Thule ProRide dakfietsendrager monteren

door

Na een tijdje heb je de rondjes om je huis wel gefietst. Persoonlijke records verbeterd en misschien een nieuw afslag ontdekt. Maar er komt een tijd dat je de wereld gaat ontdekken. Als jouw fiets je heilig is, dan je wil hem veilig van A naar B transporteren. Niet proppen achter in de kofferbak maar met een betrouwbare fietsendrager. Als je geen trekhaak hebt, kies dan voor een dakfietsendrager. Wij hebben er alvast een getest. In dit artikel laten we zien hoe je de Thule ProRide fietsendrager monteert. Binnen een uur ben je onderweg.

Monteer eerst bijpassende Thule dakdragers

Voordat je de Thule ProRide kunt plaatsen is het belangrijk dat je bijpassende dakdragers monteert. Hoe je dat doet lees je in het artikel: Thule dakdragers monteren. Als de dakdragers zijn gemonteerd kun je beginnen met de fietsendrager. Wanneer je de onderdelen uit de verpakking haalt denk je al snel: “Dit wordt een fluitje van een cent”. En dat is gelukkig ook zo. Er zijn maar vier soorten losse onderdelen die je in no-time plaatst. Voor het gemak leggen we de montage stap voor stap uit.

Wat zit er in de doos van de Thule ProRide

Thule ProRide onderdelen

Instructies voor het monteren van de Thule ProRide fietsendrager

Benodigde tijd: 45 minuten

 1. Controleer de onderdelen

  Haal de onderdelen uit de doos en controleer of alles aanwezig is.

 2. Plaats het rubber om de gesp

  Schuif het rubber simpelweg om de gesp van de fietsendrager. Het rubber zorgt ervoor dat je velg niet beschadigd raakt.Thule ProRide monteren Stap 1

 3. Plaats de moertjes

  Er zitten kleine langwerpige moertjes die je in het gat van de clips moet plaatsen. Let erop dat de gaten overeenkomen omdat hier uiteindelijk een bevestigingsstuk in geschroefd moet worden.Thule ProRide monteren Stap 2

 4. Plaats de bevestigingstukken

  Nu kun je de bevestigingsstukken met behulp van boutjes aan elkaar draaien. Herhaal dit bij de twee andere stukken. Het kleine moertje is voor het stuk met het slot.

  Let op! Draai ze nog niet te strak omdat je dit uiteindelijk pas op de auto doet. 2 of 3 omwentelingen is in deze stap al voldoende.

 5. Plaats de fietsendrager voor- en achterop in de inkeping van de Thule dakdragers

  De reden dat de voetjes nog niet te strak gespannen mochten worden is dat je ruimte overhoudt om de ProRide op de dakdragers te plaatsen. Zorg dat de voor- en achterzijde horizontaal en parallel aan elkaar blijven. Dat schuift het makkelijkste.
  Thule ProRide monteren Stap 6

 6. Draai het voetje achterop tot de juiste stevigheid

  Draai het voetje achterop de drager een aantal keer rechtsom en geef deze vervolgens een duw naar beneden zodat hij klem komt te zitten. Je voelt zelf wanneer ze strak genoeg zit. Er mag best wat kracht worden gezet.
  Thule ProRide monteren Stap 7

 7. Draai het voetje met slot tot juiste stevigheid

  Herhaal stap 6 bij het voetje met het slot. Om er zeker van te zijn dat het voetjes strak genoeg zit, moet je een duidelijke ‘click’ horen.
  Thule ProRide monteren Stap 8

 8. Draai het twee voetje vooraan tot juiste stevigheid

  Herhaal de vorige twee stappen met het laatste voetje. Nu zit de ProRide fietsendrager bevestigd aan de dakdrager.
  Thule ProRide monteren Stap 9

 9. Zet de fiets vast aan de bevestigingsstang (liefst met 2 personen)

  Voor de stevigheid is het het gemakkelijkst om als eerste de fiets in de bevestigingsstang te plaatsen. Zorg dat deze stang zo ver mogelijk aan de onderkant van het frame wordt bevestigd en in het midden van het rubber. Let er daarbij op dat je je kettingkast niet beschadigd en dat de bidonhouders niet in de weg zitten.

  Deze stap is zelfstandig uit te voeren maar met z’n tweeën is altijd veiliger.

  (Voor carbon frames zijn er speciale Thule Carbon Frame Protectors)
  Thule ProRide monteren Stap 11

 10. Zet de bevestigingsstang strak

  Als de stang goed staat kun je hem rechtsom aandraaien met de draaiknop. Maak het jezelf gemakkelijk door de stang alvast wat verder in te drukken. Zodra je een ‘click’ hoort weet je dat de stang stevig staat.
  Thule ProRide monteren Stap 10

 11. Bevestig de gesp voorop de ProRide

  Nu kun je door naar de gespen voor de wielen. Kijk eerst of het wiel goed in de railing staat. Schuif desnoods het gedeelte waar je wiel in moet komen te staan. Plaats vervolgens het einde van de gesp in de gleuf en trek aan de grijze sluiting om het geheel strak te trekken. Let er tussendoor op dat je het rubberen gedeelte goed over de velg laat komen.
  Thule ProRide monteren Stap 12

 12. Bevestig de gesp achterop de ProRide

  Herhaal stap 11 bij de achterkant van de ProRide.
  Thule ProRide monteren Stap 13

 13. Zet de ProRide drager op slot

  Als eindcontrole vinden wij het prettig om dan pas de sloten te sluiten. Dit helpt je eraan te herinneren dat je alle stappen nog even naloopt om te zien of je niets hebt gemist. Begin bij het slot van de ProRide fietsendrager.
  Thule ProRide monteren Stap 14

 14. Zet de stang op slot

  Zet als laatste stap de stang op slot.
  Thule ProRide monteren Stap 15

Verschillende Thule dakdragers

Er zijn verschillende dakdragers beschikbaar. Het voordeel van de ProRide is dat je je voorwiel niet hoeft te demonteren en je daardoor de fiets gemakkelijk kunt plaatsen. De Thule TopRide geeft bijvoorbeeld wel de mogelijkheid om de fiets met het voorvork te monteren. Er zijn wat dat betreft genoeg opties. Houd er rekening mee dat het maximale gewicht van de ProRide 20kg is.

Fiets accessoiresHow toTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.