Weserradweg

Nedersaksen; gevarieerde fietsroutes in diverse landschappen

door


Biken is populairder dan ooit. Al helemaal nu de elektrische variant in het leven is geroepen. Vele mensen vervoeren zich tegenwoordig als ware snelheidsduivels. Voordeel van de elektrische fiets is dat je makkelijker meer kilometers maakt. Het wordt dus leuker om langere routes te rijden. Je kan natuurlijk ook lange routes fietsen met een normale fiets. Zo ook in Duitsland. Jaarlijks presenteert de Duitse fietsersclub ADFC in de ‘Radreiseanalyse’ de actuele top 10 van de Duitse fietsroutes. Wij lichten er een paar voor je uit.

Het fietsaanbod in Nedersaksen

De Duitse deelstaat Nedersaksen is een echte fietsbestemming. De kwaliteit van de fietspaden is top en er zijn veel verschillende landschappen waar je van kan genieten. Van de 126 fietsregio’s die Duitsland kent, staan er drie uit Nedersaksen in de top 10. De twee populairste hiervan zijn de Elberadweg en de Weser-Radweg. Reden genoeg om, zodra het weer mag, hiervan te gaan profiteren.

De beste fietsroute van Duitsland, de Elberadweg

De meer dan 10.000 Duitsers die in 2020 op fietsvakantie zijn geweest, hebben deze route gekozen tot de beste fietsroute van Duisland. De route begint bij de bron van de Elbe in het Reuzengebergte. Ruim 1.300 kilometer later kom je aan bij de monding in de Noordzee. Je kan hem ook andersom fietsen. Dit kan fijner zijn in verband met de overheersende windrichting die er is. Fiets vanaf de kustplaats Cuxhaven door het uitgestrekte fruitteeltgebied van Altes Land, waar je de fraaie vakwerkboerderijen kunt vinden. Daarna ga je verder langs de havenstad Hamburg richting Niedersächsische Elbtalaue. Dit authentieke uiterwaardenlandschap is een UNESCO-biosfeerreservaat. De natuur heeft hier dicennia lang haar gang kunnen gaan, door de ligging in het voormalige grensgebied tussen West- en Oost Duitsland. 

Het gevarieerde Weser-Radweg

Deze route heeft vier sterren gekregen van de Duitse fietsbond. En dat is niet zomaar. De Weser-Radweg is 500 kilometer vol aan variatie. Zo kom je langs het Sprookjesland Weserbergland, waar je vakwerkstadjes vindt zoals Hann, Münden met meer dan 700 vakwerkhuizen, rattenvangerstad Hamelen, aspergestad Nienburg en paardenstad Verden. Zoals je leest is er dus heel veel te zien. Maar dat is niet het enige. Daarna fiets je door naar de Hanzestad Bremen. Veel fietsers eindigen hier de route, maar je kan hem nog doorfietsen langs het prachtige rivierenlandschap tot aan Cuxhaven aan de Noordzee. Houd je dus van de prachtige gebouwen en sprookjes? Dan is dit een leuke uitdaging om te fietsen.

Weserradweg

Meer dan alleen deze twee

Nog twee regio’s mogen zich ADFC Radrreiseregion noemen, de Wesermarsch aan de linkeroever van de Weser en de regio Uelzen in het oosten van de Lüneburger Heide. Maar wanneer krijg je als regio zo’n keurmerk? Vereisten zijn dat de regio een goede infrastructuur heeft voor fietsers, met fietsverhuur, fietsvriendelijke accommodaties en een aantal afwisselende fietsroutes. Je krijgt hem dus echt niet zomaar.

Meerdaags genieten van de fietsroutes

De routes in Nedersaksen worden doorkruist door meer dan 30 langeafstandsfietsroutes. Op de 11.000 kilometer aan fietspaden ontdek je de deelstaat die grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen. Woon je dus toevallig in de buurt van deze plekken? Dan kan je lekker vanuit huis starten.

Water is het motto

De meeste fietsroutes in Nedersaksen hebben iets te maken met water. Je fietst langs de rivieren zoals Ems, Aller en Wümmen, maar ook de grensoverschrijdende Internationale Dollard-Route. De Duitse veenroute gaat door het typische landschap dat door de noeste arbeid van veenkolonisten is ontstaan. Bij Radroute der Megalithkultur liggen er zo’n 70 hunebedden. Een geschiedenisrijke route dus. Houd je meer van kunst? Ontdek dan op de kunstwegen-Vechtetalroute verrassende kunstobjecten in de openlucht.

Meer weten over fietsen en vakantie in Nedersaksen? Check dan deze site.

DuitslandFietsenFietsroutesNedersaksenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.