Hike en bike in het Berchtesgadener land; een heerlijke ervaring voor de echte outdoor liefhebber

door

Vaak doe je als je de buitenlucht in gaat één ding tegelijk. Je gaat of een stukje wandelen of een heel eind fietsen. Zelden worden deze twee met elkaar gecombineerd. Wij vinden dat dit ook anders kan en besluiten het over een nieuwe boeg te gooien. We nemen onze fietsen mee in de trein en besluiten in het Berchtesgadener Land een mooie via ferrata te combineren met een prachtige fietstocht. Hoe dat verliep lees je hier.

Milieuvriendelijk en flexibel tegelijk

Hike en bike is niet per se een fenomeen dat door veel mensen wordt gedaan; ergens ook wel logisch omdat het wat voorbereiding met zich meebrengt. Wij besloten op de milieuvriendelijke tour te gaan en namen de trein naar onze bestemming. In Duitsland kunnen de fietsen tegen een lage prijs de hele dag mee, dus dat is een goed begin. Zo kom je relaxt op je bestemming aan en ben je meteen klaar voor het avontuur. Deze manier van reizen heeft nog een tweede voordeel: het maakt je extreem flexibel. Zo besloten wij spontaan na onze via ferrata om er nog een mooie fietstocht aan vast te plakken. We hadden nog energie en het weer was mooi. Iets wat je natuurlijk niet zo snel doet als je auto op de plaats van bestemming geparkeerd staat.

Voor deze via ferrata is opperste concentratie vereist

Warm worden op de Grünsteiner via ferrata

Nadat we in Berchtesgaden van de trein stappen, springen we op de fiets en trappen we in ongeveer 20 minuten naar het begin van een prachtige klim: de Grünsteiner via ferrata. Deze via ferrata biedt voor ieder wat wils en kan op drie verschillende manieren worden beklommen. De makkelijkste route gaat via de ‘Isodor Steig’ (moeilijkheid C), wie iets meer uitdaging wil neemt de ‘Hotelroute’ (moeilijkheid D) en als klap op de vuurpijl is er de ‘Räuberleiter’ (moeilijkheid E) voor de echte durfal. Wij zijn vandaag in een zeer goede bui en kiezen voor de Räuberleiter.

Räuberleiter via ferrata

De klim is zeer uitdagend; we hebben te maken met een overhangende rotswand, wat veel kracht vereist. Hoogtevrees kun je trouwens sowieso beter thuislaten bij deze via ferrata; we klimmen recht de wand op en kijken enkele honderden meters naar beneden. De top van deze wand ligt op slechts 1.300 meter, maar dat doet niks af aan het prachtige uitzicht. We zien de Königssee, de markante flanken van de Watzmann en kijken uit over het schilderachtige Berchtesgaden.

De kuiten lostrappen

Het is misschien moeilijk te geloven na deze pittige klim, maar onze benen voelen nog erg goed. Na een makkelijke afdaling komen we weer aan bij onze fietsen en besluiten we het Berchtesgadener Land te verkennen. We vertrekken vanaf de prachtige Königssee en fietsen via Ramsau en de Hintersee naar Bad Reichenhall, waar de trein weer op ons wacht. Wie langer in dit gebied verblijft kan meerdere dagen uittrekken om deze prachtige plekken in alle rust te verkennen.

Een Bergsteigerdorp

Wie dus meer tijd heeft moet het dorpje Ramsau zeker niet overslaan. Dit prachtige dorp, gelegen aan de rand van het Nationalpark Berchtesgaden, behoort tot één van de 32 Bergsteigerdorpen in de Alpen. In deze dorpen ligt de nadruk op leven in samenhang met de natuur. Duurzaamheid en oorspronkelijkheid wordt hier met hoofdletters geschreven. Fijn natuurlijk voor de natuur, maar ook fijn voor de vakantieganger die op zoek is naar rust. In Ramsau vind je geen toeristenwinkeltje met koelkastmagneten en ansichtkaarten, maar wel heerlijke restaurants met biologische producten uit de regio. Daarnaast zijn er vanuit Ramsau prachtige wandel- en fietsroutes te doen die wachten om ontdekt te worden.

Na een geslaagde klim stappen we op de fiets en komen langs het meer dan pittoreske Ramsau

De laatste loodjes

Wij vervolgen onze weg omdat de trein nu eenmaal wacht, maar dat is geen straf. We dalen via de Alpenstrasse af richting de Saalachsee en laten de wind door onze haren gaan. Ook dit deel van de route is zeker de moeite waard; het fietspad langs de Saalachsee is vlak en laat je vlak langs het meer fietsen. Toch wel moe, maar meer dan voldaan komen we aan in Bad Reichenhall, een prachtig kuuroord dat bekend staat om zijn pekelbaden. Een pekelbad kunnen wij ook wel gebruiken, maar we stellen ons tevreden met een Radler op het pittoreske marktplein van Bad Reichenhall. Het was een prachtige dag in een nog mooiere omgeving. Het Berchtesgadener Land heeft ons op een hele positieve manier verrast, want hoewel wij voor spanning en uitdaging gingen, is er eigenlijk voor iedereen die gek is van outdoor wel iets passends te vinden.

We zijn er bijna: nog een laatste blik op de Saalachsee voordat we Bad Reichenhall binnenrijden
BeierenDuitslandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.