Fiets je het liefst elke dag zo veel mogelijk kilometers en wil je dit graag combineren met een onvergetelijk avontuur door de Alpen of Pyreneeën? Lees dan snel verder. Voor degene die nog niet bekend zijn met bikepacking, het is een combinatie van fietsen en backpacken. Het idee is om zo minimalistisch mogelijk op pad te gaan en zo veel mogelijk kilometers te maken. Ga je voor lichtgewicht of kies je toch voor een fatbike? Alles is mogelijk. In dit artikel leggen wij jou uitgebreid uit over hoe je zo een avontuur plant en wat je allemaal nodig hebt voor een episch bikepacking avontuur.
Essentiële bikepacking uitrusting
Laten we beginnen met wat je allemaal nodig hebt bij het maken van een bikepacking trip. Wat belangrijk is, is een fiets waarmee je veel kilometers kan maken en waar je comfortabel op zit. Afhankelijk van het terrein waar je van plan bent om te gaan rijden kan je je fiets daarop aanpassen. De banden hebben veel invloed op de manier waarop jij contact maakt met de weg en verdienen daarom extra aandacht. Ben je van plan om alleen over asfalt te rijden of houd je juist meer van off-road? De keuze is helemaal aan jou en voor elke ondergrond is er wel een passend alternatief.
De tassen die je gaat gebruiken zijn vrijwel net zo belangrijk als je fiets. Je doet er tenslotte al je spullen in en wilt dat deze in welke weersomstandigheden dan ook droog blijven. Ook hier geldt, afhankelijk van waar je heen gaat en hoe lang beïnvloed de set-up van je tassen. Ga je een weekje op tour door Nederland en slaap je in hotels of B&Bs, dan heb je aan een tas van 40 liter voldoende. Ben je van plan om door Europa te gaan fietsen met een tentje, dan heb je meer ruimte nodig. Ook hier is de keus helemaal aan jou en is er altijd wel een passende oplossing.
Safety first
Okay, je hebt een degelijke fiets inclusief tassen. Het volgende waar je aan moet denken is je veiligheid. Een goede helm is essentieel! Als je er een hebt, controleer deze dan eerst voordat je hem gaat gebruiken. Het kan zo zijn dat wanneer de helm een flinke klap heeft gehad, deze je hoofd niet goed meer kan beschermen. Koop in dit geval een nieuwe helm. Naast een goede helm zijn een tubetje zonnebrand en een zonnebril onmisbaar. Je wil natuurlijk geen last van de zon hebben en verbranden tijdens je reis. Daarbij beschermt een bril je ogen tegen vliegjes, wind en regen. Kies bij voorkeur voor een bril waarbij je de kleur van de glazen zelf kan veranderen. En als laatst, maar zeker niet onbelangrijk, een (basic) EHBO-set voor het geval dat en een zakmes of Leatherman om alle klusjes mee te klaren.
De juiste bikepacking kleding
De grootste uitdaging blijft nog altijd het kiezen van de juiste kleding. Hoe weet je wat je moet meenemen? Ook dit is allemaal afhankelijk van waar je naar toe gaat en wat je gaat doen. Ben je van plan om alleen met mooi weer te fietsen? Dan heb je niet zo veel nodig. Maar, als je van plan bent om in een ander seizoen of hoog in de bergen te fietsen, kan je zeker koude dagen met regen of zelfs sneeuw verwachten. Als dit het geval is dan wil je daar natuurlijk op voorbereid zijn. Laten we beginnen bij de basics. Dit heb je zo goed als altijd nodig:
- Fietsbroek (met zeem)
- Sportshirts
- Sportsokken
- Arm- en beenstukken
- Windjack
- Regenkleding
- Overschoenen
- Handschoenen evt. waterdicht
- Multicol nekwarmer
- Muts
Hoeveel kleding?
De hoeveelheid per item die je van plan bent om mee te nemen gaat gepaard met de duur van je trip. Wees ervan bewust dat elke gram telt! Twijfel je? Doe het dan niet. Het enige voordeel van veel kleding is dat je minder vaak hoeft te wassen. Kom je er onderweg achter dat je toch iets bent vergeten? Dan kan je dat waarschijnlijk nog wel ergens kopen. Als je van plan bent om naast het fietsen ook andere dingen te gaan doen, zoals het bezoeken van musea e.d., dan heb je ook wat casual kleding nodig. Dit is het moeilijkste en gaat vaak fout. Daarom is ons advies: ga voor praktische items in plaats van mooi. Het gaat er niet om of je er goed uitziet maar om wat je doet. Om je wat moeite te besparen hebben we onderaan dit artikel een paklijst voor je gemaakt die je voor zowel bikepacking als andere outdoor activiteiten kan gebruiken.
Wat eet je tijdens het bikepacken?
Een dag lang fietsen kan soms erg vermoeiend zijn. Om op kracht te blijven moet je daarom regelmatig iets eten en drinken. Natuurlijk kan je niet een hele uitgebreide voorraad aan eten meenemen, dus zal je keuzes moeten maken. Fruit, zoals een banaan, appel of kiwi is makkelijk op te bergen en doen het erg goed als tussendoortje. Een ander goed alternatief is een mix van gedroogd fruit en noten. Uiteraard zijn energierepen ook een goeie optie.
Als je rond de middag of in de avond trek hebt in een warme maaltijd doen een brandertje en een pan wonderen. Wat makkelijk te bereiden en erg lekker is, is havermout. Normaal gesproken wordt dit als ontbijt gegeten, maar omdat havermout van nature zo voedzaam is, maakt het niet uit wanneer je het eet. Ook hier kan je hem zelf op smaak brengen met wat (gedroogd) fruit, noten en specerijen. Een ander vitaal product is tonijn. Bovendien heb je met tonijn in blik oneindig veel mogelijkheden. Eet het bijvoorbeeld direct uit blik, doe het door de pasta of op een broodje. Wat ook erg lekker is, is pasta. Het is zeer voedzaam en je kan het zelf op smaak brengen met wat groente, peper & zout en andere kruiden. Mocht je nou een avondje echt geen zin hebben om te koken kan je altijd nog ergens lekker een pizza of ander maaltje halen.
Hydration is essentieel
Het beste qua drinken is water, omdat je dit ook kan gebruiken voor koken en afwassen. Naast water is het zeker geen slecht idee om af en toe een sportdank of een biertje te kopen. Het nadeel van eten en drinken meenemen is dat je automatisch ook afval meeneemt. Zorg er altijd voor dat je je afval meeneemt en netjes weggooit uit respect voor de natuur.
Navigeren bij bikepacking is key
Navigeren kan je op verschillende manieren doen. De meest gebruikelijke manier is natuurlijk door Google Maps in te schakelen via je telefoon. Het voordeel van Google Maps is dat je duidelijke instructies krijgt zelfs als je telefoon is vergrendeld. Op deze manier kan je wat batterij besparen. Daarbij laat Google Maps je vrijwel altijd over of naast de hoofdwegen fietsen. Helaas kom je met deze aanpak niet op alle plekken. Wandelpaden zijn soms ook geschikt voor fietsers. Jammer genoeg neemt Google deze niet mee in de optie ‘fietsen’, tenzij je de optie ‘voetganger’ kiest. Zodra je dit aangeeft loop je wel het risico om genavigeerd te worden over wegen waar je liever niet over wil fietsen.
Naast Google Maps is er ook Komoot. Dit is een gratis app (met betaalde opties) waarbij je kaarten van een bepaald gebied kunt downloaden en offline gebruiken. De kaarten van Komoot zijn super uitgebreid en zeer gebruiksvriendelijk. Je kan er in een handomdraai accommodaties, uitzichten e.d. mee opzoeken. Mocht je op zoek zijn naar toffe routes of bezienswaardigheden, dan helpt Komoot je ook een handje. Zo weet je zeker dat je de mooiste wegen en bezienswaardigheden tegenkomt. En een heel groot voordeel is dat je jouw type fiets ook kan selecteren. Je wil immers met een racefiets niet over een mountainbike-trail rijden.
Accommodatie
Tijdens je bikepacking avontuur wil je natuurlijk zo flexibel mogelijk blijven. Wellicht word je uitgenodigd door een local of kom je onderweg de perfecte spot tegen om wild te kamperen. De eerste nacht wildkamperen voelt altijd eng aan, maar is het absoluut waard! Het voordeel van wildkamperen is dat je opzoek kan gaan naar de mooiste uitzichten en dit met niemand hoeft te delen. Het enige wat je nodig hebt is een vlakke ondergrond met eventueel wat beschutting voor voorbijgangers en wind. De beste manier waarop je zo een spot kan vinden is door regelmatig te checken. Let op; je mag niet overal wildkamperen in Europa, maar vaak wel in Scandinavië.
Sta je liever op een camping of kies je toch voor een wat luxere overnachting zoals een ho(s)tel of Bed&Breakfast? Zoek dan via Airbnb, booking.com of een andere website. Er zijn accommodaties waarbij je online of telefonisch kan reserveren en pas bij aankomst hoeft te betalen. Op deze manier blijf je flexibel en heb je toch nog enige zekerheid.
Onderhoud aan jouw fiets
Het onderhouden van je fiets moet je regelmatig blijven doen, helemaal tijdens een bikepacking avontuur. Controleer daarom je fiets en met name je remmen voor je eigen veiligheid vrijwel elke dag. Qua gereedschap is het altijd handig om een multitool en kettingpons op zak te hebben. Mocht je ketting een keer onverwachts breken? Dan ben je met een kettingpons altijd voorbereid. Met deze tool kan je de gebroken schakel verwijderen en de ketting weer aan elkaar vastmaken. Natuurlijk kan je dit voorkomen door regelmatig je ketting goed in te smeren met wax of olie.
Check-check dubbel-check
Het dagelijks checken van je banden voorkomt ook veel problemen. Controleer naast de conditie van je banden ook regelmatig de bandenspanning. Met te zachte banden heb je namelijk meer weerstand en met te harde banden loop je het risico om sneller lek te rijden. Afhankelijk van het terrein waar je fietst kan je de bandenspanning aanpassen. Rijd je op asfalt, dan zijn harde banden juist fijn. Rijd je off-road dan doen wat zachtere banden het weer beter. De hoeveelheid BAR of PSI wat in de band moet staat altijd aangegeven op de band zelf. Met een compacte bandenspanningsmeter kan je dit makkelijk controleren. Neem naast deze tool ook altijd een reserve binnen- en buitenband, bandenlichters, reparatie kit en pompje mee.
Kosten bikepacking
Een bikepacking trip kan je zo gek en zo duur maken zoals je zelf wil. Wat je allemaal van plan bent om te gaan doen heeft enorm veel invloed op je uitgaven. Bedenk dus van tevoren goed wat je wilt gaan doen en maak een begroting.
Maak je graag een stedentrip waarbij je het liefst elke avond in een hostel of B&B slaapt? Dan zijn je uitgaven wat hoger dan wanneer je kiest voor budget en je met je tent de natuur in gaat. Over het algemeen bestaan de kosten uit accommodatie, eten en drinken, activiteiten (zoals: raften, paragliden, musea, city tour, uitgaan e.d.) en onverwachte uitgaven (zoals reparaties). Hieronder een kort overzicht met wat het je ongeveer kan gaan kosten:
Accommodatie | Per nacht ca. €0 – €50 |
Eten & drinken | Per week ca. €100 |
Outdoor activiteiten | Per act. ca. €50 – €100 |
Culturele activiteiten | Per act. ca. €0 – €20 |
Onverwachte uitgaven | ca. €50 – €100 apart houden. |
Nu je wat wijzer bent geworden kan je zelf aan de slag met het plannen van je eigen bikepacking avontuur. Inpakken en wegwezen!
De ultieme bikepacking paklijsten:
Meenemen | Aanschaffen | Ingepakt | Prijs | |
PAPIEREN | ||||
Bankpas | ||||
Booking hostel | ||||
Cash | ||||
Cash [vreemde valuta] | ||||
ID | ||||
Identifier | ||||
Internationaal rijbewijs | ||||
Jeugdherbergkaart | ||||
Kentekenbewijs | ||||
Korting passen | ||||
Pasfoto’s | ||||
Paspoort | ||||
Portemonnee | ||||
Reisverzekeringpas | ||||
Rijbewijs | ||||
Routebeschrijving | ||||
Studentenkaart | ||||
Tickets | ||||
Travelcheques | ||||
Vaccinepastpoort | ||||
Verzekeringspapieren | ||||
Visum | ||||
Zorgpas |
Meenemen | Aanschaffen | Ingepakt | Prijs | |
GEZONDHEID | ||||
Anticonceptiepil | ||||
Antidiarreemiddelen | ||||
Antihistamine | ||||
Blarenpleisters | ||||
Condooms | ||||
Doktersverklaring | ||||
Malariatabletten | ||||
Ontsmettingsmiddel | ||||
ORS | ||||
Pijnstillers | ||||
Pillen tegen bewegingsziekte | ||||
Pincet | ||||
Pleisters | ||||
Recepten | ||||
Reddingsdeken goud/zilver | ||||
Schaartje | ||||
Schone naalden | ||||
Slaapmiddelen | ||||
Steriele gaasjes | ||||
Verband | ||||
Waterzuiveringstabletten | ||||
Zoutpreparaat |
Meenemen | Aanschaffen | Ingepakt | Prijs | |
UITRUSTING | ||||
Aansteker | ||||
Abus staalkabel 8/250 | ||||
Afwasmiddel | ||||
Backpack [60L] | ||||
Badhanddoek | ||||
Bestek | ||||
Bidons | ||||
Brander | ||||
Buck 110 | ||||
Camera + oplader | ||||
Dagrugzak | ||||
Dry bags | ||||
Full frame bag | ||||
Gas | ||||
Handdoek | ||||
Handlebar bag | ||||
Handwasmiddel | ||||
Hangslot | ||||
Helm | ||||
Hoofdlamp | ||||
Inbussleutelset | ||||
Kaartspel | ||||
Kettingpons | ||||
Klamboe | ||||
Kleurboek + kleurtjes | ||||
Kompas | ||||
Kussensloop | ||||
Kussentje | ||||
Lakenzak | ||||
Laptop + oplader | ||||
Leatherman | ||||
Leesboek | ||||
Lichtgewicht handdoek | ||||
Lucifers | ||||
Matje (exped) | ||||
Mobiele telefoon + oplader | ||||
Naald en draad | ||||
Noodfluitje | ||||
Notitieboek | ||||
Pannenset | ||||
Pen(nen) | ||||
Plakband | ||||
Plastic zakken | ||||
Pomp | ||||
Powerbank + oplader | ||||
Reisgids | ||||
Reiswekker | ||||
Reserve binnenbanden | ||||
Reserve buitenbanden | ||||
Reserve kabelset | ||||
Reserve spaken | ||||
Saddle bag | ||||
Slaapzak | ||||
Spaakspanner | ||||
Spanband | ||||
Taalgids | ||||
Tablet + oplader | ||||
Tent | ||||
Theedoek | ||||
Tiewraps | ||||
Topografische kaart | ||||
Touw | ||||
Veiligheidsspelden | ||||
Veldfles | ||||
Verrekijker | ||||
Voile straps | ||||
Vuilniszak | ||||
Wasknijpers | ||||
Wasmiddel | ||||
Waterzuiveringspomp | ||||
Wereldstekker |
Meenemen | Aanschaffen | Ingepakt | Prijs | |
KLEDING | ||||
Armstukken | ||||
Bandana | ||||
Beenstukken | ||||
Bip shorts | ||||
Blouses | ||||
Broek | ||||
Buff | ||||
Handschoenen | ||||
Hoofddeksel | ||||
Jas | ||||
Jeans | ||||
Korte broek | ||||
Mondkapje | ||||
Money belt | ||||
Muts | ||||
Nachtkleding | ||||
Nette kleding | ||||
Ondergoed | ||||
Overhemd | ||||
Regenkleding | ||||
Reservebril | ||||
Reservelenzen | ||||
Sandalen | ||||
Schoenen | ||||
Sjaal | ||||
Slippers | ||||
Sokken [casual] | ||||
Sportbroek | ||||
Sportshirts | ||||
Sportsokken | ||||
Sweater | ||||
Thermo [bottom] | ||||
Thermo [top] | ||||
Trui | ||||
T-shirts | ||||
Vest | ||||
Wandelschoenen | ||||
Windjack | ||||
Zakdoeken | ||||
Zonnebril | ||||
Zwembril | ||||
Zwemkleding |
Meenemen | Aanschaffen | Ingepakt | Prijs | |
VERZORGING | ||||
Aftersun | ||||
Antimuggencrème | ||||
Conditioner | ||||
Deodorant | ||||
Haargel | ||||
Kam of borstel | ||||
Lensvloeistof | ||||
Lippenzalf | ||||
Make-up | ||||
Nagelschaartje | ||||
Oordopjes [muziek] | ||||
Oordopjes [slapen] | ||||
Scheerspullen | ||||
Shampoo | ||||
Tandenborstel | ||||
Tandpasta | ||||
Toiletpapier | ||||
Toilettas | ||||
Vochtige doekjes | ||||
Zeep | ||||
Zonnebrandcrème |