Fietsreizen in Nederland en omgeving

door

Fietsreizen nemen flink in populariteit toe. Niet alleen onder de oudere mensen. Zo gaan jongeren steeds meer bikepacken en trekken jonge gezinnen er met de kids opuit. Het is een fijne manier om tijdens de vakantie de omgeving te ontdekken, op een leuke slow living manier. Op de fiets kun je hele andere plekken ontdekken dan wanneer je op de traditionele manier reist. Een groot voordeel van zo’n fietsreis is dat je zelf je route kunt bepalen. Je beslist dus zelf welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken en waar je de nachten doorbrengt. Als je dit teveel moeite vindt, kun je ook kiezen voor een georganiseerde fietsreis.

Fietsvakantie in Nederland

Nederland is helemaal hot en de afgelopen jaren herontdekt. Veel mensen zijn tot het besef gekomen dat ons land helemaal niet zo gek is en dat we voor een vakantie niet per se de grens over hoeven te gaan. Wij hebben in Nederland een hele hoop mooie fietsroutes, ook door prachtige natuurgebieden. Nederland is namelijk niet voor niets een fietsland. Je moet wel met een aantal dingen rekening houden als je een fietsvakantie in Nederland gaat plannen. Het is bijvoorbeeld heel erg belangrijk om rekening te houden met de persoon die het minst ver kan fietsen. Het is slim om je route hierop aan te passen, bijvoorbeeld door meer stops in te calculeren. Schrijf ook op wat je allemaal wilt zien onderweg. Je kunt daarna op zo’n manier je route plannen dat je langs al deze punten komt. Plan ook direct in waar je allemaal wilt overnachten en pas je bagage hierop aan.

Credits: Marek Piwnicki – Unsplash

Fietsvakantie in België

Wil je niet in Nederland op vakantie, maar ook niet te ver weg? Dan is een fietsvakantie in België een uitstekende keuze. De omgeving daar is zo mooi, dat het net lijkt alsof je ver weg op vakantie bent. Het principe van een fietsvakantie is in België hetzelfde als in Nederland. Je kunt zelf je route plannen, of je kiest voor een georganiseerde reis. In België zijn er ook prachtige fietsroutes te vinden:

  • Als je zin hebt in een hele lange route, kun je kiezen voor het RAVel-Netwerk. Deze route is ruim 1400 km lang en gaat langs kastelen en door natuurparken. Daarnaast gaat deze route ook door historische steden zoals Bouillon, Dinant en La-Roche-en-Ardenne.
  • Je kunt ook voor de Vlaanderen route kiezen. Deze route kun je vanuit verschillende punten uit Nederland beginnen en is zo’n 920 km lang. Je komt onderweg historische steden tegen zoals Gent, Brugge, Damme en Leuven. Maar je gaat ook door de polder en door het bos.
  • Elke drie jaar wordt er een grote openluchtkunsttentoonstelling georganiseerd aan de kust in Beaufort. De volgende editie is in 2024. Er zijn tijdens deze tentoonstelling veel kunstenaars verspreid over de kust, welke je goed kunt bewonderen op de fiets. Je vindt hier ook het Beaufort Beeldenpark met 30 kunstwerken die na eerdere edities zijn blijven staan. En welke je dus ieder jaar opnieuw kunt bewonderen.
FietsvakantieNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel