Culinair fietsen in Brabant met deze vier leukste routes!

door

We hebben het al eerder gehad over streetfood wandelingen, maar er is eigenlijk nog geen fiets variant. Tot nu. VisitBrabant heeft namelijk een aantal inspirerende foodroutes uitgestippeld. En niet zomaar routes, maar routes die je de typische smaken van Brabant laten proeven. Streekproducten, hippe foodmarkets en duurzame ondernemingen. Fietsen door Brabant combineren met heerlijk eten. Wat wil je nog meer?

Smaakvol genieten van het fietsen in Brabant

Al fietsend langs de smaakvolste plekken in Noord-Brabant. Tot nu toe waren er al een aantal foodroutes, maar die worden aangevuld. Deze vier nieuwe routes maken fietsen in Brabant nóg leuker. En daar worden we best een beetje blij van.

Noordkade in Noordoost-Brabant – 40 kilometer

Begin deze smaakvolle route bij de Noordkade in Veghel. Deze oude veevoederfabriek is omgetoverd tot een echte food- en cultuurhotspot. Lekker begin van je route toch? Na je smaakpupillen hier al geprikkeld te hebben fiets je door de groene akkers, historische dorpen en gonzende bedrijvigheid van Meierijstad en omgeving. Onderweg kan je stops maken bij bijvoorbeeld de Schaapskooi, een terrein waar verschillende authentieke gebouwen staan. Op het terrein vind je een wagenschuur, waar je het Schapenkooibiertje kunt proeven. Bier gemaakt naar origineel recept met eigen hop. Nog een must-visit van de route, is de Glazen Boerderij in Schijndel. Een unieke boerderij gemaakt van glas. Goeie plek voor een pauze. Mocht je nu helemaal fan zijn van asperges, dan vind je onderweg de teelt Van Hoof Zachtfruit & Asperges. Zij werden al twee keer verkozen tot teler van de lekkerste asperges van Brabant. En dat moeten we natuurlijk zelf ook even proeven toch? Eén ding is zeker, na het fietsen van deze route ben jij zeker bekend met de typische Brabantse smaken!

Meer informatie over de route klik hier.

De Brabantse Kempen – 34 kilometer

Voor deze route zoeken we wat meer de grens op. Het begin- en eindpunt van de route is bij Landgoed Wellenseind in Lage Mierde. De route staat ook wel bekend om het proeven van het pure buitenleven. Bijvoorbeeld bij ijsboer Fabor, die het ijs bereidt met dagverse weidemelk van eigen koeien.  Of bij Crijns, die een van de beste kaasmakerij is van Nederland. Nog niet genoeg van kaas? Dan kan je onderweg ook stoppen bij Kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon, waar je zelfs een cursus kaasmaken kan volgen. Zodra we daarna de weg weer vervolgen vinden we op onze route de echte smaken van De Kempen. Je kunt bij de Hofkaemer in Bergeijk kennis maken met gerechten en producten uit de streek. We kunnen inderdaad wel zeggen dat je het buitenleven gaat proeven in deze tocht. Onderweg fiets je door landschappen als uitgestrekte landerijen, schaduwrijke bossen en groene velden.

Voor meer informatie over de route klik hier.

West-Brabant – 70 kilometer

In deze route maken we niet alleen kennis met de smaken van Brabant, maar ook met schilder Vincent van Gogh. West-Brabant staat bekend met de drie A’s: Ansjovis, Asperges en Aarbeien. En dus nog een trots, Vincent van Gogh. De route neemt je mee door het landschap wat Van Gogh toentertijd geïnspireerd heeft én langs de leukste foodhotspots van West-Brabant. De tocht komt langs plekken zoals IJsboerderij Heidehoeve bij Etten-Leur, Het Aardbeienterras bij natuurgebied De Pannenhoef en het Vincent van Gogh Huis. Met voor de bierliefhebber een stop bij Trappistenbrouwerij de Kievit in Zundert. Zundert is één van de twee plaatsen in Nederland waar écht trappistenbier gebrouwen wordt. Een bezoekje (en een drankje) waard dus. Zoals je al wel leest zit de route vol culinaire en kunstige hoogtepunten!

Voor meer informatie over de route klik hier.

FOOD route – 50 kilometer

De route die in het teken staat van duurzaam voedsel. Je fietst langs lokale ondernemers die ieder op hun eigen manier een steentje bijdrage aan een betere wereld. Je komt langs plaatsen zoals Waspik, Kaatsheuvel, Loon op Zand, de Moer, Dongen en ’s Gravenmoer. Eén van de plekken waar je kunt stoppen in TerraVie, die geheel biologisch aardbeien, kersen en rode bessen telen. Of wil je weten hoe echte rust proeft? Dan is een bezoekje aan Voedselbos Waspik een aanrader. En als je altijd al eens een bijenvolk hebt willen ontmoeten, moet je langs imker Ingrid bij kwekerij De Zwammenberg. Een route die je een mooie kijk op biologische en duurzame voedselindustrie geeft!

Voor meer informatie over de route klik hier.

GezondheidNederlandNoord-BrabantTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.