Enduro mountainbiken tussen de bergketens van Wallis

door

Als je van extreme avonturen houdt, net als ik dol bent op afdalen, en je de singletracks in Nederland ontgroeid bent, dan nodig ik je hierbij uit om Wallis in Zwitserland te ontdekken. Je zult ongetwijfeld als een betere fietser met vlinders in je buik terugkomen. Ik leg je graag uit waarom.

3 mtb-gebieden die ik in Wallis hebben ontdekt:

Wallis in Zwitserland wordt omringd door bergketens

De regio Wallis, ook bekend als Valais voor Franssprekend Zwitserland, bevindt zich in het zuidwesten van het land en wordt omringd door imposante bergketens. Hier zijn toppen boven de 4.000 meter eerder regel dan uitzondering. Met De Dom, die maar liefst 4.522 meter hoog is, vind je hier zelfs de hoogste berg van Zwitserland. Je zou denken, hop! Wandelschoenen aan en hiken maar. Nou, niet per se, want Wallis is ook een waar paradijs voor mountainbikers. Vergeet het zwoegen bergop, want de tientallen skiliften in deze regio brengen je naar grote hoogtes, tot boven de 3.000 meter, zodat je via natuurlijke paden of flow trails kronkelend naar beneden kunt rijden. Dit noemen we Enduro Mountainbiken.

Spectaculaire trails in Wallis op de planning

Ik heb een midweek vrij genomen en besloten om elke dag een ander gebied in de regio Wallis te verkennen op mijn mountainbike. Ik start bij de warmwaterbronnen van Leukerbad om vervolgens omringd door vierduizenders de trails van Saas Fee te ontdekken. Als hoogtepunt van mijn reis eindig ik in Fieschertal, waar de indrukwekkende Aletschgletsjer zich bevindt en ik een deel van de Stoneman Glaciara ga fietsen.

MTB in Leukerbad: sneeuwtoppen en warmwaterbronnen

Op voorhand is het toch een beetje spannend hoe ik Leukerbad ga aantreffen. In de Alpen is er noodweer voorspeld. Gelukkig lijkt Leukerbad, net als de rest van Wallis, het ergste noodweer te ontspringen. Alhoewel het wel koud is en er sneeuw is gevallen. Leukerbad staat historisch bekend om zijn thermale wateren. Uit 65 verschillende warmwaterbronnen borrelt hier dagelijks 3,9 miljoen water op van 51ºC graden.

Tussen deze thermale bronnen zijn er voldoende verborgen mountainbikeroutes te vinden om mezelf flink uit te dagen. Om 9 uur in de ochtend neem ik samen met gids Christian van Bikesaumer de Rinderhütte-kabelbaan omhoog, zodat we met de fiets het Torrent-berggebied kunnen verkennen. Een uitstekend aangelegde flowtrail brengt ons naar het middenstation, ideaal voor beginners om het Enduro-rijden onder de knie te krijgen. Vanaf het middenstation zijn we snel weer op de top van het Torrent-gebied, waar je de keuze hebt om via verschillende natuurlijke paden naar beneden te gaan. 

Als je liever op hoogte blijft, vind je te midden van de koeienweide, met de Torrenthorn in het zuiden, nog veel meer prachtige natuurlijke trails. Maar let goed op, want in Wallis deel je de paden met wandelaars, dus respecteer elkaar. 

Klimmen en dalen in het Torrent berggebied

Een afdaling door natuur en cultuur

Na een uur door de modder ploeteren, besluit ik om via de natuurlijke trails naar Leuk af te dalen. Leuk ligt in het dal op een hoogte van 700 meter, wat betekent dat je in één klap 1.300 meter naar beneden racet. Je moet echt gefocust blijven en je concentratie niet verliezen. Onderweg passeren we wijngaarden, pittoreske Zwitserse dorpjes en in de verte zien we de stad Sion terwijl we afdalen richting het dal. Tijdens onze rit stoppen we nog bij een lokale boer die op kleinschalige wijze kaas maakt, midden in de bergen.

Het mooie aan de mtb-paden in Leukerbad is dat je meteen een goed overzicht hebt van de verschillende liften in de regio. Het gebied is relatief klein en Leukerbad heeft echt dat “ons kent ons” gevoel, zoals ik dat ken uit het Brabantse boerendorp waar ik ben opgegroeid. Dit komt tot uiting in de lokale producten en restaurants. Hotels met meer dan 20 kamers zijn hier niet te vinden. Ondanks de thermale baden als grote trekpleister, merk je in de zomer maar weinig van de drukte

Mountainbiken in Saastal: indrukwekkende vierduizenders

Saastal is een bergdal in Wallis en een dwarsdal van het Mattertal. Het Matterdal wordt omgeven door enkele van de hoogste bergen van de Alpen. In het westen verheft zich de Weisshorn (4.505 meter) en in het oosten de Dom (4.545 meter).

