Foto © Visit Ardenne

Mountainbiken in de Ardennen: dit zijn de mooiste routes

door

Voor mountainbiken ben je in de Ardennen aan het juiste adres. Het heuvelachtige landschap is ideaal om met de mountainbike te verkennen. De Ardennen liggen verspreid over Luxemburg, België en Frankrijk. Al mountainbikend kom je in dit gebied bij de mooiste uitzichtpunten terecht. Verspreid door het gebied zijn onwijs veel mountainbikeroutes uitgezet. Wij zetten de mooiste mountainbikeroutes in de Ardennen voor je op een rij.

De mooiste mountainbikeroutes in de Ardennen

De routes in de Ardennen staan erom bekend goed aangegeven en onderhouden te zijn. Voor alle niveaus zit er wel wat bij. Maar als er zoveel keuze is, welke routes zijn dan het mooist? Daar geven we in dit artikel antwoord op. We zetten de mooiste routes voor je op een rijtje. Zo kun je inspiratie opdoen voor je volgende mountainbike avontuur.

Foto © – WBT Pierre Pauquay

Mountainbiken in Houffalize

Heb je het over mooi mountainbiken in de Ardennen, dan heb je het over de routes in Houffalize. Houffalize is niet voor niets een erg bekend gebied om te mountainbiken. De verschillende routes zorgen ervoor dat er voor iedereen wel een passend parcours bij zit. Of je nu al jaren mountainbiket, of net begint. Daarnaast staan de routes in Houffalize bekend om de mooie afwisselende landschappen en uitzichten. 

Door Mullerthal in de Luxemburgse Ardennen mountainbiken

Veel mountainbikeroutes vind je in de Ardennen bij Luxemburg. Er liggen routes van in totaal 700 kilometer. Erg bekend is het Mullerthal. De Mullerthal Trail is bij veel wandelaars geliefd, maar ook voor fietsers zijn er volop trails te vinden, van verschillende niveaus. Je hebt hier namelijk meerdere routes. Zo is er een route in Beck, Larochette, Echternach en Beaufort. Vanwege de hellingen kunnen de routes wel wat uitdagend zijn. 

Al mountainbikend kom je door bijzondere valleien, langs imposante rotsen, kabbelende rivieren en door mooie bosgebieden. De routes zijn qua landschap erg divers. Onderweg is er meer dan genoeg te zien. Niet gek dat de Mullerthal bij mountainbikers zo geliefd is dus. 

Foto © Visit Ardenne, Teddy Verneuil

Mountainbiken in Theux

Mooie mountainbikeroutes in de Ardennen vind je ook bij Theux. Bij Theux zijn er zelfs drie verschillende routes waar je uit kunt kiezen. De ene route is er voor de beginnende mountainbikers met een afstand van 17 kilometer en 420 hoogtemeters, de ander voor de ervaren mountainbikers met in totaal 58 kilometer en 1.510 hoogtemeters. En dan zit er ook nog een route tussenin. 

De trails zijn tijdens de klim vrij uitdagend. Ook zitten er technische stukken in de routes. De omgeving die je onderweg tegenkomt is verbazingwekkend mooi. Je hebt prachtige uitzichten over de natuur en kijkt ook uit op het Kasteel van Franchimont.

Foto © WBT, Pierre Pauquay

La Baraque de Fraiture Bike park

Wil je als ervaren mountainbiker een keer iets anders proberen? Ga dan mountainbiken in het park in La Baraque de Fraiture. In dit park in de Ardennen is een uitdagend BMX parcour uitgezet, met allerlei hindernissen, steile bochten en kombochten. Om aan het parcour te beginnen sta je klaar in het elektronische startsysteem. Voor als je wilt oefenen met technische hindernissen is dit een leuke spot om naartoe te gaan. Ook voor de afwisseling is het goed om eens het BMX’en te proberen.

Mountainbikeroutes in Malmedy

Zoek je wat uitdaging in je mountainbikeroute? Kijk dan eens bij de routes in Malmedy. De routes in deze omgeving zijn zowel veelzijdig als uitdagend. Onderweg zie je goed hoe mooi de natuur is. Je fietst over boomwortels, door bossen, langs rivieren, moet stukjes klimmen en hebt prachtige uitzichten tot ver in de omgeving. De routes in Malmedy horen ook zeker bij de mooiste mountainbikeroutes van de Ardennen. 

Foto © Visit Ardenne, Teddy Verneuil

Mountainbiken in Spa

Waar je in de Belgische Ardennen ook goed kunt mountainbiken, is Spa. Spa staat bekend om het bronwater en is vanuit Nederland goed te bereiken. In de omgeving van de stad zijn zes verschillende routes uitgezet. Een van de mooiste begint bij het informatiepunt voor toeristen in de stad. Dit is een route van 38 kilometer waarbij je 924 hoogtemeters klimt en afdaalt door de mooiste natuur. Een must try als je in de omgeving bent. 

Kaul Bike park

Een ander Bike park vind je in Wiltz. In dit park kun je met de mountainbike verschillende routes afleggen. Allemaal vanaf de helling. Mountainbikers van verschillende niveaus kunnen hier dus terecht. En als je klaar bent met het mountainbiken, kun je in het park terecht voor andere activiteiten. Zo is er ook een skatepark en een waterpark. Hier hoef je je niet te vervelen. 

Foto © Unsplash, Nathanaël Desmeules

Mountainbiken in de Franse Ardennen

Ook het mountainbiken in de Franse Ardennen mag niet vergeten worden. In dat deel van de Ardennen kun je als mountainbiker goed uit de voeten. Vooral bij Monts d’Ardèche zijn er veel routes beschikbaar. Je fietst door de bergen en hebt de meest mooie uitzichten. Soms kun je erg ver kijken. 

Wel zijn het routes die qua niveau eerder geschikt zijn voor de ervaren mountainbikers onder ons. De routes hebben behoorlijk wat hoogtemeters. Je kunt bijvoorbeeld over de Mont Mezenc berg fietsen, die is zo’n 1.750 meter hoog. Als je dat gaat doen, kun je je voorbereiden op een flinke klim. 

Nog meer mountainbiken in de Ardennen

Kun je geen genoeg krijgen van het mountainbiken in de Ardennen? Check dan vooral ook de site van Visit Ardenne voor meer inspiratie en routes.

ArdennenBelgiëFietsroutesMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel