Photo by Philip Hawkshaw on Unsplash

Zo vind je de beste routes voor mountainbiken binnen en buiten Nederland

door

Misschien heb je het weleens gedaan, misschien zit je wekelijks op de fiets; mountainbiken. De afgelopen jaren is het mountainbiken in Nederland (en ook in het buitenland) razend populair geworden. In menig garages vind je wel een mountainbike. Mocht je een mountainbiker zijn, dan ben je zeker opzoek naar de vetste routes die je kunt fietsen. Maar die zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Wij gaan je helpen, zodat jij de meest gave routes kunt rijden. En voor de mountainbikers die houden van avonturiers: onderaan het artikel staat er iets voor jullie!

FaakerSee-op-de-mountainbike

Mountainbiken binnen en buiten Nederland

Kenmerkend aan mountainbiken is dat je over ruige terreinen fietst. Die ruige terreinen kun je zelf opzoeken, maar er zijn ook volop aangelegde en bewegwijzerde mountainbikeroutes te vinden. Alleen in Nederland zijn er ruim 200 officiële mountainbikeroutes. In het buitenland zijn het er dat uiteraard nog veel meer. De keuzes is dus reuze, maar hoe vind je nou de pareltjes tussen al die opties? Daarvoor hebben wij de ideale oplossing: Komoot. Leuke toevoeging, deze tip helpt je niet alleen voor het mountainbiken in Nederland, maar ook in het buitenland.

Dé app voor jouw ultieme rijplezier

Hoe fijn is het om alle mogelijke routes op één plek te hebben? Dat kan. Komoot heeft voor jou heel veel mountainbike inspiratie. Op de app vind je verschillende routes, waar je ook je moeilijkheidsgraad kunt aangeven. Zo kun je de route fietsen op jouw niveau, op de plek waar het je leuk lijkt om te rijden.

Mountainbiken
Photo by Daniel Llorente on Unsplash

Wat biedt deze app jou dan?

Dat je nu weet dat de mogelijkheid er is al fijn, maar het is wel handig om te weten wat je er precies me kunt. Hieronder noemen we een aantal voordelen die Komoot Mountainbike jou biedt:

Weet wat de ondergrond is

Via de Komoot waytypes kun je zien over wat voor soort ondergrond je gaat fietsen. Zit er veel off-road in, ga je vooral over zand of kom je op sommige plekken ook op echte bospaden. Wel zo handig als je je gaat voorbereiden, dat je weet waarop je je kan voorbereiden.

Het hoogteprofiel

Bekijk voordat je aan een klim gaat beginnen hoe hoog deze helling gaat zijn. Als je meer uitdaging wilt, kun je er voor kiezen om voor hogere en steilere hellingen te gaan. Deze zoek je gemakkelijk op via de app. Wil je een keer niet zoveel stijgen en dalen? Dan zoek je een route die dit er wat minder in heeft zitten. Natuurlijk is mountainbiken in Nederland qua klimmen en dalen anders dan in het buitenland. Juist daarom is het fijn om te weten wat je te wachten staat.

Mountainbiken
Photo by John Gough on Unsplash

Kies voor andermans hoogtepunten

Het leuke aan deze app is dat je kunt zien wat anderen echt een hoogtepunt vonden. Is er een stukje gebied wat zij heel gaaf vonden? Dan kun je deze toevoegen of rijden. Zo kan je elkaar inspireren tot de mooiste routes. En dit niet alleen voor routes. Ook kan je aangeven waar je lekker kunt eten of drinken en wat een ideale pauzeplek is.

MTB Uphill Routing

Wat iets een geweldige downhill trail maakt, maakt het nog zeker geen geweldige route om ook omhoog te rijden. Deze functie van de app maakt onderscheid in paden die je omhoog wilt rijden en de paden die je naar beneden wilt rijden. Het probeert de onberijdbare stukken te vermijden door voorkeur te geven aan de beter begaanbare wegen.

Mountainbiken
Photo by Sam Marx on Unsplash

Het waarschuwt je

Het waarschuwt je van tevoren als je in je route bepaalde paden of wegen hebt zitten waar je moet uitkijken. Denk aan plekken waar je af moet stappen, plekken waar je over een voetpad rijdt of wanneer er in de route beperkt bereikbaar gebied zit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Chill!

Check de soort paden die er lopen

Nog een functie is dat je kunt inzoomen en ziet wat voor soort paden er lopen. Bijvoorbeeld voetpaden of grindpaden.  Zo kan je inschatten wat je op je weg tegen kunt gaan komen. Ga je fietsen wanneer er meer drukte verwacht wordt? Dan kan je ervoor kiezen om stukken met veel voetpaden te vermijden. Zo haal je alles uit je mountainbikerit.

Meer uitdaging en technisch rijden

Wil je jezelf blijven uitdagen? Dan kan je kiezen voor het ‘Enduro Mountain Biking’. Hier staan meer technische en uitdagendere routes voor je klaar. Zo blijf je nieuwe dingen proberen en gooi je je moeilijkheidsgraad steeds een beetje omhoog.

Sharing is caring

Heb jij nu een hele gave route gereden, die je graag met je mountainbike vrienden deelt? Ook dat kan. Je kunt je vrienden uitnodigen tot je gedeelde tour, waardoor zij deze ook kunnen gaan rijden. En dat kunnen ze natuurlijk ook met jou.

Mountainbiken voor avonturiers

Hou je van mountainbiken én van avontuur? Dan is bikepacking wat voor jou! Rondtrekken op je fiets en de meest mooie plekjes opzoeken. En ook daarvoor heeft Komoot een aantal handige tips en mogelijkheden:

  • Gebruik de Komoot Premium MTB kaart en zie alle langeafstand off-road fietsroutes die er te vinden zijn.
  • Heb je een zwaarbepakte fiets, dan kun je het Komoot Fitnesstype een aantal niveaus lager zetten, zodat de verwachte tijdsduur realistischer wordt.
  • Download thuis al de route die je gaat fietsen. Zo hoef je onderweg geen gebruik te maken van onnodige dataroaming.
  • Gebruik onderweg de optie ‘Bezienswaardigheden. Die voeg je toe aan je Komoot map door in de routeplanner de ‘Zoek op plaatsnaam’ feature te gebruiken. Waarom je dat zou doen? Nou, je herkent het vast wel: je bent onderweg en je water is op. Maar je hebt geen idee wanneer en waar je dit kunt gaan vullen. Daar heeft Komoot iets op bedacht. Op je route kan je namelijk zien waar je water kunt vullen (bijvoorbeeld bij buitenkraantjes van kerken), waar het openbaar vervoer is, waar je je fiets kunt laten repareren, waar je naar een openbaar toilet kunt en of er eventuele campings in de buurt zitten.
  • Voor als het nodig is, je kan je route onderweg opnieuw plannen en toevoegen aan je GPS-toestel. Hiervoor moet ze wel eerst synchroniseren.
Bikepacking header
Credits: Carlos
FietsroutesMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.