Foto: Daniel Frank

10 tips voor het mountainbiken

door

Mountainbiken is een super toffe outdoor activiteit. Op vele plekken in de wereld kun je je uitleven op de fiets. Wij Nederlanders weten natuurlijk als de beste hoe we moeten fietsen. Toch is mountainbiken niet hetzelfde als fietsen. Er komt namelijk nog net iets meer bij kijken. Wist je bijvoorbeeld dat je niet over alle bospaden mag fietsen? En hoe bereid je jezelf eigenlijk goed voor op een mountainbiketocht? In dit artikel zetten we een aantal tips voor het mountainbiken op een rijtje. Zo kom je niet voor tegenslagen of vervelende verrassingen te staan.

Tips voor het mountainbiken

Goed voorbereid op pad gaan is de sleutel tot succes, dat mag geen verrassing zijn toch? Dat geldt ook voor het mountainbiken. Dit zijn de belangrijkste tips.

Gezond & fit

Dit is misschien een klein beetje een open deur, maar onderschat het absoluut niet. Mountainbiken is zwaar, en zeker op grotere hoogte. Uitputting zorgt ervoor dat jij een gruweltocht tegemoet gaat op je fietsje. Train genoeg. Doe dat in Nederland of eventueel de Ardennen. Zo zorg jij ervoor dat je kan genieten op de fiets in plaats van afzien.

Foto: James Wheeler

Voorbereiding & planning

Eerder schreven we al over hoe jij je oriรซnteert in de bergen. Dat is hier ook van toepassing. Check daags van tevoren het weerbericht nog een keer, loop de route na en kijk welke berghutten eventueel open zijn voor een overnachting. Zo laat je niets aan het toeval over.

Blijf op de paden

Van de paden af gaan is altijd een slecht idee. Dat is het zelfde bij off-piste gaan. Daarnaast zal de boer je enorm dankbaar zijn omdat je zijn weiland niet hebt omgeploegd. Honden van herders zijn overigens net wolven, laat ze met rust voor je eigen veiligheid.

Check je fiets & gear

Open deur nummer twee, maar wordt ook vaak vergeten. Zorg ervoor dat je equipment in topconditie is. Zo voorkom je dat je ineens niet meer kan remmen of dat je een achterband verliest tijdens je rit.

Voetgangers

Deze mensen hebben ten alle tijden voorrang, en gelijk overigens ook. Tingel dus vroegtijdig met je fietsbel en laat ze weten dat je eraan komt. Elke confrontatie die voorkomen kan worden, is er toch maar weer eentje.

Know your weather

Dit is een hele belangrijke people. Weet wat er in de lucht hangt. Als je geen idee hebt wat de meest kenmerkende schouwspelen in de lucht betekenen kan je jezelf aardig in de nesten werken. Bereid je dus een klein beetje voor op de mogelijke meteorologische taferelen.

tips voor het mountainbiken
Foto: Flo Maderebner
How toMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.