Een wijnfietsroute in Limburg? Dat smaakt naar meer

door

Mountainbike Wine Tour

Limburg is een traditionele wielerprovincie met prachtige koersen en toertochten. Maar wist je dat er ook een heel mooi mountainbikenetwerk ligt met mooie en uitdagende routes in Zuid-Limburg. MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg) is hier verantwoordelijk voor. Voor The Bike neem ik je mee op zo’n gave Limburg Wine Mountainbike Tour. Dus neem je tubes en gelletjes mee, want we gaan flink zweten.

Onze route loopt grotendeels door de Beschermde Oorsprong Benaming-gebieden Mergelland en Vijlen (kortweg BOB Mergelland en BOB Vijlen). Verderop in dit artikel meer over BOB. Een klein deel loopt door België. We gaan op pad tijdens een winterse dag in januari, op het moment dat de wijngaarden in ruste zijn. De meeste wijngaarden zijn al een groot deel gesnoeid, maar dat maakt de route niet minder boeiend. De heuvels maken het een genot om hier te mogen rondrijden.

St Martinus wijngaard Rott Vijlen

Mijn startpunt is wijngaard St Martinus van Stan Beurskens. Een wijngaard wat ooit in 1986 begon met 0,5 hectare aan wijnstokken. Vader Hans lag hier aan de basis. Mede door de overname van een groot perceel op Fromberg (Langenberg) heeft St Martinus ondertussen 28 hectare wijngaarden. Met studies in Geisenheim en Stellenbosch op zak en werkervaring in Chili, nam Stan het over van zijn vader. Hij ging vooral aan de slag met duurzaamheid, wat terug is te zien in de ontvangstruimte en de wijnkelder.

Stan heeft sindsdien een stevige reputatie opgebouwd als top wijnmaker en is meerdere keren uitgeroepen tot beste wijnmaker van Nederland. Daarnaast heeft hij enorm veel bijgedragen aan andere wijngaarden in Nederland. Of hij maakte de wijnen, of adviseerde in het hele proces, zelfs vanaf de keuze van aanplant.

“Dit is ook direct een perfect plek om terug te komen en wijnen te proeven. Laat deze locatie nu direct ook het eindpunt zijn van deze route, dus we hebben iets om naar uit te kijken!”

BOB (Beschermde Oorsprong Benaming)

BOB staat voor Beschermde Oorsprong Benaming. Het is een kwaliteitslabel dat een wijnmaker op zijn fles mag zetten als hij voldoet aan de BOB normen. Denk hierbij aan toegestane druivensoorten, opbrengst van geplukte druiven en de ondergrond. Een BOB wordt toegekend aan een bepaald gebied, zoals in 2016 de Maasvallei. In Limburg hebben we 3 BOB’s, namelijk Maasvallei, Mergelland en Vijlen.

Ik zei al dat we zullen gaan zweten en we mogen direct aan de bak. De eerste klim richting de wijngaarden van Villare (St Martinus perceel) is direct steil omhoog. We komen in het hoogstgelegen hellingbos van Nederland, het Vijlenerbos. De route loopt deels over de mountainbikeroute van Vijlen, wat te boek staat als pittig. Wij ontlopen enkele pittige klimmen en zetten koers richting Schweiberg. Via Dalbissen en Landsrade maken we de afdaling richting het Groote Bosch en passeren de Gulp. Klimmend rijden we richting het klooster van Hoogcruts, waar een onbekende, maar erg steil aangeplant wijngaard ligt.

Domain Guillaume, met een aanplant van voornamelijk nieuwe druivenrassen (oa. Souvignier Gris) ligt aan de zijkant van de slingerende ‘Piemert’ en is vanaf de gewone weg niet zichtbaar. Er loopt alleen een wandelpad, dus we leggen de mountainbike even aan de kant. We lopen via een klein paadje naar deze mooi gelegen wijnhelling. Met een prachtig uitzicht richting het Groote Bosch en de vallei van de Gulp verlaten we deze wijngaard. We rijden richting Noorbeek.

Fietsen in het Zuid-Limburgse Noorbeek

Boven aan Klooster Hoogcruts, een prachtig gerenoveerd klooster, steken we over richting het Noordal. Hier vinden we enkele prachtige wijngaarden van wijnmakers Peter Mergelsberg en Pierre Gubbels. In redelijk korte tijd, de 1e wijngaard ‘Op gen Heugde’ dateert uit 2004, zijn er veel wijngaarden bij gekomen. Hier staan voornamelijk klassieke druivenrassen, zoals Pinot Noir, aangeplant. Maar ook minder verwachte soorten als, Merlot, Cabernet Sauvignon, Semillon en Chenin Blanc. 

Gulpener Kriet, vruchtbare grond voor druiven

Noorbeek heeft een vergelijkbare terroir (ondergrond) als de Champagne. Het zogenaamde ‘Gulpener kriet’ geeft met het veranderend klimaat veel mogelijkheden. Dit heeft Pierre Gubbels doen besluiten om de klassieke Champagne druiven aan te planten bij zijn Domein Asberg. Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay. Kortom nog een paar jaar wachten en kijken hoe de Noorbeekse Crémant gaat scoren!

We verlaten Noorbeek en trekken heel even naar de Voerstreek, een geïsoleerd stukje Vlaanderen in Wallonië. Een paradijs om buiten te sporten, want je treft er veel minder (wieler-)toeristen aan als in Limburg.

Wijn proeven bij Domein Pietershof

Om tot bij Domein Pietershof te komen moeten we een steile holle weg afdalen en passeren we Domein Crutzberg. Buren, maar toch net even anders. Ongeveer dezelfde helling, allebei kwalitatief goede wijn, maar Albert Meijer van Domein Pietershof maakt zijn wijnen op een biologische manier. Hij is zelfs begonnen met het experimenteren met natuurwijn. Deze wijngaard ligt erg idyllisch. Hier stop ik geregeld om een ultiem proefmoment te houden bij een Limburg Wine Trailrun. We rijden door richting de Planck en komen weer in Nederland. Onderweg passeren we ook Domein de Planck dat pal aan de grenspaal ligt.

Via Teuven bereiken we het Bovenste Bosch en uiteindelijk Eperheide. Ondertussen genieten we ook van het prachtige uitzicht over Epen en Camerig. Bij goed weer zie je het drielandenpunt vanaf hier.

Wijnhuizen Domein Steenberg & Le Coq Frisé

Op Eperheide, gescheiden door de drukke Julianastraat, liggen binnen een kilometer, 2 mooie wijngaarden. De eerste wijngaard waar we passeren is Domein Steenberg van Luc en Marc Creusen. Ze zijn ook bekend van Hotel Creusen in Epen. Een prachtige plek om te verblijven om te wandelen, mountainbiken en wijn te proeven van Domein Steenberg. Naast wijnen van de druiven Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer, maken ze ook een heerlijke ‘sjtinkkies’ (stink kaas).

We vervolgen onze weg en bereiken via een holle weg de Julianastraat. We steken deze drukke weg over en komen al snel bij een redelijk verscholen wijngaard: Le Coq Frisé. Deze wijngaard ligt wat verder van de weg af en is eigendom van Richard en Annemiek Jacobs. Waar Luc Creusen zijn wijnen zelf maakt, laat Richard zijn wijnen maken door Stan Beurskens. In de toekomst komt hier nog een nieuwe proefruimte. Voor een proeverij passen we nu even, want fietsen en wijn onderweg is geen ideale combinatie. Dit kan wachten tot we bij St Martinus afsluiten.

Doorfietsen naar Domein Holset Bruisend wijnhuis

Via Camerig en opnieuw het Vijlenerbos komen we in het kleine gehucht Holset uit. Verscholen achter een statig herenhuis ligt het prachtig gelegen wijndomein Holset. Een domein dat zich volledig heeft toegelegd op het maken van Mousserende wijn volgens de Méthode Traditionelle. Dit domein is ook nog relatief jong en heeft sinds 2012 een mooie groei doorgemaakt. Uniek in Nederland, is het feit dat ze de 2e flesvergisting in hun eigen kelder laten plaatsvinden. Dit gebeurde voorheen in Duitsland. Aangezien we nog maar 4 km tot in Vijlen moeten, gaan we een klein slokje van deze mousserende wijn proeven.

Foto bij Domein Holset
Tip: Domein Holset is ook een B&B, dus je slaapt in feite in de wijngaard. Ga vooral ook eens langs bij het domein voor een rondleiding of het kopen van een mooie mousserende wijn of combineer het met een lang weekend op het domein.

Bergdorpje Vijlen

De laatste loodjes (4km tot St Martinus in Vijlen). We eindigen in het Bergdorpje Vijlen. Hier komen we vanzelfsprekend ook uit bij St Martinus. Juist die vanzelfsprekendheid bracht de Vijlense horeca ertoe om Stan te vragen een wijn te maken voor op hun wijnkaart. Een eigen lokale wijn voor het Bergdorpje. Stan heeft daar gehoor aangegeven en ‘Bergdorpje’ wit en rood waren geboren. Unieke wijnen die elders niet verkrijgbaar zijn, behalve in de lokale horeca en bij St Martinus zelf.  

We zijn terug bij St Martinus na een zware mountainbike tocht van 45km en flink wat hoogtemeters. Nu is het tijd om te proeven wat het Limburgse wijnland voor ons in petto heeft. Een betere plek om warm met een heerlijk glas wijn te zitten met uitzicht op de heuvels bestaat niet. We krijgen een geweldige plank met lokale producten gepresenteerd en proeven het Bergdorpje Wit en een heerlijke Johannes. Johannes is een rode wijn gemaakt van nieuwe druivenrassen, die Stan heeft genoemd naar zijn vader Hans. Wat mij betreft de ultieme plek om onze Mountainbike Tour af te sluiten.

Tip: In de ontvangstruimte van St Martinus ben je het hele jaar welkom voor rondleidingen, proeverijen of het kopen van hun wijn. In de zomer is het terras een geweldige plek om te genieten van een panorama met zicht op Vijlen en Mechelen. Onthaasten is hier bedacht!

Limburg Wine

We hebben uiteindelijk 45km door het Limburgse heuvelland gereden met ruim 700 hoogtemeters. Een uitdagende, maar prachtige route. 

Wil je ook eens meegenieten van zo’n route? Boek een tour! Met een groep van minimaal 8 personen ga ik graag met je op pad als sportieve wijngids. Onderweg vertel ik je alle ins-en outs van de Limburgse wijnwereld. De mooiste periode om mee op pad te gaan is vanaf het voorjaar tot begin november. In deze periode zijn de wijngaarden volop in ontwikkeling, van bloei tot oogstperiode.

Interesse in een Limburg Wine Trailrun Tour of Mountainbike Tour? 

Neem een kijkje op Limburg Wine

DagtochtenEuropaLimburgMountainbikenNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.