Gravelroute in omgeving Nijmegen

door

Vorig jaar zomer gingen we op pad om de nieuwe AGU Venture bikepacking collectie te testen. Wil je zo’n collectie goed testen dan zul je door het stof moeten gaan. Letterlijk in ons geval. In de omgeving Nijmegen stond een mooie gravelroute uitgestippeld. Niet zomaar een route want niemand minder dan routebouwer Gijs Bruinsma zat aan de knoppen. Nu, een jaar later, hebben we de route nogmaals gereden, dit keer in herfstachtige omstandigheden.

De Venture collectie staat voor avontuur. Dat avontuur zijn we deze winter op gaan zoeken. In kleine vorm. De gravelroute in Nijmegen is iets meer dan 50km lang, kruist provincie- en landsgrenzen en heeft met een paar klimmetjes voldoende uitdaging voor een aangename graveltocht.

Over rustige bospaden en fijne gravelpaden

De route start vanaf Parc Buitengewoon in Ottersom. Een buitenplaats met verschillende glampingaccommodaties waar je in het voorjaar en de zomer ook heerlijk op het terras kunt zitten. In de winter is het park alleen toegankelijk voor gasten maar je kunt er nog altijd prima parkeren. Er loopt vanaf het park niet echt een fietspad dus je moet aan het begin wel even uitkijken bij oversteken.

Vrijwel direct na de start begeef je je al op de eerste gravelpaden. Dat gaat vrijwel de hele rit door want van de complete tocht gaat er maar iets meer dan 8 km over het asfalt. Je doorkruist de bossen van Groesbeek en de machtige bossen van het Reichswald (DE).

Een imposante brandwachttoren als hoogtepunt

Op de grens van Duitsland en Nederland staat een imposant bouwwerk. Een oude brandwachttoren ten zuiden van Grafwegen. Deze toren is gebouwd om het bos in droge perioden te bewaken. Hij is niet toegankelijk voor publiek maar je fietst er letterlijk langs. Wat dat betreft een mooie highlight op de gravelroute. Verkijk je niet want voordat je naast de toren staat moet je nog wel even stevig klimmen.

Weidse vergezichten over de omgeving van Nijmegen

Naast de bosrijke omgeving wordt je op de route ook getrakteerd op mooie vergezichten. Een klein stukje van de route af moet je een poortje door om uit te kijken over de Mokerheide. Misschien houd je niet van rustmomenten tijdens je tocht maar deze is de moeite waard. De Mokerheide ligt op een stuwwal die door een voormalige bedding van de Rijn haar huidige karakter heeft verkregen. Het uitzicht mag er wezen.

Neem de tijd

Je kunt in één keer doorkachelen. Je kunt het ook niet doen. Onderweg kom je bijvoorbeeld een gezellig boscafétje tegen. Die zie je ook niet elke dag. Als zo’n kans zich voordoet loont het om even binnen te wandelen. Veeg wel netjes je fietsschoenen af voordat je naar binnengaat.

Gravelroute Nijmegen

Hieronder vind je de gravelroute rondom Nijmegen. Handig te uploaden in de meeste fietscomputers en een kind kan de was doen. Heb je hem gereden? Deel dan je ervaring onder dit bericht, wij zijn heel benieuwd hoe je erover denkt.

N.b: De (oude) zwarte MTB-aanrijroutes over de St. Jansberg, die in de zomer nog wel toegankelijk waren, zijn vervallen en het is nu verboden over de St.Jansberg te fietsen.

AGUDagtochtenFietsroutesGravelbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.