Credits: Elina de Vries

Zet een fietsbril op sterkte bovenaan je wensenlijstje

door

Herken je die drang om nieuwe onderdelen, gereedschap, kleding of zelfs een nieuwe fiets te kopen? Een nieuwe fietsbril staat meestal vrij laag op dat verlanglijstje. Laat staan een fietsbril op sterkte. Dat is eigenlijk best vreemd, aangezien ik in het dagelijks leven een bril draag en tijdens het fietsen vaak lenzen gebruik, wat nogal onhandig kan zijn. Gelukkig kwam SpecialSpex op mijn pad en besloot ik om via hun website een fietsbril op sterkte te bestellen. In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar een mountainbikebril op sterkte, laat ik je zien dat online een bril bestellen geen enkel probleem is en test ik de op maat gekozen Julbo Ultimate tijdens het mountainbiken.

Hoe beter je zicht, des te meer je geniet. Simpel toch? 

Vroeger draaide fietsen voor mij vooral om snelheid en het verbeteren van persoonlijke records, maar tegenwoordig geniet ik meer van mijn tijd op de fiets. Het crossen door de bossen met mijn mountainbike blijft altijd geweldig, maar mijn racefiets heb ik ingeruild voor een gravelbike. Ik merk dat ik steeds meer waarde hecht aan comfort boven aerodynamica en dat ik meer plezier haal uit lange, ontspannen tochten in plaats van het najagen van Strava-segmenten. Bovendien groeide mijn behoefte aan een fietsbril op sterkte. Tijdens mijn zoektocht op internet stuitte ik op SpecialSpex, en het bleek precies te zijn wat ik zocht. Met hun ruime assortiment aan brillen, online advies en een eenvoudig bestelproces, vond ik moeiteloos de perfecte bril. Binnen slechts 5 dagen werd de bril keurig bij mij thuis bezorgd. Normaliter is de bezorgtijd ongeveer 2 weken.

Het bestellen van een fietsbril op sterkte. Zo doe je dat

Mijn collega’s bij The Outdoors waren me al voor gegaan en hadden een bezoek gebracht aan SpecialSpex in Leiden voor persoonlijk advies. Willemijn ging op zoek naar een sportbril voor de bergen, terwijl Mechteld op zoek was naar een skibril op sterkte. In hun artikel delen ze hun ervaringen over het bezoek aan SpecialSpex, het advies dat ze kregen en bespreken ze tal van opties voor sportbrillen op sterkte. Ik heb echter een andere aanpak gekozen en besloot mijn bril online te bestellen via de webshop van SpecialSpex.

De Julbo Ultimate komt als beste uit de (fiets) bus

Het kan een uitdaging zijn om de juiste sportbril op sterkte te kiezen. Op de website van SpecialSpex, onder het kopje “Advies,” vind je waardevolle tips en richtlijnen voor het selecteren en bestellen van een fietsbril op sterkte. Ik raad je aan om deze informatie goed door te nemen voordat je een bril bestelt. Mocht je behoefte hebben aan extra advies, dan is SpecialSpex ook uitstekend bereikbaar via telefoon. Bovendien kreeg ik binnen enkele minuten antwoord via de chat.

Persoonlijk hecht ik veel waarde aan de ervaringen van anderen en na het lezen van het blog over Julbo was mijn besluit snel genomen. Ik vind de monturen aantrekkelijk en de reviews zijn positief. Ik heb gekozen voor enkelvoudig glas met glazen in het vizier en als lens heb ik de REACTIV 1-3 HIGH CONTRAST geselecteerd. Deze lens is zeer geschikt voor het mountainbiken, omdat deze zich voortdurend aanpast aan de veranderende lichtomstandigheden en verschillende contrasten helder maakt.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is je brilsterkte doorgeven. Daarvoor kun je een meting van de opticien bij jou in de buurt gebruiken. Het wordt aanbevolen om je ogen om de twee jaar opnieuw te laten meten. De brilsterkte en pupilafstand vind je vaak in de bevestiging van je meest recente brilbestelling.

Fietsbril op sterkte getest tijdens het mountainbiken
Credits: Elina de Vries

Zorgeloos geleverd per post

De levertijd is normaliter twee weken, maar verbazingwekkend genoeg lag de bril al na slechts vijf dagen op mijn deurmat. De bril was keurig verpakt in een brillendoos, omhuld met een handig brillenzakje. Ik herinnerde mezelf meteen eraan om uiterst voorzichtig te zijn om krassen op mijn nieuwe bril te voorkomen. De totale kosten van de bril zijn €580, wat natuurlijk een aanzienlijke investering is.

Hup, het bos in en testen maar, die fietsbril op sterkte

De volgende dag besloot ik de bril meteen te testen. Het was prettig om mijn contactlenzen niet te hoeven dragen, wat zowel irritatie als tijd bespaarde. Het eerste wat opviel, was hoe goed de bril aansluit op de vorm van mijn hoofd en achter mijn oren. Hierdoor zijn de ogen goed afgeschermd van wind en vuil. Bovendien was de grootte van het montuur precies zoals afgebeeld op de website.

Door de meekleurende glazen en de rode basiskleur moet ik wel even wennen. Het zicht is superscherp en contrasten zijn goed te onderscheiden, maar de rode gloed is anders dan ik gewend ben. Ondanks het herfstachtige weer, waarbij de zon slechts sporadisch tevoorschijn kwam, past de lens zich moeiteloos aan de wisselende lichtomstandigheden aan. Dit is vooral handig tijdens het mountainbiken, waarbij de zon tussen de bomen door schijnt en donkere en lichte gebieden elkaar constant afwisselen. Ik merkte dat ik minder met mijn ogen hoefde te knijpen.

Een nadeel dat ik heb opgemerkt, is dat de op sterkte gemaakte brillen van Julbo geen anti-condenscoating hebben. Soms beslaat de bril, hoewel dit minder vaak gebeurt dan wanneer ik mijn normale bril draag tijdens het fietsen. Het eigen glasprogramma van SpecialSpex daarentegen biedt wel een anti-condenscoating op het vizier. Dit is een goede reden om bij de glaskeuze voor het eigen glas van SpecialSpex te gaan.

Eenmaal thuis is het eenvoudig om vuil van de bril te verwijderen en bij het opzetten van mijn gewone bril besef ik dat ik de rode gloed tijdens het fietsen eigenlijk heel plezierig vind. Het maakt de wereld toch net wat rooskleuriger.

Nooit meer last van slecht zicht tijdens het fietsen, yes!

Na enkele ritten met mijn Julbo ultimate fietsbril op sterkte, wil ik echt niet meer terug. Het zicht is ongelooflijk scherp en geïrriteerde ogen behoren tot het verleden. Bovendien heeft SpecialSpex me positief verrast met hun service, zelfs als je niet fysiek in Leiden bent. Het online bestelproces verloopt uiterst soepel. Dus, als Leiden niet om de hoek ligt voor jou, is dat geen probleem. SpecialSpex biedt ook op afstand, via hun website, maatwerk. Zorg er echter wel voor dat je zeker weet welke lens het beste bij jou past, want eenmaal een keuze gemaakt, is er geen weg meer terug.

Fiets accessoiresGezondheidReviewsTheBike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Neefs Patrick
  6 december 2023 02:13

  Ik heb interesse moet ik dan eerst langst oogarts ?

  Beantwoorden
  • Hoi Patrick, je hoeft hiervoor niet naar de oogarts, maar je hebt wel een actuele meting van je zicht nodig. Je kunt kiezen om je ogen op te laten meten bij een lokale opticien en de gemeten sterkte door te geven aan SpecialSpex. Je kunt ook je ogen laten meten bij SpecialSpex op locatie in Leiden. Zij kunnen je dan meteen adviseren welke bril het beste bij jou past. Beide opties zijn goed te doen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.