Gravelbiken in Innsbruck, in no-time de bergen in

door

Heb je nog nooit in Innsbruck gefietst, zet deze bestemming dan vanaf nu op je bucketlist. Omringd door bergen biedt de Oostenrijkse bergstad meer dan genoeg vertier voor met name de offroad liefhebbers. Wij schoven de gravelbike onder onze billen en namen de proef op de som door de omgeving van de Nordkette te ontdekken. Benieuwd naar onze indrukken? Lees dan snel verder.

Gravelbiken Innsbruck
Even tijd om bij te komen na een heerlijke klim

Op de fiets of met de kabelbaan de hoogte in

Voor de vlakke Hollander is Innsbruck adembenemend mooi. Waar je ook kijkt, overal om je heen zie je bergen. Het is de kracht van de stad: genoeg te beleven in het centrum en met een paar sierlijke bochten begeef je je alweer metershoog in de bergen. De stad uitrijden gaat vlekkeloos, je kunt dus prima met de fiets richting de bergen. Aan de voet van de bergen zitten best wat steile stukken. Voor de getrainde fietser met de niet-elektrische fiets prima te doen maar een fiets met trapondersteuning is geen overbodige luxe.

Wie de klim liever aan zich voorbij laat gaan, neemt de fiets mee de kabelbaan in. Op de Nordkettenbahnen zijn verschillende kabelbaanverbindingen waar je je fiets tussen 10:00 en 16:00 gratis mee mag nemen. Buiten deze tijden betaal je een commissie. Check voor actuele informatie de website van Innsbruck.

Het noorden van Innsbruck is een feest voor gravelbikers

Een kabelbaan is mooi maar het genieten begint eigenlijk al tijdens de klim. Ik zou dan ook zeker aanraden om je benen het werk te laten doen. Op weg naar boven passeren we een spiksplinternieuwe mtb-track. Rob Heylen, onze gids, vertelt dat deze recent is gesloten omdat buurtbewoners er uiteindelijk toch op tegen waren. Gelukkig geen voorbode voor wat ons te wachten staat, want de gravelpaden zijn breed en goed onderhouden. Onderweg passeren we een aantal wandelaars en enkele koeien maar buiten dat is het heerlijk rustig op deze toch vrij bekende noordzijde van Innsbruck.

Stevig klimmen en heerlijk dalen op de Nordkette

Wij stijgen naar hoogtes boven de 1.000 meter. Tijdens de klim is het af en toe aanpoten, zeker wanneer je niet elektrisch wordt aangedreven. Buiten de hoogtemeters, zijn de bospaden niet technisch. Het maakt de naaldbossen perfect geschikt voor de gravelaar. Afdalen doe je op vergelijkbare paden. Er zitten nauwelijks scherpe bochten in maar blijf altijd op je hoede in de bossen. Voor tegemoetkomend verkeer en voor losse stenen. Een gewaarschuwd mens, telt voor twee.

MTB route Seegrube Nordkette Innsbruck

Wij hebben delen van de onderstaande route gefietst. In dit voorbeeld zitten stijgingspercentages van boven de 20%. Een e-mtb of e-gravelbike is aan te raden.

Onderweg zijn er voldoende plekken om even bij te komen

Wanneer je een paar uur de bergen intrekt moet je zorgen dat je op tijd je reserves aanvult. Gelukkig zijn er op de Nordkette, het gebied waar wij fietsten, meer dan genoeg plekken om even bij te komen. Om je fiets te repareren, zoals bij de Umbrüggler Alm, of daarnaast te genieten van een stevige lunch. Bijvoorbeeld bij Arzler Alm. Na een Kaspressknödelsuppe gaat de afdaling toch een stuk soepeler kan ik je vertellen.

Prachtig uitzicht over de stad

Misschien wel het mooiste aan gravelbiken rondom Innsbruck is het uitzicht over de stad. Bij elke bocht zie je Innsbruck weer vanuit een ander perspectief. Met altijd weer de ‘blauwe ader’, de rivier de Inn, als referentiepunt. Wie de tijd neemt om even stil te staan herkent ook de imposante Bergiselschans. De skischans die al twee keer als Olympisch podium diende. Bij bewolkte dagen minder goed zichtbaar maar zelfs dan is het uitzicht fenomenaal.

Veel religieuze werken langs de route

Wanneer je door de bergen van Tirol fietst zullen de religieuze symbolen je niet ontgaan. Her en der vind je langs de route verwijzingen naar het Christendom. Kenmerkend voor een traditioneel land als Oostenrijk. Gelovig of niet, de stilte die je in de bergen ervaart, zorgen ervoor dat je soms in gedachten verzonken bent. Wat kan fietsen toch mooi zijn.

Fietsverhuur en fietstours in Innsbruck

Op de website van Innsbruck vind je verschillende mountainbikeroutes, maar wil je de omgeving echt ontdekken dan gaat er niets boven een tour met gids. Zolang je de routes volgt is alles in orde maar juist een gids kent de geitenpaadjes en kan je verrassen met bijzonder informatie. Ga niet op eigen houtje van de paden af want niet alle delen zijn toegankelijk voor publiek. Als je een gids zoekt is Bikeschool Innsbruck een aanrader. Zij werken samen met Die Boerse voor het leveren van topkwaliteit fietsen. Zij verhuren elektrische mountain- en gravelbikes van onder andere Specialized en Giant.

Eten, drinken en overnachten in Innsbruck

Het voordeel van de natuur ontdekken met de stad op een steenworp afstand, is dat je hoe dan ook alle voorzieningen treft voor een aangenaam verblijf. Waar de hotelkelders in de wintermaanden ski’s en snowboards herbergen, maken ze in de zomer plaats voor fietsen. Een hotel als Hotel Stage 12 Innsbruck is daar een mooi voorbeeld van. Dat is een fijne gedachte wanneer je met je eigen fiets afreist.

Ook de inwendige mens komt aan z’n trekken. Traditionele restaurants of moderne almhutten die klassieke Tiroolse gerechten serveren , Innsbruck heeft het allemaal. En vanwege de nabijheid van Duitsland, Frankrijk en Italië tref je ook nog een brede keus aan internationale cuisine.

Naar Innsbruck reizen met de fiets

Het mooie aan Tirol is dat er vanuit Nederland een goede treinverbinding is. Voor nog geen €50 heb je een enkele reis van Amsterdam naar Innsbruck. Wil je liever comfortabel, maar wel iets duurder reizen? Kies dan voor de Nightjet. Dat is de nachttrein met slaapcabines.

Tip: Wanneer je met de fiets reist is het aan te raden om tijdig je treinkaartjes te boeken omdat fietsplekken beperkt beschikbaar zijn in het hoogseizoen.

Tijdens onze reis was de verbindende trein vanuit Düsseldorf uit het rooster gehaald. Het was niet mogelijk om een nieuwe trein te boeken omdat we met 2 fietsen reisden. Op zo’n moment kom je erachter dat reizen met de Flixbus ook een zeer betaalbaar alternatief is. Kortom, er leiden meerdere wegen naar Innsbruck.

Innsbruck als nieuwe gravelbestemming

De bereikbaarheid van de stad en de ligging tussen de bergen maken van Innsbruck een perfecte gravelbestemming. Dat wordt ook nog eens bevestigd met een eigen gravel event: Gravel Innsbruck. Tel daar de voorzieningen in het centrum bij op en je hebt alle ingrediënten voor dagenlang gravelplezier. Innsbruck een leuke gravelbestemming? Zeker weten!

EuropaGravelbikenOostenrijkTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.