The Bikepack Trail; de ultieme uitdaging voor de fietsliefhebber

door

Bikepacken is hot. En dat is natuurlijk niet voor niets. Bikepacking is een fantastische uitdaging voor iedereen die van outdoor avonturen houdt. Maar als je nieuw bent in bikepack-land moet je wel even weten waar te beginnen. The Bikepack Trail van reisorganisatie Travelbase is bedoeld voor individuen, die zichzelf aan een flinke uitdaging willen blootstellen. The Bikepack Trail is een off-road fietstocht in de Ardennen. Daarbij rijd je over fraaie gravelpaden, maar tijdens de tocht ben je volledig op jezelf aangewezen. Verwacht maximaal afzien en maximaal genieten.

Bikepacken

Bikepacken over The Bikepack Trail

Bij bikepacking is het de bedoeling dat alles wat er nodig is op de fiets wordt meegenomen. Dat betekent kleding, tent, slaapzak, gasstelletje, eten, drinken, etc. Om al die spullen mee te nemen wordt een speciale fiets gebruikt, met veel bevestigingsmogelijkheden voor bagage tassen. Als je deelneemt aan The Bikepack Trail krijg je zo’n speciale fiets tot je beschikking. Tijdens de tocht ben je volledig zelfstandig. Wie dat wil kan de route naar believen inkorten of uitbreiden.

Langs onontgonnen gebied

Het gedeelte waar de tocht van start gaat wordt gezien als het walhalla voor de liefhebbers van mountainbikesport. De fraaie paden leiden de deelnemers diep de bossen in, maar er worden ook enkele historische kastelen aangedaan. Via een ingewikkeld netwerk van sluipwegen bereik je aan het eind van de eerste dag een camping. Die ligt midden in de wildernis, zodat je je tijdens de overnachting ook echt in de natuur waant. Voor het slapen wordt een tent gebruikt. Dat mag een eigen tent zijn, maar als je geen lichtgewicht tent hebt kun je die huren. Dat is essentieel, want alles wat je bij je hebt, moet op de fiets passen.

the bikepack trail
Credits: Marek Piwnicki – Unsplash

Routes voor beginners en gevorderden

Het is niet noodzakelijk om een fanatieke sporter te zijn om aan deze tocht deel te kunnen nemen, maar een goede basisconditie is wel vereist. Beginners krijgen een wat kortere route, die bovendien wat gemakkelijker te berijden is. Er wordt dan van je verwacht dat je 55 kilometer per dag aflegt. Gevorderden krijgen een route van 75 kilometer per dag en de echte pro’s kunnen een tocht maken van 95 kilometer per dag. Er wordt gereden op basis van GPS coördinaten. Als het onderweg te zwaar wordt, kun je de route naar eigen inzicht aanpassen. Dat wordt niet beschouwd als valsspelen, want The Bikepack Trail is geen wedstrijd, maar een prestatietocht.

Speciale fiets

Voor The Bikepack Trail heb je een speciale fiets nodig. Een gewone mountainbike is niet geschikt, omdat daar geen bevestigingspunten voor bagage op zitten. De fiets die je voor de tocht mag gebruiken heeft ruim 20 versnellingen en is voorzien van lichtgewicht tassen, waar al je bagage in past. Je zal zien dat het een sensationeel gevoel van vrijheid en avontuur geeft als je de volledige controle hebt over waar je naartoe fietst en zelf kunt bepalen waar je wilt overnachten. De maaltijden voor twee dagen zijn inbegrepen bij het arrangement. Je krijgt twee lunches, een ontbijt, een diner en een aantal energierepen mee op pad.

bikepacking fiets onderhoud - The bikepack trail
Credits: Marek Piwnicki – Unsplash

Wanneer kun je bikepacken met The Bikepack Trail?

The Bikepack Trail kun je in de maanden juni, juli, augustus en september doen. Het seizoen van 2022 is dus bijna voorbij, maar vanwege het grote succes, is de kans groot dat je volgend jaar een herhaling krijgt. Er zijn Bikepack Trails die midweeks op dinsdag en woensdag worden gehouden en Trails die in het weekeinde worden verreden. Voor het vertrek krijg je om 9 uur in de ochtend een uitgebreide instructie en aan het eind van de volgende dag word je terug verwacht op het basecamp. Er kunnen extra overnachtingen voorafgaand en na afloop van de Trail worden geboekt. Het is ook mogelijk om een lichtgewicht tent met slaapuitrusting te huren.

Meer informatie over The Bikepack Trail, de locatie en de routes vind je op de website.

ArdennenBelgiëBikepackingFietsroutesTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.