Meer verkeersdoden in 2022, vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer

door

Het CBS publiceerde vandaag informatie over het aantal verkeersdoden in 2022. Het aantal was het afgelopen jaar het hoogst sinds 2008. De stijging is met name terug te zien voor de groep van fietsers van 75 jaar of ouder. Het aantal verkeersdoden lag in 2022 bijna 27 procent hoger dan het jaar ervoor. Net als in voorgaande jaren kwamen meer mannen (522) dan vrouwen (215) om in het verkeer.

Hoogste aantal omgekomen fietsers in 27 jaar

In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn 84 meer fietsslachtoffers dan het jaar ervoor, en is het hoogste aantal sinds 1996 (het begin van de registratie). Opvallend is ook dat het aantal verkeersdoden met de fiets het aantal verkeersdoden met de auto ruim is ingehaald.

Bron: CBS

Meer fatale fietsongelukken door botsing

Als we kijken naar de oorzaak dan zien we dat van alle verongelukte fietsers in 2022, bijna de helft omkwam door een aanrijding met een (bestel)auto. Het ging om 141 fietsslachtoffers, 60 meer dan in 2021. Ook waren er in 2022 meer fietsers die verongelukten door een botsing met een vrachtauto, bus of ander voertuig.

Een kwart van alle fietsdoden verongelukte zonder botsing. Zij overleden na een val van de fiets, bijvoorbeeld nadat ze onwel werden, door een verkeerde stuurbeweging, een slecht wegdek, gladheid, of een voet tussen de spaken. Van deze fietsslachtoffers was ruim twee derde 70 jaar of ouder.

Bron: CBS

Wees extra alert op de fiets

Nu we zonnige perioden tegemoet gaan, is het belangrijk om als fietser extra goed op te letten in het verkeer. Ben erop bedacht dat andere weggebruikers je over het hoofd kunnen zien. Heb je al een tijdje niet gefietst? Maak dan een klein rondje in een vertrouwde omgeving om alvast te wennen. En onthaast. Pas je snelheid aan op drukke fietspaden en in onoverzichtelijke bochten op landwegen.

Fotocredit coverfoto: Usplash Raoul Crous

NieuwsTheBike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.