Via de pittoreske bergdorpjes als Saas almagell, Saas-Grund en Saas-Fee gaan er maar liefst 18 liften omhoog en is hiermee ook een stuk groter dan Leukerbad. Helaas heeft de sneeuw en de regen ook hier zijn sporen achtergelaten en is het niet mogelijk om zomaar iedere lift omhoog te pakken. Sommige liften zijn zelfs gesloten. Hierdoor besluit Gids Lara nog even in het dal te blijven om samen eerst een rondje rondom het dorp Saas Fee te fietsen.

Mountainbiken bij Saas Fee

Saas Fee is het meest toeristische dorp van het dal maar oogt rustig. We komen weinig fietsers tegen en aan alles merk je dat hier veel wordt gedaan aan het behoud van Zwitserse tradities. Dit zie je terug in de bouwcultuur zoals de oude schuren. Karakteristiek voor deze schuren zijn de houten poten op grote ronde stenen platen. Door deze manier van bouwen was het niet mogelijk voor ongedierte om de schuren binnen te dringen. Je ziet ze echt overal terug.  

Na 20 kilometer vrijwel vlakke kilometers merkt de gids goed op dat ik me toch wat begin te vervelen. Ik kom hier voor het extreme mountainbiken en had me echt verheugd op de Hohsaas Bike-Trail. Deze mtb-route start op een hoogte van 3.200 meter. Door de sneeuw komen we helaas niet hoger dan middenstation Kreuzboden. Op een hoogte van 2.400 meter start hier de 3 kilometer lange Trift flowtrail en leidt je via de Furwalk trail terug naar Saas-Grund. Eerst langs een oude veldweg en dan zigzaggend van bocht tot bocht via een natuurlijke singletrail verder het Lariksbos in. Het voordeel van deze track is dat hij relatief laag ligt, onder de boomgrens, en hierdoor zelden gebruikt wordt door wandelaars.

Slingeren door de oude dalroute

Het is helaas te kort dag om de trails bij Saas Almagell te ontdekken. De oude dalroute tussen Saas-balen en Stalden staat namelijk nog dik gedrukt in mijn notitieboekje. De route is 11 kilometer lang met een daling van 700 meter.  Authentieke dorpjes die vanaf de weg niet zichtbaar zijn en de verborgen watervallen geven je een heel ander beeld van deze rotsachtige vallei. Ik vind het bijzonder dat alle dorpjes die je passeert nog bewoonbaar zijn, alsof de tijd heeft stil gestaan. Deze route staat gemarkeerd als moeilijk (S3). Ik vind hem voor de iets minder ervaren mountainbiker ook goed te doen.

MTB Saastal

Neem meer tijd voor het Saastal

Een vast ritueel voor mij is om elke avond voor het slapengaan mijn dankbaarheid op te schrijven. De bergen in Saastal die boven de 4.000 meter uitstijgen, maken echt indruk op me. Toch ben ik een beetje teleurgesteld door mijn overvolle schema. Hier kun je gemakkelijk een week besteden aan mountainbiken.

De voordelen van de SaastalCard

De SaastalCard is echt iets dat je kan overtuigen om dit gebied te bezoeken. Je ontvangt deze kaart vanaf de eerste overnachting. Met de SaastalCard kun je ‘gratis’ gebruikmaken van de bus en de liften (met uitzondering van Metro Alpin). Bovendien profiteer je van kortingen op verschillende activiteiten. Natuurlijk is niets in het leven echt gratis, en de prijzen van hotels en restaurants liggen hier wel iets hoger dan bijvoorbeeld in Leukerbad of Fiesch. Eerst even goed rekenen dus.

Mountainbiken in Fieschertal: schoonheid van de Aletsch Arena

Dacht je dat het niet mooier, gekker of extremer kan? Nou dat kan dus wel. De Aletsch Arena laat mijn fietshart echt sneller kloppen. Met de eindeloos lange enduro trails en spectaculaire hoogtemeters van de Stoneman Glacaria is dit echt het walhalla voor de doorgewinterde mountainbiker. Terwijl je in Saastal en Leukerbad ook makkelijke trails vind, is hier echte trailervaring vereist. De pittoreske dorpen van de Aletsch Arena zoals Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp, die allemaal autovrij zijn, geven de Enduro ervaring een extra dimensie.

Fietsen in Aletsch

De Stoneman Glacaria: 127 kilometer avontuur

Laten we het eerst eens hebben over de Stoneman Glacaria, dé trekpleister van dit gebied. De Stoneman Glacaria is de mountainbike-ervaring van Zwitserland en met 127 kilometer en 4.700 hoogtemeters is het een waar spektakel. De talloze toppen van boven de 4.000 meter en de mystiek van eeuwenoude bergdorpjes maken dit de mountainbiketocht van je leven. De route bestaat uit 3 etappes met als hoogtepunt de Grote Aletschgletsjer – de machtigste ijsstroom van Europa. Sommige waaghalzen kiezen ervoor om deze tocht in één dag te doen, maar dan moet je echt van fysieke en mentale uitdagingen houden.

Ik heb zelf een deel van de Stoneman Glacaria gefietst, gewoon voor de ervaring, en ik zat vaak op mijn limiet. Houd je handen altijd bij de remmen en blijf scherp. De paden zijn smal en de afgrond dichtbij. Goed onderhouden trails worden afgewisseld met rotsachtige en steile afdalingen waarvoor je in topconditie moet zijn. De verschillende gletsjers die je passeert, met als hoogtepunt de Aletschgletsjer, maken deze route echt sensationeel. Ben je overtuigd? Je kunt hier een starterspakket reserveren.

Mijn epische Enduro ontdekkingstocht

Waar we ’s ochtends het afwisselen tussen klimmen en dalen ontdekken, staat de middag in het teken van hardcore Enduro. Het uitgestrekte gebied van Fiesch tot Morel en de lange tracks maken dit echt een van de meest epische mountainbikedagen van mijn leven. De liften brengen ons in een oogwenk naar grote hoogten. De verscheidenheid aan steile, smalle rotsachtige trails die mij door het bos leidden via traditionele, autovrije bergdorpjes voelt alsof ik de hoofdrolspeler ben in mijn eigen film. De paden zijn extreem lang, en in een middag fietsen, daal ik in totaal 5.000 meter. Door de lengte van de trails daag je jezelf voortdurend uit en merk je dat je steeds meer controle over je fiets krijgt. De angst om te vallen verdwijnt en wat ooit moeilijk leek, gaat nu als vanzelf.

Onderweg word ik nog opgehouden door een groep trailbouwers die vol enthousiasme bezig zijn met het prepareren van het pad. Dit is een mooi voorbeeld van de liefde voor mountainbiken in Zwitserland en hoe sport mensen dichter bij elkaar brengt.

Moeilijkheidswaardering mtb-trails Zwitserland

Makkelijk (S0 – S1)Beginners en gevorderde mountainbikers: weinig tot geen trailervaring nodig
Gemiddeld (S2)Gevorderde mountainbikers: trail-ervaring is vereist
Moeilijk (S3 – S5)Trail experts: veel trailervaring en een goede uithoudingsvermogen zijn vereist

Met de fiets in de trein door Zwitserland

Om van het ene naar het andere gebied te reizen, maak ik gebruik van het openbaar vervoer. Na een dag mountainbiken stap ik moeiteloos met mijn fiets in de trein om naar mijn volgende bestemming te gaan. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken over mijn bagage, want Eurotrek zorgt ervoor dat mijn spullen van het ene naar het andere hotel worden vervoerd.

Reizen met de trein door Zwitserland is echt goed bevallen. De treinen zijn schoon, punctueel en treinstations geven mij het gevoel alsof ik in het midden van de wereld sta. Maar het allerbeste is natuurlijk het adembenemende uitzicht. De Zwitserse spoorwegen nemen je mee door betoverende bergpassen, pittoreske bergdorpen en eeuwenoude tunnels, en brengen je zonder enige moeite naar je volgende bestemming.

De mountainbike schatten van Wallis

Wallis heeft me aangenaam verrast door zijn sterke tradities, passie voor cultuurbehoud en eeuwenoude architectuur. Hier vind je geen overhaaste, uit de grond gestampte resorts. Het is geen toeval dat 70% van het toerisme afkomstig is uit eigen land. Misschien dat Zwitserland wat duurder is dan zijn buurlanden, maar je krijgt er zo veel voor terug. Rust, spectaculaire en natuurlijke trails en toppen van boven de 4.000 meter. Ben je het mountainbiken in Nederland ontgroeit en houd je van avontuur? Zet Wallis bovenaan aan je lijstje. 

EuropaMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.