Jouw elektrische fiets onderhouden doe je zo

door

Er gaat niets boven een heerlijke ronde fietsen. Lekker mountainbiken in de bossen of misschien wel e-mountainbiken in de bergen. Essentieel bij fietsen is dat je goed onderhoud pleegt. Zeker nu je er ongetwijfeld zo vaak opuit trekt met de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd. Een elektrische fiets onderhouden heeft overigens nog iets meer aandacht nodig, want dan zit je met een accu die je in uitstekende staat wil houden. We geven je vijf tips om jouw e-bike in perfecte conditie te houden.

Vijf tips voor het onderhouden van een elektrische fiets

Naast de standaard dingen die je bij normaal onderhoud van een fiets doet, komt er bij een e-bike dus iets meer kijken. Daar gaan we zometeen op in. Maar eerst is het belangrijk dat je de gebruikelijke zaken goed op orde hebt. Zorg altijd voor goed opgepompte banden, banden met voldoende profiel, een verlichting-check, rem-check of de bel het doet en of de versnellingen lekker werken. Mocht je niet echt handig zijn, of er simpelweg geen zin in hebben, dan kan je jouw e bike natuurlijk ook gewoon naar de fietsenmaker of e-bike specialist brengen.

elektrische fiets onderhouden  e-mtb

Een elektrische fiets onderhouden begint bij de accu

Onderhouden van een elektrische fiets begint uiteraard bij het hart van de e-bike. En het hart is in dit geval de accu. Mocht je jouw elektrische fiets een tijd niet gebruiken, dan is het dus erg belangrijk om de accu op een goede manier op te slaan. Een e-bike accu sla je het beste op als de accu tussen de 30 en 60 procent gevuld is. Een volle of juist lege accu zorgt voor meer slijtage en uiteindelijk voor een kortere accuduur. Het liefste ontkoppel je jouw accu als dat mogelijk is en bewaar je de accu in een droge ruimte en op kamertemperatuur. Zorg er daarnaast voor dat er geen direct zonlicht op kan vallen.

Opladen van de e-bike accu

Als je jouw accu weer gaat gebruiken, wil je dat waarschijnlijk meteen met een volle lading doen. Laad jouw accu in dezelfde ruimte op als waar je hem opslaat. Dus bij kamertemperatuur, niet in direct zonlicht en in een droge ruimte. Gebruik áltijd de bijbehorende oplader, want het gebruik van andere opladers kan grote schade toebrengen aan jouw accu. Wat overigens wel gewoon mag en kan, is stoppen met opladen en vervolgens weer doorgaan. Het onderbreken van het opladen brengt namelijk geen schade toe aan de accu. Ondanks dat accu’s erg veilig zijn, is het altijd aan te raden om een brandmelder op te hangen bij de elektrische fietsen en de accu’s.

e-mountainbike onderhoud

Jouw elektrische fiets wil je graag schoon onderhouden

Zorg ervoor dat jouw elektrische fiets geen vieze bedoeling wordt. Dus als je jouw elektrische fiets goed wil onderhouden, moet je hem ook goed schoonmaken en reinigen. Maak jouw e-bike nooit schoon met te agressieve reinigingsmiddelen of een hogedrukspuit met teveel druk. Dus even een vochtige doek over de accu en het frame. Wordt jouw accu toch wat nat, laat hem dan goed drogen. De accu-stekkerpolen kan je af en toe invetten.

Afdekken en afdoen

Wil je jouw elektrische fiets zo weinig mogelijk onderhouden, dan is het verstandig om hem af te dekken als je hem weg zet. Zo kan er geen stof op komen en heeft de e-bike verder weinig te lijden. Vervolgens haal je de doek of folie eraf als je weer wilt gaan rijden. Laat jouw elektrische fiets even goed shinen met wat fietsshampoo en -onderhoudsmiddelen. Gebruik geen harde borstels of hogedrukspuit, want je wil jouw e-bike wel mooi houden.

Smeren en keren

Alles goed opgeborgen en vervolgens weer van stal gehaald? Zorg dat je de elektrische fiets goed onderhoud en schoonmaakt. Vervolgens is het tijd om alles goed te smeren. Denk aan jouw fietsketting, eventuele vering, schijfremmen en tandwielen. De fietsketting kan je smeren met droog- of nat kettingsmeermiddel. Je gebruikt deze afhankelijk van of je bijvoorbeeld mountainbiket of gewoon over de weg fietst. Laatste tip; pas erop dat je jouw remmen of banden niet vet maakt. Bij de remmen kan je dan doorschieten en bij de banden glij je zo weg.

Onderhoud & reparatieTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.