Wat is een mtb-vignet en waar heb je er een nodig?

door

Mountainbiken in Nederland is heerlijk. Lekker knallen door het diverse landschap terwijl je actief bezig bent en lekker jouw gedachten kan verzetten. Er geldt in Nederland geen landelijk mtb-vignet, wat voor- en nadelen heeft. Het voordeel van geen landelijk mtb-vignet is dat je vrijwel overal vrij en gratis kan mountainbiken. Het nadeel van geen landelijk mtb-vignet, is dat je er soms verschillende moet hebben. We sommen de vignetten voor je op, zodat je op jouw mountainbike niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom heb je een mtb-vignet nodig?

Een mtb-vignet kan je zien als een soort van tol, wegenbelasting of een vignet zoals je die ook bijvoorbeeld voor de snelwegen in Oostenrijk of Zwitserland moet kopen. Het is in diverse (natuur)gebieden verplicht om te mountainbiken met een vignet. In andere gebieden is het gewenst, maar niet verplicht. In beide gevallen draagt een mtb-vignet bij aan het onderhoud van de mountainbike trails en worden er nieuwe trails aangelegd. Jouw bijdrage zorgt direct voor goede trails en draagt dus bij aan het mountainbike-plezier. Zou je niet betalen voor de trails, dan kunnen ze ook niet worden onderhouden en worden aangelegd.

mountainbike mtb-vignet nederland

Heb je een mtb-vignet overal nodig?

Er bestaat in Nederland niet een algeheel mountainbike vignet. Je kan dus vrij fietsen over (on)verharde fietspaden, zonder dat je een vignet hoeft te hebben. Ga je de natuurgebieden in, dan kan het zomaar zijn dat een bepaald gebied wel een mtb-vignet vereist. We kennen in Nederland momenteel verschillende mountainbike vignetten. Onder andere Natuurmonumenten, Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en Den Treek kennen er een. In alle gevallen draag je bij aan het onderhoud van de huidige mountainbike trails en steun je de natuurgebieden. Zorg ervoor dat de vignetten altijd goed zichtbaar zijn.

Het Natuurmonumenten mountainbike vignet

Een Natuurmonumenten mountainbike vignet is een heel jaar geldig. Met een kleine bijdrage draag je direct bij aan de mooie mountainbike routes in de Natuurmonumenten gebieden, maar ook aan de gebieden zelf. Een Natuurmonumenten mtb-vignet is verplicht voor Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park Veluwezoom, Beetsterzwaag, Voorsterbos en Bergherbos-Montferland. Voor alle andere mountainbike routes in Natuurmonumenten-gebieden is een mtb-vignet gewenst, maar niet verplicht. Een Natuurmonumenten mountainbike vignet voor één jaar koop je voor € 15,00 (of € 10,50 als je lid bent van Natuurmonumenten). Ga je zelden mountainbiken in een Natuurmonumenten gebied, dan zijn er ook dagpassen te koop. Daarvoor betaal je in 2024 € 7,00 (of € 4,90 als lid van Natuurmonumenten).

Mountainbike mtb-vignet natuurmonumenten

Het Utrechtse Heuvelrug mountainbike vignet

Voor het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug heb je een speciaal mtb-vignet nodig. Omdat er steeds minder geld vanuit de overheid komt voor het onderhoud van de natuur en recreatie, is ook hier een speciaal vignet ingevoerd. Het Utrechtse Heuvelrug mountainbike vignet is eveneens een jaar geldig en draagt direct bij aan het onderhoud van de mountainbike trails in het natuurgebied. Je betaalt € 7,50 voor één jaar en is verplicht op de mountainbikeroutes Rhenen, Cannondale-Zeist, Kwintelooijen, Amerongen, Leersum, Soest, Hoge Vuursche, Kinderroute Austerlitz, Continental-Austerlitz en Lage Vuursche.

Let op: Een Natuurmonumenten mtb-vignet is niet geldig op de routes in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Treeker Trail vignet

Voor mountainbiken op Den Treek-Henschoten is er een speciaal Treeker Trail vignet die geldig is van 1 januari tot 31 december 2024. Een jaar vignet kost je € 25 en een dagpas kost je € 5. Met dit vignet heb je twee mountainbike routes tot jouw beschikking. De noordelijke, blauwe route is 24,5 kilometer lang en de zuidelijke, rode route is 16,3 kilometer lang.

mountainbike mtb-vignet nederland Utrechtse Heuvelrug

Kalmthoutse Heide, Almere Braambergen en het Noordhollands Duinreservaat

Sinds oktober 2021 geldt er ook een mountainbike vignetplicht op de singletracks op de Kalmthoutse Heide in Brabant. Ook op de vier mountainbikeroutes rondom Almere geldt er een vignetplicht. Zo heb je er een nodig voor Braambergen en voor het Skills Park. Je betaalt hier € 7,50 voor een heel jaar. Op het vignet voor de regio van Almere staat een code, zodat je zelf de toegangshekken kan openen met de betreffende code. Ga je mountainbiken in het Noordhollands Duinreservaat dan heb je een Duinkaart nodig, waarvoor je € 13,50 per jaar betaalt.

Gebieden waar een mtb-vignet gewenst is

Naast de verplichte mtb-vignet gebieden, zijn er ook plekken waar een vignet gewenst is. Dat betekent dat het niet nodig is, maar dat je de gebieden of regio’s wel een warm hart kan bijdragen. Bedenk daarnaast dat er voornamelijk vrijwilligers de mountainbike routes onderhouden en dat elke steun daarin gewenst is. De niet verplichte mtb-vignetten zijn er bij: MOZL MTB-card Zuid Limburg, MTB-Noordwest, MTB Salland Vignet, Rijk van Nijmegen en MTB Tracks Oosterhout.

MountainbikenTheBike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Dennis Matthijssen
    27 januari 2021 19:24

    Let op de vignetplicht op de route geld NIET op de grotendeels onverharde verbindings route, (ca 40km beide richtingen) maar wel op de 4 specifieke MTB lusjes (Huijbergen, Ossendrecht, en 2x Berendrecht/Stabroek/Putte)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.