Mountainbiken op Madeira, een dikke aanrader

door

Dat Madeira een geweldige outdoorbestemming is, zal voor jou geen verrassing zijn. Madeira is een archipel, ofwel eilandengroep, die is vernoemd naar het hoofdeiland Madeira. Dit hoofdeiland staat bekend om zijn prachtige groene vergezichten, bergen, watervallen en valleien waar je onder andere geweldig kan wandelen en aan canyoning kan doen. De vele canyons en levada hikes op Madeira zijn dan ook ontzettend populair onder menige outdoorliefhebber. Wat minder bekend is, is dat Madeira ontzettend geschikt is om op de mountainbike te springen en vanaf je fiets het eiland te ontdekken. In dit artikel ga ik je daarom proberen te overtuigen waarom Madeira ook een geweldige bestemming voor de mountainbike liefhebber is.

Routes en mogelijkheden

Of je er nu voor kiest om zelf op pad te gaan of je door een gids te laten leiden, mogelijke routes staan altijd heel goed aangegeven. Madeira heeft inmiddels een behoorlijk aantal vast uitgepijlde mountainbike routes verdeeld over het eiland. Deze zijn goed en duidelijk te volgen middels algemene informatieborden en de standaard mountainbike route aanduiding (driehoek met twee cirkels eronder). Onze aanraders beschrijven we in dit artikel. Voor een overzicht van mogelijke (niet alleen de officiële) routes bekijk je de website van Trailforks.

Paso de Poiso als uitvalsbasis

Zelf ontdekte ik het gebied rondom Paso do Poiso, centraal-westelijk gelegen op een hoogte van zo’n 1.400 meter. Ter duiding: het hoogste punt van Madeira is Pico Ruivo met een hoogte 1.862 meter. Vanuit Paso die Poiso kan je alle kanten op. Zo gingen wij eerst naar een hoger gelegen uitzichtpunt waar je prachtig (deels bewolkt) uitzicht had over de iets verderop gelegen Pico do Arieiro, de derde hoogste top van Madeira. Even later waande ik mezelf in een land als Ierland, Schotland of zelfs Zwitserland. Mistig, vochtig, grijs en: schapen. Uit het niets bevonden we ons namelijk temidden van hele kuddes schapen.

Wisselende ondergronden

Van daaruit reden we vervolgens een deel van de vaste Parque ecologico du Funchal enduro trail. Lekker op en af over wisselende ondergronden. Af en toe best ook oppassen voor de gladde ondergrond. Door de vaak aanwezige wolken kunnen de paden snel vochtig en dus glad worden. We volgden niet de hele trail, maar pakten een andere afslag. Om vervolgens weer in een heel andere, meer bosrijke omgeving, te belanden. Hier was de ondergrond weer zachter en vochtiger, gecombineerd met boomwortels. Wat een afwisseling. En dat allemaal op relatief korte afstand.

Levada’s volgen

Je kan dus freewheelen of vaste routes volgen. Maar er is nog een mogelijkheid. Zoals al aangegeven zijn de zogenaamde levada walks behoorlijk in trek bij de wandelaar. Levada’s zijn smalle irrigatiekanalen die het regenwater uit het bergachtige binnenland vervoeren naar overige lager gelegen plekken op het eiland. Dit netwerk aan paden is over het hele eiland te vinden. Een aantal van deze levada walks zijn ook voor de mountainbiker beschikbaar. Hou altijd rekening met wandelaars en check van tevoren of het pad wel echt geschikt is om met de mountainbike te gaan ontdekken.

Credits: Yves Alarie – Unsplash

Downhill

Als je er vooral van houdt om af te dalen met een flinke snelheid, zit je op Madeira ook goed. Er zijn diverse tracks waar het accent op het afdalen ligt. Een voorbeeld is de track van João do Prado naar Lamaceiros. Dit is echt een aanrader. In vijf kilometer daal je ruim 600 meter naar beneden over technische trails. Gegarandeerde adrenaline kick. Enige ervaring met downhillen is op de meeste van dit soort tracks overigens wel aan te raden.

Downhillen / mountainbiken op Madeira
Credits: Visit Madeira

Transmadeira

Als je echt geen genoeg kunt krijgen van mountainbiken op Madeira, dan is de Transmadeira echt iets voor jou! Vijf dagen lang ga je dan al mountainbikend het hele eiland over. In totaal worden maar liefst 220 kilometer afgelegd, verdeeld over 30 af te leggen routes. Wees snel met inschrijven, want dit evenement is behoorlijk populair. Bekijk een video van de afgelopen editie om te zien wat je dan te wachten staat. Bucketlist materiaal voor iedere fanatieke mountainbiker.

Veranderende landschappen

Kenmerkend voor mountainbiken op Madeira zijn de steeds veranderende landschappen en dus ook ondergronden. Het ene moment fiets je op een pad over stenen, het andere moment duik je met volle snelheid over modder naar beneden, waarna je weer moet oppassen dat je de wortelpaden in de bossen goed bedwingt. Één dingen hebben alle paden hoe dan ook met elkaar gemeen. Het gevarieerde landschap zorgt gegarandeerd voor grandioze uitzichten tijdens jouw mountainbike avontuur. Uitzicht op bergen, bossen en de zee volgen elkaar iedere keer opnieuw weer op. Stop dus vooral ook regelmatig om al dat moois even in je op te nemen.

Keuzes maken

“Mm.. Neem ik mijn eigen mountainbike mee naar Madeira?” Is uiteraard wel mogelijk, maar op Madeira zijn er genoeg plekken en mogelijkheden om een mountainbike te huren. Kwestie van even berekenen of het voordeliger is om je eigen fiets in het vliegtuig mee te nemen of er ter plekke eentje te huren. En ook afhankelijk van je behoeftes natuurlijk. Hoe vaak en hoe ver wil je gaan fietsen? Welke soort fietspaden wil je gaan volgen? Welke soort fiets is het meest geschikt?

Dat leidt tot de volgende keuze. Ga je voor een gewone mountainbike of ga je voor een e-bike? Ook dit is weer afhankelijk van je eigen behoeftes, ervaring en van je fitheid. Als ervaren mountainbiker is een au naturel mountainbike natuurlijk het uitgangspunt. Als je wat minder ervaren bent met het overbruggen van hoogteverschillen of wat minder lichamelijke inspanning wilt, is een e-bike een perfect alternatief. Check het aanbod online. Bij Freeride Madeira huur je bijvoorbeeld een gewone mountainbike en een e-bike huur je bij E-bike Madeira, de organisatie waar ik zelf ook mee op stap ging.

En dat leidt dan tenslotte weer tot de volgende keuze: laat je je leiden door een gids of ga je zelf op avontuur om de trails van Madeira te ontdekken? Beide heeft zijn voor- en nadelen uiteraard. Zelf op avontuur is hoe dan ook altijd een goede keuze. Zelf bepalen hoe ver je gaat, welke kant je kiest, hoe zwaar het wordt, hoe lang je wil gaan. Meer vrijheid en jij bepaalt. Op pad gaan met een gids kan er voor zorgen dat je de meer onontdekte paden gaat ontdekken, meer inside-info over de omgeving zal krijgen en, mocht je alleen zijn, ook de veiligheid gegarandeerd is. Bekijk een aantal mogelijkheden van dagtrips waar je met een gids op pad gaat.

Madeira op de racefiets?

Madeira is minder geschikt voor de fietser die niet van onverharde paden houdt en de voorkeur geeft aan geasfalteerde wegen. Ondanks dat het hele eiland via verharde wegen te ontdekken valt, is het eiland hier eigenlijk niet echt op ingericht. Er zijn bijvoorbeeld geen fietspaden en de wegen zijn over het algemeen best smal. Bovendien mis je dan ook behoorlijk wat van alles wat er landinwaarts te ontdekken valt. Dus als je niet bereid bent op een mountainbike te stappen, zou ik Madeira als mogelijke racefiets bestemming niet direct adviseren.

Tips voor mountainbiken op Madeira

Als we dan toch bezig zijn met het geven van een advies, hieronder volgen nog enkele tips waarmee je goed voorbereid op de mountainbike stapt:

  • Mountainbiken op Madeira is het hele jaar mogelijk. Er is eigenlijk geen ‘slecht’ seizoen.
  • Madeira staat bekend om zijn zogenaamde microklimaten. In de hoger gelegen bergen kan het een stuk frisser zijn dan aan de kust, doordat de wolken hier langer blijven hangen. Het noorden van Madeira is ook regenachtiger dan het zuiden. Dat betekent dat je tijdens jouw mountainbiketocht zo goed als zeker te maken zal krijgen met veranderende weersomstandigheden.
  • Kleed je daarom in lagen, zodat je altijd iets kan aan- of uittrekken als het weer je daartoe dwingt.
  • Neem sowieso altijd een windjack en / of regenjas mee om je een onaangename (en koude) rit te besparen.
  • Hou rekening met (ik val in herhaling) wisselende ondergronden en behoorlijk wat hoogteverschillen.
  • Check daarom vooraf of de door jou beoogde route aansluit op je ervaring en niveau.
  • Wellicht overbodig: maar draag altijd een helm 🙂

Paradijs voor mountainbikers

Ik kan er vrij kort over zijn. Wat mij betreft is Madeira een paradijs voor iedere mountainbike liefhebber. Werkelijk alle ingrediënten voor een onvergetelijk mountainbike avontuur zijn er aanwezig. Er zijn routes en mogelijkheden voor ieder niveau, zowel de klimmer als de daler komt er aan zijn trekken, maar bovenal is de natuur waar je je door verplaatst op ieder moment geweldig en afwisselend. En dat alleen is reden genoeg om tijdens je bezoek aan Madeira naast al je andere activiteiten zeker ook een keer op de mountainbike te springen. Gaat je zeker weten niet teleurstellen. Veel plezier!

P.s. Madeira is ook een paradijs voor hikers. Check daarvoor deze meerdaagse wandeling op Madeira.
EuropaFietsenInspiratieLandenMountainbikenReisverhalenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.