Toertochten zijn nog altijd populair

door

 In 2022 deed onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NTFU, grootschalig onderzoek naar de ontwikkelingen in de omvang van de wielersport en de motivatie van wielersporters. De resultaten van het onderzoek werden eerder deze week gedeeld. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat toertochten nog altijd enorm populair zijn onder fietsers.

Groot aantal deelnemers bij fietstochten

Zo’n 350.000 wielersporters deden mee aan een toertocht. Dat zijn er 50.000 meer ten opzichte van 2019. Dat komt mede door de groei van het aantal wielersporters. Toch verschijnen fietsers minder vaak aan de start. Het gemiddeld aantal tochten dat een wielersporter per jaar rijdt, daalde van 5 naar 4. Daarmee daalt ook het aantal starts van 1,5 miljoen naar 1,4 miljoen.

© Wielersportbond NTFU

Nieuwe wegen ontdekken blijkt het succes

Toch ziet wielersportbond NTFU dat toertochten nog steeds in trek zijn. 73.000 rijders zijn van plan om binnen nu en één jaar een toertocht te rijden. De meeste fietsers kiezen voor kleinere tochten in de buurt, georganiseerd door verenigingen. Doorslaggevende factor is de route, waarbij je nieuwe wegen en paden ontdekt. Bijvoorbeeld bij de Rudi Kemna Classic Veldtoertocht van OWC Oldenzaal. Daar mogen deelnemers over de oude vliegbasis Twente fietsen. Een bijzonder ervaring.

© Wielersportbond NTFU

Kenniscentrum van de Nederlandse wielersport

Als initiatiefnemer van de Wielersportmonitor bracht de NTFU in 2014, 2016, 2017 en 2019 de markt voor sportieve fietsers in kaart. Voorheen voerden ze het onderzoek zelf uit, in 2022 deed onderzoeksbureau Ipsos het grootschalig onderzoek. Daarmee schetst de NTFU een goed beeld van de wielersport in zijn geheel.

Over wielersportbond NTFU

Wielersportbond NTFU behartigt de belangen van de sportieve fietser. Zij zetten zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. Samen met verenigingen en partners bieden ze ruim 77.000 sportieve fietsers mooie toertochten, trainingen en clinics, praktische kennis over de wielersport.

DagtochtenGravelbikenMountainbikenNieuwsTheBike.nlTheOutdoors.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.