Credits: Florence Gross

‘100% Women cycling’ meer aandacht voor vrouwen op de fietsen

door

De afgelopen jaren is het aantal vrouwelijke wielrenners in Nederland en België enorm gegroeid. De angst voor ´wielrennerskuiten´ lijkt bij vrouwen eindelijk te verdwijnen en mannen in strakke lycra pakjes worden steeds vaker ´gechickt´ op hun racefiets… Jawel, op de fiets ingehaald worden door een vrouw lijkt sommige mannenzielen nog steeds te breken.

Dit jaar (2023) is Zwitserland Tourism de ‘100% women cycling’ campagne gestart met volledige focus op vrouwen op de fiets. Of je nou op een e-bike, gravelbike, MTB of wielrenfiets wilt stappen, met of zonder gids en welke afstand dan ook… er is voor ieder wat wils. Via de website van myswitserland.com/nl zijn verschillende fietstochten en cursussen te boeken, met bovendien verwijzingen naar fietsverhuur.

100% Women cycling

Met 18 vrouwen uit 18 landen mochten we een week lang in het zadel van de Zwitserse fiets zakken. Er waren een hoop ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’-momenten. En dat gold zeker niet alleen voor mij. Mijn Nederlandse benen zijn gewend aan de nodige tegenwind (misschien fiets ik te vaak de verkeerde kant op), de Braziliaanse voelden zich vertrouwd bij stukken mul zand en strand, maar zoals de meesten peddelde ook ik voor het eerst een bergpass op (en af).

100% Women cycling - international team - Engadin MTB - St Moritz

Hoe bedwing je de bergen in Zwitserland?

Zwitserland staat gelijk aan groene bossen, blauwe bergmeren en natuurlijk spectaculaire bergpassen. En hoewel Zwitserland voor meer dan 75% bergachtig is, kun je ook prachtig (en vlak) fietsen langs meren en bijvoorbeeld het Rijndal. Het beklimmen van je eerste bergpas is een echte aanrader, maar mocht je nog geen ‘wielrennerskuiten’ denken te hebben, ga dan voor de e-bike en laat je adem benemen door het landschap in plaats van de helling.

Gravelbike tour Engadin - Zwitserland - 100% women cycling

Wegdek en bewegwijzering zijn uitstekend in Zwitserland

De wegen zijn van goede kwaliteit, lekker breed en doordeweeks ook niet al te druk. Als er fietsroutes over een helling lopen staan de kilometers en hoogtemeters netjes vermeld en net als bij het hiken in Zwitserland: de bordjes kloppen tot in detail. Mocht je de pas met automobilisten delen, dan kun je over het algemeen galante medeweggebruikers verwachten die je de ruimte geven en zoals wij merkten vaak een bemoedigende ‘yell of thumbs up’ bij het passeren. Ons pelotonnetje van 18 vrouwen had hier uiteraard niets mee te maken toch?

Gravelbiken in Zwitserland

Daarnaast is ook de gravelbike een goede aanwinst in Zwitserland. Veel offroad-paden leiden langs meren of door de bossen met af en toe een typisch Zwitsers dorpje op de route voor een kaasfondue of risotto voor lunch.

Mountainbike trails in Zwitserland

Trap je nou liever niet bergop, dan zijn er vele mtb-tracks in Zwitserland te vinden met keuze voor zowel beginners als ervaren mountainbikers. Voordeel is dat je met mountainbike en al per gondel omhoog vertrekt en dus vooral bergaf fietst.

Op verschillende plekken in Zwitserland worden mountainbikecursussen georganiseerd om de basics, wat finetuning of vooral de gezelligheid van een groep te ervaren. De Mountainbike tracks zijn goed onderhouden en op verschillende plekken bestaan ook zogenaamde ‘flow trails’ die zo ontworpen zijn dat je met voldoende momentum en minimaal peddelen de berg af rolt.

100% Women Cycling fietsroutes

Ga je naar Zwitserland en zoek je nog inspiratie voor een paar uitdagende dagtochten? 100% Women Zwitserland heeft een mooie selectie van fietsroutes gemaakt. Verspreid over het land is er voor elke fietsliefhebber wel een passende route te vinden.

Faciliteiten en vervoer naar Zwitserland

In de winter zijn de meeste hotels gericht op de wintersport, maar in de zomer toveren veel hotels om tot ‘Swiss Bike Hotels’ met ruimte voor het stallen van de fiets en start van de beste fietstochten vanaf de voordeur.

Wie met de auto naar Zwitserland gaat kan zich op plekken als Wallis, Davos, Ticino of St Moritz stationeren om vanaf daar verschillende dagtochten op de fiets af te leggen. Heb je geen eigen fiets geschikt voor de bergen, dan zijn er verschillende verhuurpunten met fietsen van uitstekende kwaliteit (mét en zonder accu).

Gravelbike Engadin - Zwitserland - 100% women cycling

Met de trein naar Zwitserland

Wil je liever per trein naar Zwitserland afreizen, wat zeker ook bij fietstochten van A naar B voordelen heeft. Dan biedt de Deutsche bahn prima verbindingen. Bovendien kan in Zwitserland de ‘Suisse travel pass’ besteld worden. Eén ticket geeft je dan 3, 4, 6, 8 of zelfs 15 dagen toegang tot trein, bus en boot in heel Zwitserland. Ook de panoramatreinen vallen hieronder en op sommige plekken biedt het bovendien korting op bergexcursies. De fiets mag in veel gevallen mee in de trein (handig als je benen wat rust verdienen).

EuropaMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.