuze te maken, want wanneer je een goede e-bike kiest heb je er lang plezier van.

Een schermpje van een e-bike.
Credits: Motor TruckRun – Pexels

FAQ

Hoe hard kan een elektrische fiets?

Met een elektrische fiets kun je maximaal 25 kilometer per uur.

Waar moet een goede elektrische fiets aan voldoen?

De belangrijkste kenmerken van een goede elektrische fiets zijn een goede motor, gunstige kosten, veiligheid en comfort. Uiteraard hangt dit voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Hoe vaak moet je een elektrische fiets opladen?

Hoe vaak je een elektrische fiets moet opladen hangt af van de capaciteit van de accu en de afstanden die je aflegt. Je kunt ervan uitgaan dat een fiets met een capaciteit van 500 Wh ongeveer 60 tot 70 kilometer meegaat wanneer je de sterkste ondersteuning gebruikt. Wanneer je voor weinig ondersteuning kiest kan dit oplopen tot 150 kilometer.

Wat kost een elektrische fiets gemiddeld?

Gemiddeld kost een elektrische fiets rond de €2350,-, maar de uiteindelijke prijs hangt af van jouw eisen en wensen.

FietsenGezondheidTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.