Beste gravelbikes van dit moment (2024)

door

Bij het bekijken van de weersvoorspellingen begint het bij menig fietser te jeuken. Regen, kou of juist droog en warm. Wat de omstandigheden ook zijn, gravelen kun je elk moment van het jaar. Tijd om de gravelbike van stal te halen. Hét ultieme wapen waarmee je diverse ondergronden kan trotseren. Geasfalteerd of gravel, singletrack of metersbrede paden. Om je een beetje warm te krijgen zetten we de beste gravelbikes van het dit moment voor je op een rijtje.

Top 5 gravelbikes 2024

  1. Specialized Diverge STR
  2. Serious Gravix LS
  3. Ridley Kanzo Adventure
  4. Canyon Grail
  5. Triban GRVL 520

Specialized Diverge STR

Een van de meeste unieke fietsen in het gravel segment: de Specialized Diverge STR. De voor- en achtervering maken het rijden op onverharde wegen een stuk aangenamer. Verwacht geen mountainbike-achtige vering, maar het is zeker comfortabeler dan een normale gravelbike. De voorvering bevindt zich in de stuurpen. Hierdoor blijft de voorvork stijf en behoudt je de controle over je stuurbewegingen maar blijven jouw handen en schouders beschermd tegen het grove geweld van kasseien of ruwe gravelpaden. De achtervering geeft hydraulische demping doordat de zadelpen een veerweg heeft van 30mm. Hierdoor zal je bij grote klappen niet uit je zadel gekatapulteerd worden. Het enige pijnpunt? De prijs. Althans, voor de doorsnee burger dan. Dit unieke monster begint namelijk vanaf €7.500,-. Maar dan heb je ook wat.

Bekijk de fiets hier

Serious Gravix LS

De alleskunner onder de gravelbikes. Geschikt voor dagelijks gebruik op de het asfalt, maar ook zeker niet vies van een stevig stuk gravel. Neem deze fiets mee naar een gravelevenement of zet ‘m in voor het woon-werkverkeer. De Serious Gravix SL is uitgerust met een SRAM Apex groepsset waarmee je alle terreinen aan kunt. De Gravix heeft een optimale geometrie waardoor deze ook geschikt voor kleinere mensen en bijzonder veel comfort biedt tijdens lange ritten. Deze gravelbike is een prijsbewuste keuze en is beschikbaar vanaf €1.299,-.

Bekijk de fiets hier

Ridley Kanzo Adventure

Een vlakkere stuurhoek, lagere trapas, langere wielbasis, steilere zithoeken en een maximale bandenbreedte van 53mm. Daarnaast blijft de wendbaarheid van deze gravelbike uitstekend door de korte stuurpen. De Kanzo Adventure van Ridley is een gravelbike geschikt voor het brute geweld waar je voorheen alleen met de mountainbike overheen durfde, maar ook voor snelle en fijne gravelstroken. Daarom is deze fiets niet voor niets winnaar van de 2023 Bicycling Bike Award in de gravelbike categorie. De nieuwste versie van de Kanzo Adventure is verkrijgbaar vanaf €3.475,-. De combinatie van de veelzijdigheid van de fiets en de prijs zorgt ervoor dat deze machine een plekje verdient in de beste gravelbikes als je het ons vraagt.

Bekijk de fiets hier

Canyon Grail

Fietsgigant Canyon kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. De gravelhype is hen niet ontgaan en daar haken ze op geheel eigen wijze op in. Een gravelmonster met uniek dubbeldekker stuur. Canyon staat bekend om de focus op snelheid en aerodynamica, zo ook bij de Canyon Grail. Het unieke stuur zorgt ervoor dat je het stuur op verschillende manieren vast kunt houden, dus ook vast een manier waar jij je fijn bij voelt om mee over ruigere ondergronden te trappen. De Grail heeft meerde carbon onderdelen. Het zorgt voor een lichte fiets, maar ook voor het nodige comfort doordat het carbon enigszins flexibel is. De CF SL uitvoering van de Grail is verkrijgbaar vanaf €2.499,- terwijl z’n grote broer, de CF SLX, je minimaal €5.000,- zal kosten.

Bekijk de fiets hier

Triban GRVL 520 SRAM APEX 1

Decathlon heeft deze gravelbike speciaal ontwikkeld en getest voor gravelaars die regelmatig op pad gaan. De Triban GRVL 520 kan tegen een stootje, is comfortabel en wendbaar op kronkelende paden. Wat wil je nog meer? De gavelbike is voorzien van een ‘gravelbouw’ en dat maakt hem net iets comfortabeler dan de gewone racefietsdiagonalen. Er liggen 650B en TLR-banden onder met een breedte van 47mm. De groepenset is van SRAM: APEX 1. Het grote voordeel is dat deze gravelbike met €1.209,99 redelijk goed betaalbaar is. Het is een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en daarmee een ideaal instapmodel voor de beginnende gravelaar.

gravelbike-voor-heren-grvl-520-sram-apex-1

Bekijk de fiets hier

Zo zie je dat de prijskaartjes van de beste gravelbikes flink variëren. Kijk daarom vooral wat jij ervoor over hebt en vergelijk de verschillende fietsen met elkaar. Het feit blijft, dat je van een duurdere fiets niet harder gaat fietsen. Het kan je er een klein beetje bij helpen, maar het wordt er vooral gewoon een stuk vetter door.

FietsenGravelbikenTheBike.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.