Verken de natuur in stijl met VAUDE Kuro-fietskleding en Uphill-tassen

door

Een natte rug, zweet dat onder je helm doorsijpelt, of in je fietsbroek loopt. Als je net als ik al jarenlang in hetzelfde plakkerige zomeroutfitje fietst, kan het snikhete zomer weer in de zomermaanden behoorlijk demotiverend werken om op de fiets te stappen. Maar juist nu lanceert VAUDE, de van oorsprong fabrikant van bergsportartikelen, zijn gloednieuwe Kuro-kledinglijn en Uphill-tassen. Deze nieuwe collectie komt als geroepen, want in Nederland worden temperaturen gemeten tot wel 39 graden in de maand juni. Deze lijn staat voor sportiviteit, lichtheid, elasticiteit, ademend en sneldrogend vermogen en comfort. In de volle zon, zigzaggend op mijn gravelbike door het Brabantse landschap kreeg ik de opdracht om de kledinglijn te testen. En ik kan je vertellen, ik heb mijn motivatie teruggevonden. Laat die zomer maar komen.

Vaude fietskleding en accessoires (2)

De veelzijdige Kuro short

Laten we beginnen met de broek, het kledingstuk dat ik altijd als eerste aantrek en waar ik er door de jaren heen heel wat van heb versleten. Serieus, het stretchmateriaal en de ademende stof geven het gevoel alsof je in je blootje op de fiets zit. Geweldig! Normaal gesproken kan de stretchband aan de zijkant en de knoop- en ritssluiting nogal wat wrijving veroorzaken, maar gek genoeg merk ik er niets van. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Geen idee, maar VAUDE heeft een ultieme bewegingsvrijheid gecreëerd tijdens het trappen.

Oh, en weet je wat? Heb je geen top tube bag of draag je liever geen rugzak tijdens het fietsen om je spullen in op te bergen? Nou, de diepe zakken aan de zijkant met ritssluiting zijn superhandig om je telefoon, portemonnee of zelfs een snack voor onderweg in op te bergen. Dat maakt de Kuro fietsbroek ook perfect voor een wandeling of een dagje op het terras.

Vaude Kuro Short 2

Nu moet ik wel een minpuntje noemen: de broek heeft geen zeem. Na een ritje van twee uur begon ik last van zadelpijn te krijgen. Je kunt de broek zeker over een ander fietsbroekje dragen, maar op hete dagen vind ik dat te warm

De VAUDE Uphill 8: jouw metgezel voor vrijheid

Waar ik voorheen nogal raar opkeek als ik anderen zag fietsen met een tas op hun rug, is het nu een van de dingen die ik al eerste klaarleg. Is voor jou vrijheid en het crossen over zanderige paden ook belangrijker dan snelheid en prestatie en kan je genieten van een uitgebreide stop onderweg? dan is de Uphill 8 echt een uitkomst!

Vaude Uphill 8 detail

Zodra je de tas in je handen neemt, voel en zie je meteen dat er bij het ontwerp door de oorspronkelijke bergsport fabrikant geen compromissen zijn gesloten. Met drie ritssluitingen kun je je tas georganiseerd houden en hoef je niets meer kwijt te raken. In de 8-liter tas is er aan de zijkant plaats voor een extra bidon, en dankzij het 3D-mesh aan de achterkant krijg je geen last van een bezwete rug tijdens het fietsen. Maar weet je wat voor mij echt doorslaggevend is? Het flexibele koord aan het hoofdvak. Dat is ideaal voor het opbergen van een natte handdoek of je helm tijdens een lange klim.

Met de Uphill 8-tas hoef je je geen zorgen meer te maken over het sjouwen van een zware rugzak. Het is ontworpen met het oog op jouw gemak en comfort tijdens het fietsen. Dus gooi die tas over je schouder, ga op pad en geniet van je avontuur!

Crossen met het VAUDE Kuro FZ Tricot Fietsshirt

In tegenstelling tot de broek heeft VAUDE hier gekozen voor een traditionele, strakke fit bij dit Kuro fietsshirt, en dat vind ik als voormalig “roady” echt gaaf. 

Ik ben erg tevreden met hoe goed het shirt past en hoe goed het ademt. Ik ben geen expert in kledingmaterialen, maar vooral met dit hete weer merk ik dat er gebruik is gemaakt van topkwaliteit materialen. Je zweet blijft niet aan je kleding plakken, waardoor je lichaam echt koel en droog blijft, zelfs als je de uphill 8 tas draagt! En ken je die vervelende witte zoutvlekken op je shirt na lange, warme ritten? Normaal heb ik daar altijd last van, maar ik heb ze gewoon niet gezien. Een ander aspect waar ik altijd kritisch op ben, is de rits. Hoe vaak gaan die dingen niet kapot? Maar zowel de grote rits als het kleine borstzakje aan de voorkant gaan open en dicht als een goed gesmeerde fietsketting.

Als ik toch een kritische opmerking mag maken, is dat de voorkant van het shirt niet optimaal aansluit op de broek. Het lijkt alsof je een naveltruitje draagt. Op zich volgt VAUDE hier de trend van andere fietskledingmerken met een kortere voorkant in vergelijking met de achterkant, maar dat is wel even wennen voor mij. De drie zakken aan de achterkant, waarvan één met een rits, vind ik echt geweldig. Alleen als je er te veel spullen in doet, wiebelt het een beetje alle kanten op.

VAUDE Kuro Air Fietswindjack

Met de tropische temperaturen zou je denken dat het gewoon te heet is om een jack te dragen. Toch besloot ik om het Kuro Air jack even aan te trekken voor deze test. Het basismateriaal van 100% polyester voelt zo luchtig en prettig aan op de blote huid dat je het jack zelfs goed kunt dragen bij warm weer. Naast de drie opbergvakken met ritssluiting vind ik de compactheid ook echt een pluspunt. Het jack kan gemakkelijk worden opgevouwen en in de achterzak van je fietsshirt of tas worden gestopt.

Vrijheid, comfort en stijl op de fiets

Aan alles merk je dat met deze nieuwe Kuro-kledinglijn de berg en de fietssport bij elkaar komen. VAUDE is voor mij het levende voorbeeld waarom ervaring zo belangrijk is. De ademende en luchtige eigenschappen van deze lijn hebben me in positieve zin verrast. Met de nieuwe Kuro-kledinglijn en Uphill-tassen van VAUDE heb ik mijn fietservaring echt naar een hoger niveau getild.

Fiets accessoiresFietskledingReviewsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.