Montañas Vacías, de prijswinnende bikepack route door Spaans Lapland

door

Spanje is een bekend terrein voor de vakantiefietser. Toch heeft het land nog veel verborgen fietsroutes. Een van die routes heeft de afgelopen jaren meerdere prijzen in ontvangst genomen: Montañas Vacías. In dit artikel vertellen we wat deze route door de binnenlanden van Spanje zo bijzonder maakt. In een notendop? Verlate tracks, sportieve uitdagingen en stilte.

Je komt niemand tegen op Montañas Vacías
Foto credit: Ernesto Pastor

Montañas Vacías Highlights

  • Afstand: variërend van 150 tot 700 km
  • Niveau: ervaren bikepackers!
  • Bandbreedte: minimaal 40 mm – 42 mm
  • Bepakking: zo licht gewicht mogelijk
  • Reistijd: lente of herfst

Bikepacken door Spaans Lapland  

Centraal in de binnenlanden, in het Oosten van Spanje, ligt een gebied met een oppervlakte dat twee keer zo groot is als België en een bevolkingsdichtheid heeft die vergelijkbaar is met Lapland of de Schotse Hooglanden. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid staat dit gebied beter bekend als Spaans Lapland. In het hart van dit gebied liggen de Montes Universales. Een deel waar zelfs minder dan één persoon per vierkante kilometer woont (0,98 inwoners/km²).

Deze cijfers laten zien dat er bijzonder lastige omstandigheden zijn om in Spaans Lapland te wonen. Het zijn de omstandigheden zoals kou, het ruige landschap en de verlatenheid waardoor het gebied als krimpregio wordt bestempeld en waardoor steeds meer bewoners naar de stad trekken. Maar het zijn juist deze omstandigheden die het gebied zo uniek maken. De rust, de stilte, de schone lucht. Zo bijzonder zelfs, dat er meer aandacht aan gegeven mag worden. Vanuit die gedachte is de Montañas Vacías bikepackingroute ontworpen. 

Het verlaten Spaans Lapland waar Montañas Vacías doorheen loopt
Foto credit: Ernesto Pastor

700 kilometer aan uitdagende paden

De 700 kilometer lange Montañas Vacías-route biedt een memorabele kennismaking met dit weinig bereisde gebied en verbindt de Montes Universales, Sierra de Javalambre en Sierra de Gúdar via een dicht netwerk van ‘double track’ en rustige verharde wegen. De ruigheid van het terrein in combinatie met het hoogteverschil en de desolaatheid, maken deze route niet geschikt voor beginners. Het maakt de route juist extra geschikt voor ervaren vrienden die samen een avontuur willen beleven. De route brengt je dichter bij elkaar.   

Variaties in de route mogelijk

Je kunt de gehele route in een week, hooguit twee, afleggen. Het grote voordeel is dat er verschillende loops en shortcuts zijn. Daardoor kun je er ook voor kiezen om voor een dag of zelfs een weekend een deel van de route af te leggen. Ernesto Pastor, het brein achter het project, liet weten dat de route nooit echt af is. Nieuwe stukken worden gaandeweg aan het pad toegevoegd. Genoeg redenen om vaker naar Spaans Lapland af te reizen.

Een divers landschap tijdens Montañas Vacías
Foto credit: Ernesto Pastor

Rust, stilte en schoonheid na een flinke inspanning

Misschien wel het meest bijzondere aan de route is de rust en stilte die je gaat ervaren. Juist vanwege de grote afstanden kom je niet snel ander verkeer tegen. Ook het vliegverkeer komt niet over dit gebied, waardoor je een hele schone en heldere lucht hebt. Wanneer je na een zware fietsdag je bivak opzet is de beloning daarom extra groot. Wie fietsen als mindfulness ervaart heeft de heilige graal gevonden.

