Zadelpijn, wat is het en wat kun je er tegen doen?

door

Zadelpijn, het is een echte pain in the ass. Het is de pijn die je voelt wanneer je (waarschijnlijk) al langer op je fiets zit. Vooral je ‘zitbotten’ kunnen pijn gaan doen en natuurlijk je geslachtsdeel en alles daaromheen. Dit zijn namelijk de gebieden die het grootste deel van je gewicht dragen tijdens het fietsen. Op die manier zijn die plekken dus ook het meest gevoelig voor pijn. Maar hoe voorkom je het of ga je ermee om als je al onderweg bent?

Het ontstaan van zadelpijn

Er zijn allerlei redenen waarom pijn ontstaat tijdens een fietsritje. De belangrijkste reden is druk, waardoor de bloedtoevoer naar dat gebied wordt verminderd, wat betekent dat de huid niet de zuurstof en voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren. Elke trap veroorzaakt een lichte verschuiving van je gewicht op het zadel, wat warmte en wrijving veroorzaakt. Uiteindelijk zal je ook meer gaan zweten, wat het probleem alleen maar verergert. Meer vocht betekent namelijk ook meer kans op bacteriën en irritaties.

Photo by Coen van de Broek

Soorten pijn tijdens het fietsen

In sommige gevallen kunnen fietsers last hebben van schuren aan de binnenkant van hun dijen, veroorzaakt door wrijving op het zadel tijdens de trapbeweging. Andere problemen kunnen zijn: infecties aan de basis van haarzakjes veroorzaakt door rijden, of huidzweren veroorzaakt door bacteriële infecties (deze houden namelijk van een warme en vochtige omgeving).  

Zadelpijn voorkomen/verlichten

Hieronder staan ​​een aantal betrouwbare manieren om zadelpijn te voorkomen en te verlichten, of je nu een ervaren fietser bent of net begint. Gebruik ze allemaal (of in ieder geval een paar), leun lekker achterover en geniet van je fietsritje.

Photo by Hannes Glöckl 

Kies het juiste zadel

Iedereen heeft andere voorkeuren wanneer het aankomt op het kiezen van een zadel. Wat voor de ene fietser werkt, kan voor de andere een kwelling zijn. Ga dus niet in op aanbevelingen (in ieder geval niet voordat je ze hebt uitgeprobeerd). Ondanks wat mensen misschien denken, zijn grote, gevoerde zadels niet per se het beste. Soms kan juist het meest ruige zadel of het vreemdst uitziende zadel, zoals die met uitsnijdingen, dubbele neuzen en kanalen, de perfecte optie voor je blijken te zijn. Het beste advies is om er een paar uit te proberen of een fietsenwinkel te bezoeken die een zadelmeetservice heeft waarmee je de afstand tussen je zitbotten kunt meten om het juiste model te vinden.

Geef geld uit aan een goede fietsbroek

Als je fietsbroeken koopt, dan ligt hoeveel je ervoor wilt betalen natuurlijk helemaal aan jou. De kwaliteit van de short en de zeem zorgen voor meer comfort waar je echt dankbaar voor zult zijn wanneer je langere fietsroutes aflegt. Net als zadels zijn verschillende pads geschikt voor verschillende rijders, dus zoek er een goed bij je past. Plus, je kan oprecht beter ietsjes meer uitgeven, zodat je een betere vulling hebt en dus ook comfortabeler op de fiets zit, dan dat je een goedkope broek koopt en die uiteindelijk toch weg doet vanwege het gebrek aan comfort.

Zorg voor een goed afgestelde fiets

Een fiets met de verkeerde maat of verkeerd afgestelde fiets kan een groot verschil maken voor je comfort tijdens een lange rit. Het liefste wil je een fiets die op zo’n manier is afgesteld dat je niet te veel beweegt tijdens het fietsen. Zorg er dus voor dat je fiets voor jou precies goed is afgesteld. Het is hierbij belangrijk de juiste zadelhoogte te vinden.

Photo by Viktor Bystrov

Zorg voor een goede hygiëne

Ik snap dat je misschien liever niet je fietskleren gelijk in de was doet na een kort ritje, maar dit kan je beter wel doen. Gebruik een korte broek dus niet opnieuw zonder deze eerst te hebben gewassen, omdat deze bacteriën kan bevatten die mogelijk tot een infectie kunnen leiden. Blijf ook na je fietsritje niet te lang in je korte vochtige fietsbroek zitten. Ook dat kan namelijk zorgen voor veel bacteriën, wat weer kan leiden tot ongemakken.

Photo by PlanetCare 

Gebruik chamois crème

Om zadelpijn te voorkomen is het gebruiken van een speciale crème een goede optie. Deze chamois crème of ‘broekenvet’ smeer je direct op de pad in je fietsbroek of op je huid waar de meeste wrijving tijdens het fietsen plaatsvindt. Als je dit aanbrengt voordat je gaat fietsen verminder je de kans op wrijving, ontsteking en ongemakken. Hoewel het in het begin misschien een beetje vreemd aanvoelt, zelfs een beetje tintelend, zal het rustgevende en verkoelende effect helpen om alles fris te houden en bacteriën te voorkomen.

Bouw het geleidelijk op

Oké, als je nog niet veel hebt gereden kan je niet verwachten dat wanneer je een lange fietsrit gaat maken je kontje je ervoor zal bedanken. Net als bij iedere sport of training moet je het rustig opbouwen. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan bijvoorbeeld het hardere zadel tijdens het fietsen. In het begin doet het waarschijnlijk pijn of zit het niet heel comfortabel maar ook daar wen je aan. Je kan geen super zacht zadel zoals op elke stadsfiets zit verwachten. Als je vaker fietst, merk je uiteindelijk dat je stabieler op je zadel zit en niet meer zoveel heen en weer beweegt als je eerst waarschijnlijk deed.

Ga af en toe even staan tijdens het fietsen

Deze tip gaat gepaard met de vorige. Bouw alles geleidelijk op. Dit betekent dus ook dat je niet gelijk uren achter elkaar ‘zittend’ kan fietsen. Je mag je achterwerk best even wat ‘rust’ gunnen door uit het zadel te komen en bijvoorbeeld een stukje staand te fietsen. Zelfs als je een route fietst met weinig hoogteverschillen is het toch de moeite waard om elke 10 minuten op de pedalen te gaan staan ​​en uit het zadel te komen. Zo zorg je ervoor dat de bloedtoevoer weer goed stroomt daar beneden, waardoor je minder kans hebt op het krijgen van ongemakken.

Photo by Coen van de Broek

Heb jij nog goede tips om zadelpijn tegen te gaan? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

GezondheidGravelbikenHow toMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.