Fietsen in Polen: fietsen in en rondom Krakau

door

Wanneer je met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Krakau wordt gebracht merk je direct dat het fietsen in Polen een vlucht heeft genomen. Parallel aan de hoofdweg zie je hordes fietsers hun weg van en naar het centrum begeven. Reden voor ons om het fietsen in Polen onder de aandacht te brengen. Te beginnen bij de meest toegankelijke fietstochten in en rondom Krakau.

Fietsen in Polen Krakow

Fietsen in Polen is ontzettend populair

Vanwege de Corona-pandemie is ook in Polen het aantal fietsers geëxplodeerd. Waar voorheen auto’s de wegen naar het centrum domineerden heeft de lokale overheid tijdens de pandemie besloten om deze wegen deels af te sluiten voor uitsluitend fietsverkeer. Dat geeft maar aan dat de Poolse overheid bereid is om te investeren in een breder fietsnetwerk. Ga je voor een stedentrip naar Krakau? Blok dan minimaal één dag in je agenda voor een uitje op de fiets.

Fietsen door het historische centrum 

Je kunt uiteraard zelf fietsen huren maar het is nog leuker om met een gids de stad te ontdekken. Met meer dan 6.000 historische plekken in Krakau is het zelfs sterk aan te raden om een gids als Monika Mazanek te nemen. Zij heeft fietstours tot haar specialiteit verheven en weet met veel passie alles over de stad te vertellen. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven en bij de meeste hotels kun je fietsen huren. Onze stadsfietsen kwamen van het design hotel Hotel Puro en waren van goede kwaliteit. 

De historische binnenstad is een van de hoogtepunten en staat met al zijn middeleeuwse kerken, charmante paleizen, grote herenhuizen, museums en theaters met recht op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het bijzondere aan het rondje om de binnenstad is dat deze is omgeven door een groenstrook. Je kunt dus een prachtig rondje door parken fietsen zonder het gevoel te hebben dat je je in een bruisende stad begeeft.

Een rijke historie in Krakow

Op een steenworp afstand van de binnenstad liggen wijken als Kazimierz en Podgórze. Het zijn Joodse wijken die je bij een bezoek aan Krakau niet mag overslaan. De recente historie van de Tweede Wereldoorlog is nog altijd zichtbaar en voelbaar in deze wijken. Enkele monumenten herinneren je aan het verleden maar laten tegelijkertijd zien dat er aan een nieuwe toekomst wordt gebouwd. Zo is de oude fabriek van Oscar Schindler, beroemd geworden door de film Schindler’s list (1993), tegenwoordig een museum voor de Tweede Wereldoorlog. Echter wordt een deel van de oude fabrieksgebouwen nu ook gebruikt door het MOCAK (Museum Of Contemporary Art Krakau). 

Al met al ademt Krakau historie en is de stad omgeven door groen. De fiets is het perfecte middel om de binnenstad en de buitenwijken in vogelvlucht te ontdekken.

Fietsen naar een lokale wijngaard

Wie denkt dat Polen een beperkte gastronomie kent heeft het mis. Het land heeft ongeveer 320 lokale, kleine wijngaarden met ieder hun eigen smaakpalet. Op 1,5 uur fietsen van het centrum ligt de wijngaard Winnica Zagrabie. Het wijnhuis is in 2009 opgericht door het gastvrije koppel Marek en Marta. Na het zien van enkele Hollywood filmklassiekers waarin het verbouwen van wijn centraal stond, besloten zij om hun passie te volgen en een wijngaard te beginnen. Vanaf 2018 groeide hun hobby uit tot werk en konden zij de wijnen voor het eerst commercieel verkopen. Inmiddels hebben ze 1,5 hectare aan wijngaarden op kalkstenen ondergrond wat hun wijnen een unieke smaak geeft. In totaal hebben zij acht verschillende soorten wijn waarbij de ‘Soley’, hun befaamde witte Seyval Blanc, in de prijzen is gevallen.  

Op de wijngaard kun je genieten van een uitgebreide wijnproeverij met lokale lekkernijen. Vol trots en met veel passie presenteren Marta en Marek hun diversiteit aan wijnen. Tussen de druiventakken staat een splinternieuw huisje waar je kunt overnachten om je eventuele roes uit te slapen. Het doel van het koppel is om van hun wijngaard op termijn een fietsstop te maken waar je lekker uit kunt rusten op weg naar je volgende bestemming. Het zijn juist dit soort verrassende lokale bestemmingen die een vakantie in Polen tot een succes maken.

Fietsen in Polen - wijngaard

Fietsen in Polen naar het Benedictijnse klooster van Tyniec

Een andere bezienswaardigheid rondom Krakau dat zeker een bezoek waard is, is het Benedictijnse klooster van Tyniec. De fietsroute naar het klooster is onderdeel van de Vistula Bike Trail. De gehele bike trail is de grootste fietsroute van Polen en brengt je vanuit het startpunt Wisła langs de gelijknamige rivier Wisła (Vistula). De route brengt je onder meer over stevig aangelegde dijken. Vanwege de hoogte van de dijken heb je in de omgeving van Krakau een prachtig uitzicht op de omgeving. 

Wil je vanuit de stad naar het klooster fietsen dan kun je het beste starten vanaf de brug Most Dębnicki. Vanaf hier volg je de rivier richting het Westen en ben je in slechts 40 minuten bij het klooster. Enkele delen van de route zijn nog onder constructie maar omdat de route in 2009 is aangelegd is de staat van het wegdek dat er al ligt uitstekend. 

Het Benedictijnse klooster van Tyniec

Na een korte fietstocht langs de rivier Wisła kom je aan bij het klooster van Tyniec. Waar sommige kloosters nog altijd hun deuren gesloten houden voor de buitenwereld opent het klooster van Tyniec juist de deuren voor het grote publiek. Ze hebben niet alleen museum maar ook een uitgeverij en een café en je kunt er zelfs overnachten in hun hotel. Nog altijd zijn er 30 Benedictijnse monniken in het klooster actief met allerlei activiteiten die bijdragen aan het behoud van het klooster. 

Dat ze met hun tijd mee gaan blijkt ook uit hun aanwezigheid op social media kanalen. Het YouTube account heeft meer dan 30K abonnees. Zowel het café als het YouTube kanaal geven direct aan waar de monniken tegenwoordig om bekend staan: hun zelf gebrouwen bier en hun liederen. Prijkend bovenop een rotspartij en op fietsafstand van het centrum is dit klooster een uitstekende bezienswaardigheid vanuit Krakau.

Fietsen in Polen bij het klooster van Tyniec

Reizen naar Krakau is de perfecte start voor fietsen in Polen

Vanuit Amsterdam reis je met het vliegtuig of met de trein eenvoudig naar Krakau. Dat maakt de stad een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Veel toeristen kiezen voor het nachtleven of een uitstapje naar een van de dichtbijgelegen overblijfselen van concentratiekampen. Krakau heeft echter veel meer te bieden. Juist met de fiets leer je de stad en de omgeving veel beter kennen. 

Maak van een standaard weekend een week en je komt zeker niets te kort want ook in de provincie Klein Polen kun je fantastisch fietsen. Je leest er meer over in het artikel over het splinternieuwe fietsnetwerk VeloMałopolska. Een echte aanrader voor de outdoor liefhebber.

DagtochtenPolenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.