Overnachten langs de Montañas Vacías route
Foto credit: Ernesto Pastor

Leave no trace

Het klinkt misschien als een no-brainer, maar het blijft goed om te vermelden. Wanneer je in de natuur gaat kamperen is de regel: leave no trace. Met name het gebruik van vuur is verboden. Kook alleen op kampeerplekken die het toelaten. Eet het liefst een koude maaltijd of een warme maaltijd bij een van de cafétjes. Onderweg kom je ook ruim voldoende refugio’s tegen. Dat zijn trekkershutten waar je gratis kunt overnachten. Ook daar gelden dezelfde regels.     

Surya Bikepacking als startpunt

Het werkelijke startpunt van de reis is de fietswinkel en ontmoetingsplek van Surya Bikepacking. Een perfecte plek om je route te starten. In de omgeving van de winkel zijn veel voorzieningen, zodat je je gemakkelijk kunt bevoorraden voor je reis. Bij Surya kun je bovendien voor vertrek je fiets nog een keer laten controleren en er is een mogelijkheid om bikepackingtassen en zelfs fietsen te huren. Ook kampeerspullen zoals gasflessen zijn er te kopen of kun je ruilen.

Irra is de trotse eigenaar. Zelf afkomstig uit Madrid, heeft hij met zijn gezin gekozen om de drukte van de stad achter zich te laten en naar de rustige binnenlanden te trekken. Hij heeft verstand van zaken en vertelt met een grote glimlach, verstopt onder zijn baard, over alles wat met bikepacken te maken heeft.

Surya Bikepacking is het perfecte startpunt voor bikepacken over de Montañas Vacías

Ernesto Pastor, de geestelijk vader van Montañas Vacías

De geestelijk vader achter de route is Ernesto Pastor. Hij woont in Teruel en fietste zelf al jarenlang door de regio. Zijn geboortegrond. Door zijn werk voor de overheid kwam hij bovendien op afgelegen gebieden. Daardoor kent hij de omgeving op zijn duimpje. Tijdens zijn tochten zag hij dat de gravelpaden er eigenlijk al lagen en dat er voldoende refugio’s (trekkershutten) aanwezig zijn.

Hij heeft al zijn routes aan elkaar proberen te koppelen, maar zag dat er nog wat gaten waren. Daarna is hij wekelijks met zijn vriendin op pad gegaan om de ontbrekende delen in te vullen. Fietsen in de camper, routekaarten aan en gaan. Na jarenlange inspanning is zo de Montañas Vacías ontstaan. “Het ontwikkelen van de route heeft geen enkele euro gekost, dat was mogelijk omdat alles al voor handen was. Dat is ook de filosofie: eigenheid vasthouden, doen met wat je hebt en de natuur behouden zoals deze is.”   

Winnaar van de Bikepacking.com awards

Die eigenheid en de inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. Bikepacking.com heeft de route opgepikt nadat een redacteur deze is gaan fietsen. Met succes, want de route heeft in 2019 een prijs ontvangen voor “Best Compact Route”. Succes uit het buitenland heeft ervoor gezorgd dat meer en meer Spanjaarden de route zijn gaan fietsen. Dat is een mooi compliment, want dat is precies wat Ernesto voor ogen had met het project: meer aandacht voor krimpregio’s.

Bereikbaarheid Teruel

De stad Teruel fungeert als startpunt van de Montañas Vacías routes. Met de trein vanuit Valencia ben je er in 2,5 uur. Vanuit Madrid doe je er ongeveer zes uur over en vanuit Barcelona vijf uur. Wanneer je naar een zo goed als verlaten gebied reist moet je er uiteraard wel een reis voor over hebben.   

De passie waarmee het project is ontstaan, en nog altijd wordt voortgezet, is reden genoeg om de route zelf te ontdekken. Het is vanwege de afgezonderde omgeving en het technische parcours geen reis voor beginnende bikepackers. Heb je al aardig wat kilometers in de benen, dan kun je geen betere plek bedenken voor je volgende nieuwe fietsavontuur. Alle informatie en downloads voor de routes vind je op de website Montañas Vacías.

FietsroutesGravelbikenSpanjeTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel