Reporter Frank fietst deze zomer voor meer kankeronderzoek

door

Alpe d’HuZes, je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord. Dit sportieve event wordt al sinds 2006 georganiseerd en is inmiddels een van de bekendere sportieve evenementen om geld in te zamelen. Op 6 juni 2024 staan wederom ongeveer 5.000 deelnemers aan de start om de Alpe d’Huez met als doel om zes keer de Alpe d’Huez op te klimmen. Met als motto ‘opgeven is geen optie’ in het achterhoofd geven de deelnemers alles van zichzelf om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. The Outdoors reporter Frank Meiland is komende zomer een van de deelnemers aan de Alpe d’HuZes. Hij neemt je hier mee in zijn voorbereidingen op dit event.

Steun hier zijn actie, iedere donatie is welkom!

Een strijd voor de strijd

Met een grote groep vrienden reis ik (Frank) de week van 6 juni af naar de Franse Alpen om er een onvergetelijke week van te maken. Daarbij staat het evenement de Alpe d’HuZes centraal. Een dag waarbij we gigantisch gaan afzien om zo vaak mogelijk die berg op te fietsen. Maar wij weten dat de strijd aan het eind van de dag gestreden is. Voor veel mensen die te maken hebben met kanker is die strijd niet eindig. We kennen allemaal mensen in onze directe omgeving die te maken hebben met het verdriet, de angst en de onzekerheid die deze vreselijke ziekte met zich meebrengt. In Nederland krijgen momenteel gemiddeld 15 mensen per uur de diagnose dat ze kanker hebben. Genoeg reden om zo veel mogelijk geld in te zamelen om onderzoek te doen naar deze ziekte.

Mijn motivatie

Het idee om mee te doen aan het evenement als grote groep vrienden is geboren nadat afgelopen zomer een vriend zijn schoonmoeder verloor aan de ziekte. Op haar sterfbed heeft hij haar beloofd mee te doen aan de Alpe d’HuZes. Zij gaf hem een fiets cadeau met de afspraak dat hij in bocht 6 een kaarsje voor haar zou branden. En zo zal het gebeuren. Veel vergelijkbare situaties spelen in de groep en dat zal de dag extra mooi en beladen maken. 

Alpe d’Huez

Iedere wielrenner kent deze befaamde Nederlandse berg in de Franse Alpen. Het wordt de Nederlandse berg genoemd vanwege de vele Tour de France etappe-winnaars uit Nederland, wanneer de eindstreep op de top van de Alpe d’Huez lag. Het is een bekende beklimming van 21 bochten waarbij in bijna 14 kilometer 1.118 meter geklommen moet worden. Dat is zeker een flinke klim en daardoor zo beroemd in de fietswereld.

haarspeldbochten op de Alpe d'Huez

De voorbereiding

Als fervent wielrenner ga ik genieten van het fietsen van deze mooie beklimming en de uitzichten die tijdens het fietsen te zien zijn. Qua voorbereiding zijn we allemaal flink aan het trainen om zo fit mogelijk aan de start te staan. Als ultraloper weet ik wat het is om lange afstanden te hardlopen. Op de fiets heb ik echter minder ervaring. Ter voorbereiding zullen we met de groep vrienden veel fietstochten gaan maken. Zo hebben we in de winter veel binnen op de fiets gezeten met de nodige kilometers op een fietstrainer. Maar nu de zon weer langzaam doorbreekt, het langer licht is buiten en het kwik stijgt naar aangenamere temperaturen kunnen we weer naar buiten.

Als groep gaan we komende weekenden op pad om veel mooie fietstochten te maken. We trainen vele uren en kilometers om te wennen aan de duur van de activiteit. Doordeweeks moet ik het vooral hebben van woon-werk verkeer en natuurlijk de nodige avondritjes. Het is moeilijk om hoogtemeters te maken, maar daarvoor proberen we richting de Ardennen of zuid Limburg te gaan. Als Haarlemmer zal ik zelf de nodige kilometers maken op het Kopje van Bloemendaal, een mooie ‘berg’ in Bloemendaal.

Verder zijn belangrijke trainingen voor ons de intervaltraingen en lange duurritten. Zo rijden we routes als de Joop Zoetemelk Classic, Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen en wat zelf uitgezette routes langs de kust van Nederland, Utrechtse Heuvelrug of rondom Arnhem. Zodat we allemaal goed voorbereid aan de start staan in Frankrijk.

Wil je Frank steunen in zijn actie? Dat kan via deze link. Iedere donatie is welkom.
EuropaFrankrijkTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.