Kattegattleden: Fietsen en eten in Skåne

door

In Skåne kun je heerlijk fietsen. Langs de kustlijn, door bossen en via uitgestrekte vergezichten. Kattegattleden is onderdeel van The South Sweden trails, Zwedens eerste nationale toeristenfietsroute. De tocht reikt van de westkust van Helsingborg tot Gothenburg. Als je wilt kun je 400 km stevig doorfietsen. Wij fietsen een kleine 80 kilometer van deze route. We snuiven de zilte zeelucht. Onze haren wapperen in de wind. Onderweg zien we verschillende strandjes en krijgen we een inkijkje in de achtertuin van de Zweden die hier wonen of hun vakantiestek hebben. Van fietsen krijg je honger. En met honger weten ze hier wel raad.

Kaaswinkel en lunchroom Ostbutiken

We fietsen door het dorpje Korekov en lunchen bij Ostbutiken, een kaaswinkel en lunchroom. Reken op super vriendelijk personeel en vers bereide salades en natuurlijk: kaas, heel veel kaas. Misschien hadden we beter voor één ding kunnen kiezen, want na een super verse salade van zeevruchten, voelt het kaasplankje van regionale en internationale kazen wat overweldigend. De marmelade van voor ons onbekende Zweedse vruchten erbij maken het helemaal af. Om je vingers bij af te likken!

Goodies inslaan bij de appelkoning

Tien kilometer van Ängelholm vind je Sandgårdens Skafferi, de boerderijwinkel van Bjärne en Charlotte. Ze telen 100 verschillende soorten appels en verwerken dit tot bijzondere producten zoals marmelades met whiskey en maken de prijswinnende, beste appelsap van Zweden. Zeker een stop waard.

Torekov en HUS 57

Torekov is een bourgondisch aandoend dorpje. Van vroeger uit een vissersdorpje, maar inmiddels omgetoverd tot zomerresort voor zowel Zweedse als internationale toeristen. Het is een ideale uitvalsbasis om de Zuid-Westkust van Zweden te ontdekken. Slapen doe je bij HUS57. Dit moderne hotel voelt huiselijk aan en dat is dan ook de reden dat veel dorpsbewoners in het weekend hier een hapje, drankje en zelfs dansje komen halen. En dat is precies wat jij hier ook moet doen.

Wafels bij Lotta på åsen

Zweden houden van zoetigheid. De Fika vliegt om je oren, en Lotta på åsen (Lotte op de heuvel) is een paradijs voor de zoetekauw. Het is alsof je bij je grootmoeder op visite komt. Alles doet ‘oma’ aan en zoals je weet, maakt oma de lekkerste taartjes. wanneer je hier een koffiestop gaat maken, adviseren we je om voor de wafel te gaan met huisgemaakte marmelade. Maar houd ook genoeg ruimte over voor één van de vele andere verschillende lekkernijen. Geen zorgen, in de rest van Skåne verbrand je deze calorieën weer met gemak.

Pensionat Söderasen

Aan de voet van het National Park (je raadt het al) Söderasen, vind je pensionat Söderasen. Stefan en Frida Svedrin runnen dit pension in een oude boerderij dat later dienst deed als verzorgingshuis. De kleine slaapkamers en de ruime, gedeelde woonkamer zorgen voor een gezamenlijke sfeer met andere gelijkgestemden. In combinatie met de gastvrijheid van Stefan en Frida voel je je meteen thuis in deze oase van rust.

Blavingleden

Dit is een hike die je ab-so-luut moet maken! 10km door heuvelige heiden waan je je in een paarse zee van rust. Wilde paarden en ontelbare vlinders (Blavinge is de naam van de hier veelvoorkomende blauwe vlinder) maken deze wandeling onvergetelijk. Neem een lunchpakketje mee en ga zitten op het hoogste punt van dit gebied. Vergeet onderweg niet wat bramen te plukken! 

Sydostleden

We maken een klein uitstapje van de Kattegatleden, naar de Sydostleden. Deze start (of eindigt) in Simrishamn en eindigt in Växjö. Wij fietsen van Brösarp naar Simrisham, een kleine 40 kilometer. Het glooiende, altijd veranderende landschap kan soms verrassend pittig zijn met lange, vals platte stukken of heftige klimmetjes. Één ding is zeker, aan het einde van deze klim vind je altijd iets wat de moeite waard is. Hetzij een waterval, het zij een adembenemend uitzicht over een rotsige kustlijn. 

Skåne

Vanaf Utrecht ben je in een goede 9 uur in Skåne. Wij namen de Scandlines ferry tussen Denemarken en Duitsland, dat scheelt een hoop tijd en het is meteen een welverdiende pauze tijdens je rit. Skåne heeft ontzettend veel te bieden, van natuur tot avontuur en van eenvoudig tot enorme luxe. Het is een prachtige bestemming voor iedereen die van verrassingen houdt en eens wat anders wil. Wij zijn in ieder geval fan!

DagtochtenEuropaTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.