Fietsen op Christmas Eiland, een wel hele bijzondere bestemming

door

Christmaseiland, of Christmas Island, ligt in de Indische oceaan, officieel Australisch, maar stiekem ligt het dichterbij Indonesië dan mainland Australië. 63% van het eiland bestaat uit National Park en het tropische oord is bezaaid met meer dan 20 soorten landkrabben. Zo afgelegen, zoveel natuur en zoveel krabben. Je kunt dit met recht een van de meest bijzonder fietsbestemmingen noemen. In dit artikel vertellen we er graag meer over.

Krabbenmigratie op Christmaseiland

Per week gaan er maar 2 vluchten naar Christmas Island. Je voelt je daardoor een beetje Floortje Dessing en dat maakt zo’n bestemming extra bijzonder. Vanwege de desolate ligging is aanschaf van nieuwe spullen een weloverwogen keuze. Amazon slaat Christmas Island graag over en alles wat besteld wordt, duurt niet alleen maanden per boot, bij ruige zee (grofweg altijd tussen december en april) komt er überhaupt geen vrachtschip in de haven. Gelukkig past een goede fiets ook in het ruim van een vliegtuig en heeft de verhuur goed geïnvesteerd.  

Fietsen met je kind, het mooiste wat er is

Als je met een kind reist moet je op alles voorbereid zijn. Zeker als je gaat fietsen. Terwijl auto´s ongebruikt voor de deur blijven staan halen wij een zelf meegenomen fietsstoeltje uit de koffer en toeren het eiland rond per mountainbike. Dat toeren blijkt een hele uitdaging want als de eerste regen valt, begint op Christmas Island de ‘red crab migration’, waarbij miljoenen rode krabben vanuit de jungle naar de zee marcheren om te paren en eitjes in de zee te leggen. Grotten, strandjes, watervallen, maar dus ook de openbare weg worden eerlijk gedeeld met deze rode vriendjes. Je slingert letterlijk tussen alle rode krabben door.

Voor 60km fietsen zijn we dan ook weleens 6 à 7 uur op pad, maar op de meeste tochten komen we urenlang niemand tegen. Het slalommen is hilarisch, de wegen zijn goed en we worden onderweg zelfs getrakteerd op een live National Geographic momentje. De robbercrab, of kokosnootcrab is een serieus grote jongen die graag banden lek steekt en eten steelt. We mochten ze echter in volle glorie aanschouwen tijdens de krabbenseks. Vera: ‘mama, wat doen ze nu!’

Fietsroutes goed bereikbaar en gratis beschikbaar

In het visitor centre is een uitgebreide kaart met alle (fiets)routes gratis beschikbaar. Op dezelfde kaart vind je alle 4×4 en gravel routes door de jungle. Elke gravelroad is een geweldig avontuur want het is veilig en staat goed aangegeven.

Hoogtepunten van fietsen op Christmaseiland

Christmaseiland is niet groot maar heeft voor fietsers genoeg te bieden. Wij hebben een top 3 gemaakt van plekken die je bezocht moet hebben:

  1. The Dales, een regenwoud op het westelijke deel van het eiland. Een prachtig ecosysteem met verschillende hoogtes en terrassen, stroompjes en watervallen voor een douche in de buitenlucht. Je vindt hier krabben in allerlei kleuren, tien soorten vlinders, beschermde vogels en geweldige flora. 
  2. Een 4×4 track in het zuiden leidt verder door het regenwoud naar de blowholes waar de golven tegen de kliffen slaan en bij de juiste swell de golven in grote volumes door de stenen de lucht in spuiten. Het geluid is indrukwekkend en het koele water is perfect na een inspannende fietstocht.
  3. Elke zaterdagavond is het filmavond en wordt bovenaan de heuvel in Poon Saan op een groot buitenscherm een steeds wisselende film getoond. Dit is ook meteen ´the place to be´ voor alle locals. Mocht je na een drankje geen zin hebben de berg weer af te fietsen… een lift is zo geregeld.

Praktische tips voor je fietsavontuur op Christmaseiland

Op het politiebureau worden gratis satelliet-safety-beacons verstrekt. Een druk op de knop en de lokale politie komt je met een glimlach op de gestuurde coördinaten oppikken. Op het eiland heb je vrijwel nergens bereik en krabbenschaartjes blijken slecht voor rubberen fietsbanden. Wij zijn 2 keer lek gereden dus het doel van de beacons is voor ons bewezen.

Fiets huren kan bij het recreatiecenter. Hier zijn MTB’s, maar ook E-MTB’s beschikbaar om voor één of meerdere dagen te huren. Vooraf reserveren is wel een must. Flying Fish Cove, waar de meeste restaurants, barretjes en accommodaties zijn, ligt onderaan een fosfaatheuvel. Vrijwel elke tocht over het eiland begint met een 5km klim naar het recreatiecenter. Een klein beetje ondersteuning is best lekker. Al pepte Vera me gelukkig regelmatig op met: ‘kom op mama, je bent sterk, dit lukt jou wel hoor, je bent er bijna’.

Er waren geen fietsstoeltjes beschikbaar, al hebben we er nu 1 achtergelaten. Een monteerbaar zadel voor de MTB werkte echter prima, mocht je de tocht met kind willen wagen.

Als er een storm heeft gewoed, kan het regenwoud in een obstacle course veranderen waarbij de fiets over omgevallen bomen of takken getild moet worden en je af en toe moet bukken voor laaghangende bladeren. Jammer als je net 3 uur afgelegd hebt om bij een idyllisch strandje te komen en 50 m voor de finish, de weg toch echt dood loopt. Goed voor de stappenteller, leuk voor het avontuur, maar ook wel beetje jammer. Check na slecht weer altijd even de wegen. 

Weblokkade op Christmaseiland na storm

Christmaseiland als fietsbestemming

Christmaseiland is een bestemming als geen ander. Het is als een klein dorp dat is gedropt middenin de oceaan. De sfeer is gemoedelijk en binnen enkele dagen zul je je deel voelen van de community. Ga in november of december voor de red crab migration. Alles is per MTB bereikbaar en tijdens de red crab migration zelfs alleen per fiets. Deze bestemming is ook zeker aan te raden met kinderen want Vera vertelt nog elke dag dat ze de krabben zo mist.

Beste tijd om te reizen

Christmas Island ligt net ten zuiden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat met door het jaar heen weinig schommelingen in temperatuur. De hoogste temperaturen worden meestal in april gemeten (rond 29 graden) en de laagste temperaturen in augustus (rond 23 graden). Het droge seizoen loopt van juli tot oktober. Het regenseizoen loopt van november tot juni met random regenbuien maar ook genoeg zonnige momenten. 

Weg gesloten op Christmaseiland

Bereikbaarheid Christmas Island

Momenteel zijn er slechts twee vluchten per week naar Christmas Island waarvan één direct vanuit Perth, Australië. Huurauto’s zijn beschikbaar en het wegennet is uitstekend, al zijn veel wegen, zeker door het dense regenwoud of naar meer afgelegen stranden alleen toegankelijk voor een 4×4 (of natuurlijk een MTB, maar daarover later meer).

FietsvakantieOceaniëReisverhalenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.