Beginnen met mountainbiken, hoe doe je dat?

door

Heb je nog nooit gemountainbiked en denk je dat het echt iets voor jou is? Lees dan hier hoe te beginnen met mountainbiken. Voordat je een mountainbike gaat kopen, is het slim om er eerst eens een te proberen. Je zou bij vrienden of een lokale vereniging kunnen vragen of je er een mag lenen. Of huur er een, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in de bergen of gewoon in Nederland. Als het je bevalt en je besluit een mountainbike te kopen, moet je op een aantal dingen letten.

Beginnen met mountainbiken in het bos

Beginnen met mountainbiken doe je zo

Beginnen met mountainbiken doe je op élk moment van het seizoen. Het lijkt vaak alsof het hip is tijdens de herfst of winter, maar ook in de zomer is het een perfecte outdooractiviteit om te doen. En het mooie aan mountainbiken is dat je op plekken komt waar je niet zo snel wandelt, rijdt of met de trein voorbij komt. Daarnaast hoef je niet bang te zijn om te beginnen met mountainbiken, want er zijn trails voor iedereen en ieder niveau. Begin dus niet meteen met een pittige downhill op een berg, maar gewoon op de weg of simpel bospad in Nederland.

Frame en wielen

Mocht je willen beginnen met mountainbiken, dan is het goed om als eerste op de maat van het frame en de wielen te letten. De framemaat moet goed afgestemd zijn op jouw lengte. Over het algemeen geldt dat een grotere wielmaat geschikter is voor de behendige mountainbiker. Er zijn speciale mountainbikes voor vrouwen, die hebben een kortere bovenbuis, waardoor het zadel dichter op het stuur zit. Ook zijn de zadels vaak iets breder en zitten de handgrepen dichter bij elkaar. Let ook op goed op de afstelling van het zadel. Als je op het zadel zit en je hebt je hak op het pedaal moet je been bijna recht zijn. Dit is dus een andere afstelling dan bij een ‘normale’ stadsfiets.

Beginnen met mountainbiken fietsframe en wielen

Onderhoud en materialen van een mountainbike

Als je een tweedehands fiets koopt, moet je goed letten op de staat van onderhoud. Mountainbikes hebben veel te verduren door de modder en de stenen waar je door- en overheen rijdt. Draaiende onderdelen moeten altijd goed gesmeerd zijn. Anders kunnen de onderdelen stuk zijn en je onnodig op kosten jagen. Kijk ook goed naar welke materialen gebruikt zijn voor het frame, is het van carbon of aluminium? En welke onderdelen (remmen, versnellingen, wielen, etc.) zijn er gebruikt. Daar zitten grote prijs- en kwaliteitsverschillen in. Uiteraard moet je niet meteen te beginnen met de allerduurste en lichtste mountainbike. Probeer het eerst uit op een eenvoudigere mtb en kijk of je het écht leuk vindt.

Je kunt niet zonder fietsbroek

Zorg voor goede fietskleding. Je hoeft niet meteen de perfecte outfit te hebben. Maar een fietsbroekje is geen overbodige luxe. Het zorgt er echt voor dat je minder snel last van zadelpijn krijgt. Draag hierbij trouwens geen ondergoed, dat zorgt alleen maar voor schuren! Je kunt een ondershirt dragen om het zweet af te voeren en daarover een fietsshirt of jasje. Handschoenen zorgen ervoor dat je grip houdt op het stuur en je handen worden beschermd tegen uitstekende takken. 

Schoenen en helm

Je kunt als je net gaat beginnen met mountainbiken gerust stevige sportschoenen gebruiken en gewone pedalen in plaats van klikpedalen en speciale klikschoenen. Zorg wel voor een goede helm. Koop die niet tweedehands, want als de helm al een flinke klap heeft gehad, kan het dat hij je hoofd niet goed beschermt. Denk ook aan een zonnebril. Die helpt niet alleen voor de zon, maar zorgt er ook voor dat je geen wind, regen en vliegjes in je ogen krijgt.

Beginnen met mountainbiken header

Let niet alleen op de afstand

Als je voor het eerst gaat mountainbiken moet je je conditie misschien nog opbouwen. Begin dan met het maken van kilometers. Het is minder belangrijk om heel hard te fietsen of heel veel hoogtemeters te overbruggen als je je conditie opbouwt. Ook moet je niet meteen teveel willen, voorkom overbelasting en neem alleen routes die passen bij jouw niveau. Let op: afstand zegt bij mountainbiken niet zo veel. Kijk vooral naar het hoogteverschil dat je moet overbruggen. Als beginner is 250 tot 500 meter echt wel voldoende. Neem op tijd pauze, maar stop liever niet tijdens een beklimming. Probeer door te gaan totdat je de top bereikt hebt, maar overdrijf het niet!

Technisch besturen

Voor je echt de bergen in gaat zul je moeten leren om je mountainbike technisch te besturen, denk aan versnellingen regelen, berg-op-en-af rijden, het gebruiken van de schijfremmen. Ook het maken van scherpe bochten met het brede stuur zul je moeten oefenen. Als je met een verkeerde versnelling bergop fietst, ben je misschien na vijf minuten al uitgeput. Als je verkeerd remt, zou je zomaar over de kop kunnen vliegen. 

Onderhoud, reservemateriaal en EHBO

Onderhoud je materiaal altijd goed, zorg dat de bewegende delen voldoende gesmeerd zijn. Zorg ook voor voldoende reservemateriaal onderweg, je kunt niet zonder een pompje, een binnenband, bandenlichters en een gereedschapssetje. Ook een ehbo-kit (ontsmettingsmiddel, pleisters, pincet, schaartje, etc.) is onmisbaar. Controleer ook regelmatig de luchtdruk in je banden, op een hard zandpad heb je voor een goede grip meer lucht in je banden nodig dan op een route met veel steentjes. 

Eten en Drinken

Genoeg drinken is, zoals bij iedere sport essentieel. Neem voldoende water mee. Je kunt kiezen voor een rugzak met watervoorraad of bidons die je op bidonhouders op je frame plaatst. Het voordeel van een rugzak is dat je er ook een reserveband en gereedschap kwijt kunt. Het nadeel is wel dat je rug extra kan gaan zweten. Zorg daarnaast voor iets te eten, een banaan of een energiereep doet wonderen. Als je de top bereikt hebt is dat een perfecte beloning terwijl je van het uitzicht geniet. 

Beginnen met mountainbiken bergen
How toMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.