Voor fietsliefhebbers is Zuid-Limburg een prachtig toevluchtsoord. Misschien zelfs de heilige graal in Nederland. De glooiende landschappen en het bourgondische karakter, het straalt iets bijzonders uit. Het vertelt een verhaal. Over eeuwenoude tradities en de rijke geschiedenis van de mijnbouw. Van stadswallen en stadspoorten tot aan paden langs kabbelende riviertjes. Hoogste tijd om 4 fantastische fietsroutes in Zuid-Limburg onder de aandacht te brengen. Iedere route met een eigen karakter.
Fietsroutes in Zuid-Limburg:
- In het spoor van de mijnen
- Fietsroute vol Verwondering in Zuid-Limburg
- Krijtfietsroute Zuid-Limburg: Fietsen over de zeebodem
- Van vestingstad naar vestingstad
1. Fietsroute Zuid-Limburg: In het spoor van de mijnen
Denk je aan Limburg, dan denk je natuurlijk ook aan mijnbouw. De industrie floreerde in de jaren ’50. De tijd waar regionaal vrijwel iedereen de grond in ging om Nederland van warmte te voorzien. Inmiddels is er geen actieve industrie meer. Toch zijn er genoeg geheimen bewaard gebleven. Je ontdekt ze tijdens deze fietsroute langs de voormalige Oostelijke Mijnstreek.
De route telt 58,6 kilometers en wordt verbonden door verschillende fietsknooppunten. Het vertrouwde netwerk brengt je langs stadjes als Kerkrade en Heerlen. Wie doortrapt kan de route prima in één dag fietsen maar wie de tijd wil nemen, deelt de tocht op in 4 lussen. Onderweg kom je namelijk meer dan genoeg vermaak tegen. Zo kun je een bezoek brengen aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.
Extra tip voor wat extra kilometers en cultuur: Fiets iets om naar Valkenburg. Daar kun je ervaren hoe het was om in een mijn te werken. Een oud mijnwerker gidst je door de donkerte van de mijnen.
Routeboekje In het spoor van de mijnen
Op de website van Visit Zuid-Limburg kun je een routeboekje ‘In het spoor van de mijnen’ kopen. Daarin staat niet alleen de route overzichtelijk weergegeven maar je vindt er ook informatie over de bezienswaardigheden op de route. Een aanrader voor jouw fietstocht.
Van het zwarte goud naar de Groenmetropool
De mijnstreek is met een ware gedaanteverwisseling bezig. Het oude steenkolengebied krijgt steeds meer de allure van een groene oase. In de Groenmetropool is een fietsroute aangelegd van wel 94,9 km. De route verbindt meer dan 70 bezienswaardigheden en natuur- en recreatiegebieden. Waar je ook fietst in de mijnstreek, er is genoeg te beleven. Je leest er alles over op de website van Zuid-Limburg.
2. Fietsroute vol Verwondering in Zuid-Limburg
In het noorden van Zuid-Limburg vind je in de Grensmaasvallei het smalste stuk van Nederland. In het weidse uiterwaardenlandschap van de Maas vind je wonderlijke verhalen. Heb je ooit gehoord van een ontsnapte leeuw? Of van de helende handen van Pater Karel? Stap op de fiets en geef je ogen en oren goed de kost want deze vallei zit boordevol legendes.
Met gesloten deuren te bezichtigen
De fietsroute vol verwondering is opgesplitst in 2 lussen. Een tocht van 54,5 km en een andere van 49,5 km. Onderweg kom je langs tal van locaties waar je elke keer iets nieuws ontdekt. Waar je wonderbaarlijke locaties vindt, boordevol bijzondere verhalen die uitnodigen tot rust en bezinning. Zelfs met gesloten deuren. Door een QR-code te scannen krijg je 360 graden toegang tot ruimtes die normaal gesloten blijven. De beelden worden versterkt met geluiden van de audiotour. Een knap staaltje storytelling.
Tussen de locaties, fiets je door prachtige natuurgebieden zoals het Geleenbeekdal en het RivierPark Maasvallei. In het hart van het RivierPark ligt het dorpje Stein. Een authentiek en verrassend dorpje met een unieke, stille belevingswereld. Naast de stilte vind je op de route liggen nog veel meer karakteristieke Limburgse dorpjes waar je kunt uitrusten om de inwendige mens te voeden.
Meer informatie over de fietsroute vind je hier.
3. Krijtfietsroute Zuid-Limburg: Fietsen over de zeebodem
Wist je dat er maar één plek in Nederland is waar je het krijt-lösslandschap, of heuvellandschap, kunt vinden? Drie keer raden waar dat is… In het uiterste zuiden van het land natuurlijk. In Zuid-Limburg. Tijdens de Krijtfietsroute ‘Over de zeebodem’ ontdek je boven- en ondergrondse verhalen.
4 routes vertellen samen 1 historisch verhaal
De totale route is 117,3 km lang maar voor het gemak opgedeeld in 4 lussen:
- Fietsroute – Smaakvolle mix van krijt & löss (26,9 km)
- Fietsroute – Kalk, het gele goud (37,3 km)
- Fietsroute – Ondergrondse aantrekkingskracht (19,7 km)
- Fietsroute – Diep in de subtropische Krijtzee (33,4 km)
Elke lus brengt je langs nieuwe vergezichten met het historische Krijt-tijdperk als centrale thema. Op deze manier leer je de geologische geschiedenis nog beter kennen. Verwacht geen eentonige tocht. Je fiets namelijk langs machtige kalkwanden, hellingbossen en glooiende graslanden. Over hoge heuvels en duizelingwekkend diepe kalkgroeves. Bij elke tocht passeer je kenmerkende dorpjes zoals Schin op Geul of Bemelen. Plekken waar je kunt rusten voor een echte Limburgse vlaai of een welverdiende goudgele rakker.
Los van de mijnen is er dus nog veel meer ondergronds mysterie te ontdekken in Zuid-Limburg. Meer informatie over de Krijtfietsroute vind je hier.
4. Fietsroute Zuid-Limburg: Van vestingstad naar vestingstad
In Zuid-Limburg zijn verschillende vestingsteden te vinden. Twee bekende steden zijn Valkenburg en Sittard. Wie beide steden wil ontdekken kan dat gewoon op de fiets doen. Er is een fietsroute ontwikkeld die van Sittard naar Valkenburg loopt. Of andersom. Waarom je zeker moet gaan? Omdat Sittard in 2021 door de ANWB werd uitgeroepen tot een van de 5 mooiste vestingsteden van Nederland. Reden te meer om de route af te leggen.
Veel groen tussen historische steden
Het rondje vestingsteden telt 57,3 kilometer en brengt je onderweg door natuurschoon dat tussen beide vestingsteden in ligt. Verwacht het heuvelachtige landschap dat je van deze regio gewend bent. Maar eerlijk is eerlijk, wie een stedenroute fietst, wil ook historie proeven. Dat kan op deze route naar hartenlust. Er zijn stadwallen, stadspoorten en tal van historische gebouwen die je terugbrengen naar de middeleeuwen.
Meer informatie over de fietsroute Van vestingstad naar vestingstad vind je hier.
Routeboekje Van vestingstad naar vestingstad
Net als de mijnenroute kun je op de website van Visit Zuid-Limburg kun ook een routeboekje kopen voor de route ‘Van vestingstad naar vestingstad’. Voor een zachte prijs ontdek je de route en alle interessante informatie voor onderweg.
Fietsvriendelijke accommodaties in Zuid-Limburg
Voor veel fietsers ligt Zuid-Limburg niet om de hoek. Beter trek je er een weekendje voor uit. Er is immers genoeg te ontdekken. Wie lekker de tijd wilt nemen om de regio te proeven doet er verstandig aan om een overnachting te boeken. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken want er bestaat al een selectie van de Top 10 fietsvriendelijke accommodaties in Zuid-Limburg.
Ben je benieuwd wat het zuidelijkte puntje van Nederland nog meer te bieden heeft? Bekijk dan alle fietsroutes nog eens op je gemak op de website van Visit Zuid-Limburg.