De top 12 gezelligste fietscafés van Nederland

door

Of je nu start met een zwart bakkie pleur of na uren zwoegen afsluit met een welverdiende goudgele rakker, een fietstocht is pas compleet met een bezoekje aan een fietscafé. Samen met je fietsgezelschap de rit doornemen en het leven beklinken. Niets is mooier dan dat. Een kwaliteitscafé herkent de fietser en zijn behoeften. Wij hebben onze top 12 op een rijtje gezet, met een fietscafé in elke provincie. Heb jij ze allemaal al bezocht? 

Wij hebben gezocht naar bijzondere cafés waar de fietser meer dan welkom is. Niet alleen omdat er een fietspomp aanwezig is, maar ook omdat de hele sfeer ‘fietsen’ ademt. Als fietser weet je wat dat betekent. Dat voel je en dat zie je hopelijk terug in het overzicht.

 1. Fietscafé in Limburg: Alley Cat Bikes & Coffee (Maastricht)
 2. Fietscafé in Noord-Brabant: Cyklist (Eindhoven)
 3. Fietscafé in Zuid-Holland: COPPI Koffie & Fietsen (Rotterdam)
 4. Fietscafé in Utrecht: De Proloog (Amerongen)
 5. Fietscafé in Gelderland: Berc Bike (Zeddam)
 6. Fietscafé in Overijssel: De Meet (Deventer)
 7. Fietscafé in Friesland: Vanmark Coffee & Cycling (Joure)
 8. Fietscafé in Noord-Holland: Bolletjescafé De Klok (Warmenhuizen)
 9. Fietscafé in Drenthe: Cours (Assen)
 10. Fietscafé in Groningen: Spaak (Groningen)
 11. Fietscafé in Flevoland: Moellies (Dronten)
 12. Fietscafé in Zeeland: Gasterij de Thuishaven (Terneuzen)

Fietscafé in Limburg: Alley Cat Bikes & Coffee (Maastricht)

Limburg! Misschien wel de heiligste grond voor Nederlandse fietsers. De provincie met de meeste uitdaging voor de kuiten, fantastische vlaaien en met een heuse wielerklassieker: de Amstel Gold Race. Het café waar ons oog op is gevallen is Alley Cat Bikes & Coffee in Maastricht. Gelegen in het oude stadscentrum is het een toevluchtsoord voor de fietsliefhebber. Het is de plek waar koffie en fietsen samenkomen. Letterlijk, want het is een winkel én café. 

Openingstijden: 

Di t/m zo: 10:00 uur – 17:00 uur

https://alleycatbikescoffee.nl/

Fietscafé in Noord-Brabant: Cyklist (Eindhoven)

Voor het bourgondische Brabant hebben we gekozen voor Cyklist, het Eindhovense Wielercafé. Een ontmoetingsplek voor iedereen. De plek waar je kunt genieten van uiteenlopende speciaalbieren en waar je je ogen goed de kost kunt geven. Het café hangt vol met wielershirts, ze zenden grote rondes uit en er is zelfs een heus museum. Een museum ter nagedachtenis van de in 1989 overleden hardrijder Bert Oosterbosch.

Cyklist Eindhoven

Openingstijden:

Di: 09.00 uur – 18:00 uur 
Wo t/m Zo: 09.00 uur  – 23.00 uur 

https://www.cyklist.nl/

Fietscafé in Zuid-Holland: COPPI Koffie & Fietsen (Rotterdam)

COPPI in Rotterdam is een hele fijne plek om neer te strijken. Het café is vernoemd naar Fausto Coppi, een Italiaanse wielerlegende die als eerste renner in hetzelfde jaar zowel de ronde van Frankrijk als Italië op zijn naam wist te schrijven. Bij COPPI Koffie & Fietsen kun je terecht voor een hapje en een drankje en er is zelfs een fietsenmaker aanwezig. Ook kun je er terecht voor kleine fietsaankopen zoals bidons, binnenbandjes of kleding. Eten, drinken en essentials, wat wil je nog meer?  

Coppi Koffie
Fotocredit: Simone Aukje van Rossum

Openingstijden:

Ma t/m vr: 08:30 uur – 17:00 uur 
Za en zo: 09:30 uur – 17:00 uur 

De fietsenmaker is er op zo-ma-wo-do van 9:30-17:30

https://www.coppikoffie.nl/

Fietscafé in Utrecht: De Proloog (Amerongen)

Café De Proloog in Amerongen is, wat wij in dit artikel een grensgeval noemen. Niet omdat het geen fietscultuur ademt maar omdat het bijna op de grens ligt van Utrecht en Gelderland. Wie een rondje in Utrecht fietst, kent de weg naar De Proloog op z’n duimpje. Het café host regelmatig evenementen en op de website vind je verschillende fietsroutes in de omgeving. Als dan de klant geen koning meer is?

 

Fietscafe De Proloog

Openingstijden:

Ma en di: 17.00 uur – 20.00 uur
Wo t/m vr: 09.00 uur – 20.00 uur
Za en zo: 09.00 uur – 17.00 uur

deproloog.cc

Fietscafé in Gelderland: Berc Bike (Zeddam)

De Achterhoek is een plek waar veel fietsers maar wat graag op avontuur gaan. Van eindeloze gravelpaden tot aan overzichtelijke routes over het wegdek. Met zoveel kilometers in het verschiet moet je af en toe bijtanken. Dat kan bij Berc Bike in Zeddam. Landelijk gelegen, een stukje onder Doetinchem, kun je in het wielercafé terecht voor een Berc bier al dan niet met een gebakje. Maar Berc Bike heeft veel meer te bieden. Ze verkopen en verhuren fietsen en je kunt zelfs je bike helemaal op maat laten bouwen. Slim, want de beste aankopen worden gedaan met een borreltje op.

Openingstijden:

Zo t/m di: op afspraak
Wo: 10:00 uur – 12:30 uur
Do en vr: 10:00 uur – 12:30 uur | 13:30 uur – 17:00 uur
Za: 10:00 uur – 17:00 uur

https://bercbike.nl

Fietscafé in Overijssel: De Meet (Deventer)

Wanneer je een werkplaats, fietswinkel en café in één hebt, dan moet je nog een pakkende naam verzinnen om het geheel samen te brengen. De Meet in Deventer vat het samen onder: Fietslokaal De Meet. De perfecte combinatie voor bikefittings, onderhoud, onderdelen en accessoires maar dus ook voor een straffe bak koffie met taart. Het café host ook regelmatig evenementen. Met zoveel diensten is er eigenlijk altijd wel iets te doen.   

Fietslokaal De Meet

Openingstijden:

Di t/m vr: 09.00 uur – 18.00 uur
Za: 09.00 uur – 17.00 uur

https://demeet.cc/cafe/

Fietscafé in Friesland: Vanmark Coffee & Cycling (Joure)

Hoewel het in Friesland heerlijk fietsen is, vind je er nog niet veel fietscafés. Gelukkig is daar Vanmark. Vernoemd naar de eigenaar. Mark heeft sinds 2016 de liefde voor de fiets ontdekt en is sindsdien niet stil blijven zitten. Hij heeft zijn eigen Vanmark frame gebouwd en is in 2020 ook een wielercafé gestart. Een café waar je terecht kunt voor zelfgebrande Op Kop koerskoffie met een lekker stuk appeltaart. De perfecte ingrediënten om je fietsverhalen te delen. Over veranderen van koers gesproken, het verhaal van Mark is een bijzondere om aan te horen dus breng zeker een bezoekje.

Openingstijden

Do t/m zo: 10:00 uur – 17:00 uur

https://vanmark.cc/

Fietscafé in Noord-Holland: Bolletjescafé De Klok (Warmenhuizen)

Wanneer een café in de kleuren van de bolletjestrui is gestoken, dan weet je dat je een heus wielercafé te pakken hebt. Bolletjescafé De Klok is dan ook niet te missen. Het café dankt zijn kleuren aan de lokale legende en wielercoryfee Steven Rooks, die in 1988 de bolletjestrui in de Tour de France won. Je kunt er uitgebreid eten en het eigengemaakte Bolletjesbier drinken. Mocht je de omgeving willen verkennen, dan kun je er zelfs overnachten in de B&B. 

Leukste fietscafes van Nederland

Openingstijden

Wo t/m ma: 11:00 uur – 22:00 uur

https://bolletjescafedeklok.nl/

Fietscafé in Drenthe: Café Cours (Assen)

Bij sommige wielercafés zul je misschien denken dat er regelmatig amateurclubs met hardrijders te gast zijn. Die indruk krijg je niet bij Café Cours in Drenthe. Voor hen staat de fiets gelijk aan rust en relativering. Twee eigenschappen waar ik mezelf als fietser helemaal in herken. In een laagdrempelige sfeer kun je genieten van huisgemaakte taarten en de beste koffie. Ook zenden ze regelmatig koersen uit en organiseren ze toertochten. Een plek waar elke fietser zich thuis zal voelen. 

Openingstijden:

Zo t/m di: Op aanvraag
Wo: 09.30 uur – 22.00 uur
Do: 14.00 uur – 22.00 uur
Vr: 14.00 uur – 22.00 uur
Za: 09.30 uur – 22.00 uur

https://www.cafecours.nl/

Fietscafé in Groningen: Spaak (Groningen)

Net als een aantal andere wielercafés in het overzicht kun je bij Spaak met werkelijk al je vragen terecht. Winkel, werkplaats en café in één. Tel er een webshop bij op en je hebt werkelijk alles wat je nodig hebt. Zo kun je jezelf na je fietstocht in het nieuw steken met een heuse Spaak kledinglijn. Fietsers (maar ook niet-fietsers) zijn er van harte welkom voor een verse kop koffie. Het mooie is dat ze lokale producten serveren zoals melk van de koeien uit de buurt. Zo’n verse latte macchiato uit het Noorden smaakt naar meer.

Openingstijden:

Di t/m vr: 08:30 uur – 18:00 uur 
Za: 09:30 uur – 17:00 uur
Zo: 09:30 uur – 15:00 uur

https://spaak.cc/

Fietscafé in Flevoland: Moellies (Dronten)

Wie graag de windvlagen in de polder trotseert kan uitrusten bij Moellies, op Het Havenplein in het centrum van Dronten. Een perfecte uitvalsbasis om de Randmeren te ontdekken. Koffie met gebak uit eigen keuken, lunch of diner, bij Moellies kun je heerlijk opstarten. Of bijkomen. Mooie bijkomstigheid is het gebruik van verschillende streekproducten. Het is zeker de moeite waard om hier een stukje voor om te fietsen.

Moellies

Openingstijden

Ma: 10:00 uur – 18:00 uur
Di t/m do: 09:00 uur – 22:00 uur
Vr: 09:00 uur – 0:00 uur
Zaterdag: 09:00 uur – 22:00 uur
Zondag: alleen koopzondag (de laatste zondag van de maand)

https://moellies.nl/

Fietscafé in Zeeland: Gasterij de Thuishaven (Terneuzen)

Last but not least is Gasterij de Thuishaven in Terneuzen. Gelegen op zo’n 20 kilometer van de Belgische grens kun je hier heerlijk bijkomen van een fietstocht door het Zeeuwse polderlandschap. Er start namelijk een knooppunten fietsroute vanaf het café. Terneuzen heeft wat dat betreft iets meer te bieden dan de pittoreske dorpjes die je op je fietstocht bent gepasseerd. Ronald Meijer is de uitbater. Hij heeft met enige regelmaat de Horeca Koffie Top100 gehaald van Misset Horeca. Je weet dus zeker dat je op de juiste plek bent voor een ‘goei bekske koffie’. 

Fietscafe Zeeland

Openingstijden:

Ma & di: Gesloten
Wo & vr t/m zo: 11:00 uur – 21:00 uur
Do: 12:00 uur – 21:00 uur

https://www.gasterij-de-thuishaven.nl/fietscafe

Heb jij een favoriete fietscafé of ben je eigenaar van een wielercafé en vind je dat jouw café in deze top 12 thuishoort? Laat het ons weten in de comments of neem contact op. We komen graag langs om kennis te maken. 

EntertainmentNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.