Waterdichte sokken van Sealskinz®, een must-have voor regenachtige tochten

door

Veel mensen laten bij regenachtig weer de fiets staan. De reden? Slechte fietskleding. Jammer, want wanneer je de juiste kleding draagt, heb je nauwelijks last van de elementen. Een ademend regenjack, een waterdichte bibtight lijken de belangrijkste items maar eigenlijk begint het bij fietssokken. Natte, koude voeten hebben namelijk enorme impact op je fietsplezier. Gelukkig bestaan er waterdichte sokken. Wij hebben die van Sealskinz® getest. Dit is onze conclusie.

Sealskinz waterdichte fietssokken

Waterdichte sokken met een bamboe voering

Sealskinz® staat bekend om het ontwikkelen van endurance accessoires. Alles geproduceerd met atletische prestaties in het achterhoofd. Handschoenen, mutsen, hoeden en dus ook sokken. Met de Scoulton sokken hebben ze een nieuwe serie op de markt gebracht. Ze hebben een bamboe voering aan de bestaande waterdichte sok toegevoegd waardoor je bij warme omstandigheden droog en koel blijft. Het lijkt een klein detail maar het maakt een enorm verschil. Voor de koude wintermaanden kun je met de Runton sokken goed uit de voeten. Anders dan de Scoulton heeft de Runton een voering van Merino wol, wat ze meer geschikt maken voor zeer koude temperaturen. Deze zijn ook nog eens winddicht.

Waterdichte fietssokken met bamboe voering

Waterdichte fietssokken met Hydrostop™

Wanneer regen met bakken uit de hemel valt, komt er regelmatig water van boven in je sokken gekropen. De Hydrostop™ is in de sok gebouwd om dat te voorkomen. Het is een gel-achtige elastische tape die aan de binnenkant van de sok is verwerkt. Bijkomend voordeel is dat je sokken niet naar beneden zakken. Ik heb de Scoulton sokken niet op het meest uitdagende parcours kunnen testen, maar het viel me op dat de sokken strak om mijn kuitbeen bleven zitten. Dit voorkomt zeker wat irritatie, en voor de snelheidsduivels onder ons kan dit zelfs tijdwinst betekenen. Maar eerlijk is eerlijk, het feit dat de sokken niet afzakken is natuurlijk bijzaak want het draait om de waterdichtheid.

Waterproof sok met Hydrostop

Zijn deze waterdichte sokken echt waterdicht?

Zijn de sokken echt waterdicht? Om dat te testen, besluit ik mijn halve bidon water over de sokken te gieten, en jawel hoor; droge voeten. Hoewel de sokken er doorweekt uitzien, sijpelt het water zo van de sokken af terug de grond in. Achteraf gezien was het misschien niet erg slim om dit vóór het fietsen te doen. Logischerwijs voelen mijn schoenen toch wat koud aan. Met temperaturen rond het vriespunt raad ik dan ook de Runton wintereditie aan en de Scoulton voor het typisch Nederlandse herfstweer

Sealskinz waterdichte fietssokken review

Ademende materialen

Ik liet al eerder vallen dat de waterdichte sokken zijn uitgerust met een bamboe voering. Dat is slechts de eerste van de 3 lagen. De bamboe laag zorgt voor een sterke vochtregulatie en het ademende vermogen van de sokken. Daarbovenop zit een 100% waterdicht hydrofiel membraan. De buitenste laag is een stretch mix van nylon waardoor de sok aanvoelt en draagt als een ‘gewone’ sok. Juist door de combinatie van lagen heb je een sok die niet alleen waterdicht is maar ook nog eens goed ademt. Het zijn twee onmisbare eigenschappen wanneer je in de regen fietst. Laat vocht en vuil maar komen.

Hier ervaar je duidelijk dat je te maken hebt met een product van hoge kwaliteit. Vergelijk het met een paar “goedkope” handschoenen die je handen bij koud of vochtig weer laten zweten. Wanneer je na een rustpauze je goedkope handschoenen weer aantrekt, voelen ze aan als een vochtig washandje. Nou, dit gebeurt ook vaak met mijn huidige fietssokken. Toen ik na twee uur fietsen thuiskwam, voelde het alsof ik net onder de douche vandaan kwam. Zo fris voelde mijn voeten aan. Ik geloof zelfs dat dit helpt bij het verminderen van kalkaanslag op mijn nagels, hoewel dit ook bijgeloof kan zijn. Daarnaast spreekt de warme voering van de sokken me direct aan. Helemaal omdat dit misschien ook wel een vervanger kan zijn voor de overschoen.

Sealskinz® waterdichte sokken met de hand gemaakt in Europa

Wat ook nog een mooie bijkomstigheid is, is dat de sokken exclusief met de hand worden gemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt de sokken een stuk duurzamer dan varianten uit Azië. Geen lange vluchten of vrachtschepen die de wereld over reizen maar een enkeltje over Het Kanaal is voldoende.

Wij zijn fan van Sealskinz® en zien de waterdichte sokken als een musthave voor je basis fietsregenkleding. En weet je wat voor mij echt de doorslaggevende factor is om deze fietsokken te dragen? Ze dienen als vervanging voor die onaantrekkelijke overschoenen, hoewel de temperatuur het natuurlijk wel moet toelaten. De Scoulton fietssokken koop je al voor €43, de winterse variant Runton is vanaf €53 verkrijgbaar.

Waterdichte fietssokken met bamboe voering

FietskledingReviewsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Ronald bello
    13 december 2023 17:26

    Leuk om te horen. Altijd natte voeten,wel of geen winterschoenen, wel of geen hoesjes…ik ga ze proberen. Misschien liggen ze onder de kerstboom en voor The Ride straks handig. Vraagje: hoe lang gaan ze mee??? Toch een aardig bedrag en als ze na 5 keer dragen stuk zijn…….

    Beantwoorden
  • Hi Ronald, Altijd leuk om een reactie te krijgen op mijn artikel. Heb je de sokken inmiddels al gekocht? Ik ben er zeer over te spreken. Ik heb de sokken zelfs op wintersport mee genomen. Met dit koude weer trek ik eigenlijk altijd de Sealskinz sokken aan. Ik heb ze nu zeker een keer of 12 gedragen en ze hebben nog steeds een strakke fit. In alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat ze niet voldoende beschermen tegen vrieskoud. Ze zijn dus geen vervanger voor de overschoen. Al heeft Sealskinz wel een Merino wintersok die we ook in het artikel benoemen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.