Credits: Sander.v.Ginkel - Wikimedia Commons

Het NK Tegenwindfietsen 2023

door

Update: het NK Tegenwindfietsen 2023 op 2 november is toch geannuleerd. Doordat de windstoten te onvoorspelbaar zijn, kan de organisatie de veiligheid van de deelnemers niet garanderen.

Het was even wachten maar vandaag, op 2 november 2023, gaat het NK Tegenwindfietsen officieel van start. Nederland kenmerkt zich door een aantal natuurelementen. We liggen deels onder zeeniveau, het landschap kent nauwelijks hoogteverschillen en het kan lekker waaien. Hard waaien. Het zijn de perfecte elementen voor één van ‘Neerlands’ favoriete evenementen: het NK Tegenwindfietsen. Ofwel, volle bak tegen de wind in fietsen, over de Zeeuwse Oosterscheldekering, op een typische Nederlandse fiets, zonder versnellingen. 8,5 kilometer lang. En dan natuurlijk niet zomaar wat wind. We hebben het hier over minimaal windkracht 7. En laat het op 2 november nou toch windkracht 8 worden.

Wanneer is het NK Tegenwindfietsen?

2 november 2023. Dankzij de windmeesters van Buienradar weet de organisatie al enkele dagen dat we sturm kriehen. Het was even wachten maar de 8e editie gaat dan ook echt van start.

Er zijn een aantal voorwaarden waar de weersomstandigheden aan moeten voldoen. De organisatie geeft zelf op Facebook het volgende aan:

De sturm wind moet minstens 7 zijn en een zuidwester of een noordooster zijn. Dan waait het perfect voor de Oosterscheldekering.

Durf jij de uitdaging aan?

Het NK Tegenwindfietsen wordt georganiseerd sinds 2013. Vanaf drie dagen voor het event begint is het moment dat de inschrijving geopend is. Denk niet dat je de enige bent, want jaarlijks zijn er zo’n 13.000 geïnteresseerden. Vorig jaar ging het hard, waardoor de inschrijving op moment van schrijven al gesloten was. En dat geldt helaas ook voor de 2023-editie.

Ben jij wel één van de gelukkige 300 deelnemers, dan sta je vandaag aan de start op de Oosterscheldekering. Iedere dertig seconden start er een nieuwe deelnemer en degene met de snelste tijd mag zich een jaar lang beste tegenwindfietser van Nederland noemen. Of in ieder geval totdat de volgende editie plaatsvindt, want wegens (weers)omstandigheden gaat het event niet ieder jaar door. Wie-o-wie gaat er met de felbegeerde prijs vandoor?

Houd de Eneco Tegenwindfietsen Facebookpagina in de gaten voor actuele informatie en over hoe je je kunt aanmelden.

NK Tegenwindfietsen 2023 – de ‘Re-Cycle editie’

Maximaal 300 deelnemers mochten er meedoen met de 2023 editie van het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering in Zeeland. Windkracht 7 trotseren is niet niks en al helemaal niet op een ouderwetse herenfiets, die de organisatie ter beschikking stelt. Maar diezelfde organisatie is de beroerdste niet. Daarom kwamen ze vorig jaar ook met een paar ’tegemoetkomingen’. Ze werden gematst. Dat zal voor de editie van 2023 niet gebeuren. Toch doe je het allemaal niet voor niets, want met deze editie schenken zowel de organisatie als de deelnemers meer aandacht aan een belangrijk onderwerp, namelijk duurzaamheid.

De 2023 editie vindt plaats onder het mom van de Re-Cycle editie. Dus haal de outfit van vorig jaar weer van zolder, draai je onderbroek binnenstebuiten zodat je hem nog een keertje aankunt en kom met een portie hernieuwde energie naar de Oosterscheldekering. Je maakt namelijk kans op prijzenbekers van eerdere jaren en een boeket dat al een tijdje in de vaas staat.

Luister de Beter Worden Podcast Special: NK Tegenwindfietsen

De ‘Beter Worden’ podcast is een samenwerking tussen Live Slow Ride Fast en JOIN.cc. De podcast geeft tips over trainen eten en slapen en wordt gemaakt door aan aantal bekenden uit de wielersport: Laurens ten Dam, Jim van den Berg en Stefan Bolt. In de onderstaande aflevering staan ze stil bij het NK Tegenwindfietsen. Luister en huiver…

FietsenNieuwsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.