Fietsen in Tsjechië doe je langs de prachtige Eger fietsroute

door


Dat je goed kan wandelen en wintersporten in Tsjechië wisten we al. Maar wist je ook dat je onwijs goed kan fietsen in Tsjechië? De Eger fietsroute is hier het bewijs van. Het fietspad langs rivier de Eger in West-Bohemen is maar liefst 230 kilometer lang. De route neemt je mee door de schitterende vallei van de Eger, waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

Egerroute
Foto: Ohře_Svatošské_skály_www.czechtrails.com

De Eger fietsroute

De Egerroute loopt langs één van de mooiste rivieren van Tsjechië. De Eger, in het Tsjechisch ookwel Ohře genoemd, stroomt vanaf de grens met Beieren naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe. Ondanks dat de route bijna 230 kilometer beslaat is de route geschikt voor families, vanwege de rustige paden en weinig hoogteverschil. De tocht wordt veelal in 5 dagen afgelegd. Ondanks de afstanden heb je naast het fietsen genoeg tijd voor een beetje sightseeing. Een gedeelte van de Egerroute maakt deel uit van de Central-Europe EuroVelo route en de tocht wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6. De route wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden en moet je enkele heuvels beklimmen.

Fietsen door de mooiste plaatsen van Tsjechië

De Eger fietsroute kan je opdelen in vijf etappes, per dag fiets je dan ongeveer 40 tot 60 kilometer. Je kan de route starten bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb. Twee verrassend mooie steden gevuld met kastelen, overblijfselen van vestingmuren, elf oorspronkelijk gotische huizen bekend als Cheb Špalíček en het oude Slapany-spoor. Je kunt de steden gemakkelijk bereiken met de trein om zo aan het avontuur te beginnen. De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de plaasten Mostov, Kynšperk en Sokolov waar ook kastelen zijn gelegen. Zo ook in de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Eén van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de rotsen Svatoš kunt bewonderen. Er valt dus genoeg te bezichtigen langs de route!

Brug Egerroute
Foto: Štěpán Látal

Karlovy Vary, het beroemdste kuuroord van Tsjechië

De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië en beschikt over mooie architectuur en enkele lokale specialiteiten. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale spa-wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard!

Stad Eger fietsroute
Foto: Karlovy Vary

Overnachten tijdens de Eger fietsroute

Tijdens deze vijfdaagse fietstocht zal je ook ergens moeten overnachten om je voor te bereiden op de volgende dag. Karlovy Vary is ook de ideale plek om te overnachten tijdens je fietstocht. Er zijn veel hotels en je kunt er genieten van wellness. Zorg ervoor dat je genoeg tijd over hebt om door de colonnades te slenteren en het helende bronwater te proeven.

Hop, hop, gas erop!

De fietsroute gaat ook langs de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny, gelegen in de regio Ústí. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater. Žatec is dé hopstad van Tsjechië. Hier vind je een interessant hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Misschien moet je wel even een extra overnachting inlassen.

Een fietsroute langs brouwerijen

Bier- en fietshebbers kunnen vanaf Žatec zelfs een bierroute volgen. Deze gaat langs 14 brouwerijen in Duitsland en Tsjechië. Je hoeft niet van de Egerroute af te wijken om een brouwerij te spotten want de route komt langs twee van deze brouwerijen. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí  een oud vulkanisch gebied. De schitterende Egerroute eindigt in de pittoreske stad Litoměřice, waar de Eger over vloeit in de rivier Elbe.

Heb jij je trip inmiddels gepland? Vraag dan sowieso even de gratis fietskaarten aan.

Brug Eger fietsroute
Foto: Karlovy Vary

EuropaFietsvakantieTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.