De Fietselfstedentocht: de ultieme uitdaging van het noorden

door

Denk je aan de Elfstedentocht, dan denk je als eerste aan koud weer, ijs en schaatsen. Niets is minder waar, want je kunt de tocht ook fietsen. Niet met de waterfiets over de kanalen maar met de gewone fiets over het asfalt. De 235 kilometer lange fietstocht gaat door alle elf steden van de beroemde schaatstocht. De route op zich is al adembenemend; van uitgestrekte weilanden tot aan knusse Friese dorpjes. De Fietselfstedentocht heeft het allemaal. De fietstocht is meer dan een route, al meer dan 100 jaar is er namelijk op pinkstermaandag de Friese Elfsteden Wielertocht. Een hele happening, daar in het mooie noorden van ons land.

© Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht

De route

De fietsroute is ongeveer 235 kilometer lang waardoor je met enkele keren stoppen al snel 10 uur onderweg bent. De uitgestippelde route komt, vanzelfsprekend, door alle 11 de steden, welke ook doorkruist worden tijdens de gelijknamige schaatstocht. Het begin- en eindpunt is in Bolsward te vinden. Tijdens de rit waan je je door een prachtig divers landschap. Variërend van kleine Friese dorpjes en steden tot aan smalle wegen omringd door sloten en winderige dijken. Wat is Friesland dan toch mooi.

Fietselfstedentocht
© Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht

De elfstedentocht fietsen is niet voor iedereen weggelegd. Voor een getrainde fietser is de tocht een echte uitdaging om in één dag te volbrengen. Wat helpt is dat je door genoeg steden en plaatsjes komt waar je je voorraden weer kunt bijvullen en kunt stoppen voor een stevige lunch. Voor anderen is het natuurlijk mogelijk om de route op te delen in verschillende stukken, bijvoorbeeld verspreid over 3 dagen.

De Fietselfstedentocht

Zoals gezegd is de fietsroute van de Elfstedentocht meer dan alleen een route. Er hangt namelijk ook een heel evenement aan vast. Ieder jaar is op tweede pinksterdag hét Elfstedentocht fietsevenement. En dat is een hele gebeurtenis. Al meer dan 100 jaar lang doen er jaarlijks zo’n 15.000 fietsers aan mee. Van racefietsen tot aan tandems, je ziet het allemaal. Aan de hand van de stempelkaart doorkruis je alle 11 steden waarbij je in elke plaats een stempel krijgt totdat de kaart vol is. En daar rijd je niet stilletjes doorheen. Het leeft namelijk in Friesland. In elke plaats staan er mensen langs de weg met luidruchtige muziek en motiverende woorden, maar er is ook genoeg gelegenheid om wat te eten en te drinken. Wat zeer belangrijk is tijdens zo’n lange tocht. Eenmaal aangekomen in Bolsward, het eindstation, kun je met een volle stempelkaart de medaille ophalen, dat is tenslotte hetgeen waarvoor je die kilometers hebt getrapt.

De hel-editie van 2022

Afgelopen jaar vond het evenement plaats op 6 juni. Deze editie van de Elfstedenfietstocht zal niet snel worden vergeten. Het slechte weer overschaduwde het mooie fietsevent. “De hel van 2022” en “Een van de zwaarste tochten ooit” waren kreten die na afloop werden geroepen. En dat is terecht. Na een kwartier fietsen waren de deelnemers al volledig doorweekt. In combinatie met een windkracht 6 zorgde dat ervoor dat fietsers onderkoeld raakte en noodgedwongen moesten stoppen. Maar fietsers zijn bikkels en iedereen helpt elkaar. En de mensen die de finish hebben behaald, hebben het ultieme gevoel van voldoening en erkenning. Zo’n editie komt er misschien nooit meer.

Laten we voor het komend jaar in ieder geval hopen dat de weergoden ons gunstig zijn gezind. Of het nu vriest of dooit, de Friese Elfstedenfietstocht is altijd de moeite waard. Staat hij bij jou al op de agenda?

DagtochtenFietsroutesReisverhalenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.