Spoorfietsen in de Benelux: hier kan je de Amerikaanse travel trend uitproberen

door

Wat doe je als je oude spoorwegen hebt die niet meer door de trein worden gebruikt? Je hergebruikt ze op een duurzame manier en plaatst er een spoorfiets, ook wel railbike of draisine genoemd, op. De railbiketrend is niet nieuw, maar het wordt in de Verenigde Staten steeds populairder. Ook in de Benelux sta je zo bij één van deze zes locaties om deze outdoor activiteit zelf eens uit te proberen.

Het hergebruik van oude spoorwegen als spoorfietsen

Spoorfietsen is niet alleen geweldig voor een actieve namiddag, maar het is ook een kans om delen van het landschap te zien waar je anders niet bij kunt. Deze milieuvriendelijke activiteit heeft geen uitstoot en is een uitstekend voorbeeld van creatief hergebruik. De spoorfietsen doen een beetje denken aan trapkarren. Je trapt op je eigen tempo en rijdt zo over de oude spoorlijn. Remmen moet met een handrem.

6 routes om te spoorfietsen

#1 Railbike Hoge Venen, Elsenborn, België

Vanuit Elsenborn fiets je via het oude oude spoor van de ‘Vennbahn’ zeven kilometer lang langs prachtige landschappen. Het natuurgebied de Hoge Venen waar je doorheen fietst is bovendien een beschermd gebied. Op de spoorfietsen is er plaats voor twee tot vier personen, waarvan er twee richting Sourbrodt trappen. Na het genieten van een hapje en een drankje in het chalet met zonnig terras, kan je aan de terugreis beginnen. Railbike Hoge Venen is in de zomer elke dag geopend, en tijdens de lente en herfst altijd tijdens het weekend.

#2 Spoorfietsen Twente, Hengelo, Nederland

Van eind april tot eind oktober kan je spoorfietsen in Hengelo. Een enkele fietsrit duurt ongeveer 20 minuten en is perfect om te combineren met een wandeling in de buurt of een picknick op één van de voorziene banken. Sinds 2016 dient de spoorweg een nieuwe functie dankzij de spoorfietsritten. Het oorspronkelijke deel uit 1884 kreeg in 2019 dan weer de gemeentelijke monumentenstatus. Er kunnen tot zes passagiers in de railbikes.

#3 Railbike Limburg, Munsterbilzen, België

Het parcours van Railbike Limburg is zes kilometer lang en voert railbikers op de spoorfietsen door de landschappen tussen Munsterbilzen en Gellik. Na de aankomst wordt de fiets omgedraaid en fiets je terug naar Munsterbilzen. In totaal duurt het spoorfietsen ongeveer anderhalf uur. Op elke fiets is er ruimte voor twee trappers en twee recreanten op een comfortabel bankje. Er zijn vijftien spoorfietsen beschikbaar.

#4 Grenzland Draisine, Groesbeek, Nederland

Naast de gewone spoorfietsen voor maximaal vier personen, kan je bij Grenzland Draisine clubfietsen huren waarop vier mensen kunnen fietsen en 10 anderen kunnen ontspannen op de relaxbank voorin. De railbikes zijn een toeristische topattractie in de regio. Tijdens een ritje steek je de grens van Nederland en Duitsland over. De ‘Grenzeloze Route’ is 5,5 kilometer heen en na slechts 2 kilometer bereik je al de Nederlandse grens.

#5 Minett Park, Fond-de-Gras, Luxemburg

Fond-de-Gras was een van de belangrijkste mijnbouwcentra in Luxemburg. De ontginning van ondergrondse ertsen eindigde echter in 1955. Een paar jaar later opende de oude mijn weer en nu kan ze worden bezocht dankzij de mijntrein “Minièresbunn” waarmee je de bodem van de mijn bezoekt. Dit openluchtmuseum, nu bekend onder de naam Minett Park , biedt talrijke aanvullende activiteiten waaronder dus ook spoorfietsen.

#6 Les Draisines de la Molignée, Warnant, België

De Draisines de la Molignée bieden drie routes aan om over te spoorfietsen. De routes van 6 en 14 kilometer zijn het hele jaar door geopend. De laatste, die 8 kilometer lang is, is geopend van april tot midden november. Als je met een groep van minstens 25 personen richting Warnant trekt, kan je tussen het railbiken door de benedictijnenabdij van Maredsous bezoeken. Daar kan je proeven van de heerlijke Maredsous-kaas en het gelijknamige bier dat in de brouwerij wordt gebrouwen.

BelgiëDagtochtenNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel