Bike injuries. Woman cyclist fell off road bike while cycling. Bicycle accident, injured elbow.

Ik had een fietsongeluk, dit zijn mijn 6 tips voor na het ongeval

door

Het gevoel dat het maar net goed gaat. Iedere fietser kent het. Onverwacht grind in de bochten, een tegenligger die je op een haar na kunt ontwijken of als jouw voorwiel met 36km per uur in de slipstream een kusje geeft aan het achterwiel van je peloton-genoot. Veiligheid staat natuurlijk voorop tijdens het fietsen. Maar is dat wel zo? Worden wij wielrenners vaak niet stiekem gedreven door apps zoals Strava, tot het behalen van een gemiddelde snelheid of K/QOM? Hierdoor komt veiligheid vaak toch nog op de tweede plaats. In mijn ogen gaat het mede hierdoor vaak maar nèt goed. Even diep ademhalen, een shot adrenaline van de schrik en je kunt weer net wat harder trappen.

Al jaren ben ik een fervent wielrenner en regelmatig heb ik mezelf vaak de vraag gesteld: “Hoe kan dat nou toch áltijd goed gaan?”. Totdat het toch een keer misging. Vorig jaar brak ik mijn ruggenwervel bij een fietsongeluk. Hopelijk maak je dit natuurlijk zelf nooit mee. Maar mocht dat wel zo zijn: in dit artikel deel ik graag mijn ervaring en geef ik enkele tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

In het ziekenhuis na een fietsongeluk
In het ziekenhuis na mijn fietsongeluk

Tip 1: Handel in het moment

Boem, pats! Het moment van ongeluk is vaak flink schrikken. Afhankelijk van de ernst is er misschien ook weinig tijd om te handelen. Zorg in ieder geval dat je snel veiligheid opzoekt en langs de kant van de weg gaat staan, zodat de rest van het verkeer veilig door kan gaan.

Tip 2: Verzamel gegevens van betrokkenen

Als fietser heb je bij een botsing bijna altijd recht op een schadevergoeding. Denk hierbij aan reparatiekosten van je fiets, medische kosten of smartengeld. Daarvoor is het belangrijk dat je de gegevens hebt van de tegenpartij en eventueel een getuige. Verzamel dus altijd de gegevens van betrokken (naam, telefoonnummer en huisadres is voldoende).

Verzamel gegevens na een fietsongeluk
Fotocredit: Unsplash Unseen Studio

Tip 3: Geef jezelf de tijd om te herstellen na een fietsongeluk

Luister naar de professional. Heb je letselschade? Geef jezelf dan de tijd om te herstellen. Het is belangrijk dat je lichaam goed geneest. Luister naar je lijf en geef het de rust die het verdient.

Tip 4: Stap zodra het kan weer op de fiets

“Hup, stap er maar weer op” zei mijn vader altijd toen ik als klein meisje nog fietsles (met zijwieltjes) van hem kreeg. Maar als je betrokken bent geweest bij een fietsongeluk kan het best zijn dat weer op de fiets stappen eng of zelfs onmogelijk lijkt. Maar hoe cliché het ook klinkt, het helpt! Dus hop, stof die fiets af en stap er weer op zodra het kan. Zodat je die angst overwint en weer met volle teugen kunt genieten van de wind in je gezicht en de kilometers onder je wielen.

Tip 5: Zoek in de tussentijd een andere hobby

Na mijn ongeluk mocht ik drie maanden lang niet fietsen, mijn rug niet buigen, niet tillen en niet sporten. Frustrerend! Het heeft mij geholpen om te kijken naar wat wél kan. Denk aan wandelen of zwemmen. Of neem een tijdelijk abonnement op de sportschool om de hoek. Zoek uit wat jou helpt.

Tip 6: Nog (stress)klachten? Zoek hulp!

Durf je niet meer te fietsen na je verkeersongeval? Of heb je nog andere emotionele klachten? Dan is raadzaam om psychische hulp te zoeken via je huisarts. Ook is het mogelijk om individuele fietslessen te volgen via de Fietsersbond. Er bestaan zelfs communities waar je met lotgenoten in gesprek kunt. Denk bijvoorbeeld aan die van Slachtofferhulp voor alle verkeersslachtoffers.

Voor mij is het op het moment van schrijven precies een jaar geleden het fietsongeluk plaatsvond. Terugkijkend was het natuurlijk heel erg balen, maar gelukkig kan ik weer alles doen wat ik voorheen deed en ik heb het plezier in het fietsen weer teruggevonden. Tijdens mijn eerste ritjes na het ongeluk voelde ik spanning, dat neemt af. Ik merk wel dat ik alerter blijf op mijn mede-weggebruikers: zien ze me wel? Ook moest ik weer even wennen aan het fietsen in een peloton, het vertrouwen op je fietsgenoten.  Maar al met al ben ik er weer!

Stay safe everyone!

Praktische links voor na een fietsongeluk

GezondheidHow toTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.