Bikefitting, de beste start voor je fietsavonturen

door

Zadelpijn, nekklachten, tintelende voeten of handen? Wanneer je voor langere tijd op de fiets zit, kunnen allerlei klachten optreden. Trainingskilometers helpen sommige klachten terug te dringen maar voor optimale prestaties en minder blessures biedt een bikefitting uitkomst. Maar hoe werkt zo’n fietsmeting nou precies? Wij gingen op onderzoek uit.

Wetenschappelijke fietsmeting voor fietsers van alle niveaus

Voor het beste advies moet je uiteraard naar een expert. Daarom bezochten wij Joep van Kesteren, oprichter en eigenaar van Pedaalkracht. Als bewegingswetenschapper heeft hij veel kennis opgedaan in met name de wielersport. Hij heeft verschillende wielerploegen en zelfs olympische sporters mogen begeleiden naar een perfecte houding. Die kennis gebruikt hij nu om iedere fietser op weg te helpen: “Ik zie werkelijk allerlei fietsers voorbijkomen. Van profs tot vrachtwagenchauffeurs die graag in hun vrije tijd met vrienden fietsen. Ze komen vanuit heel het land naar Nijmegen voor een bikefitting.”

Bikefitting
Joep van Kesteren aan het werk
Fotocredit: Romy Louise

Er zijn verschillende redenen waarom een fietser voor een bikefitting kiest. Voor het gemak onderscheiden we grofweg drie redenen voor een fietsmeting:       

1.     Een bikefitting om pijn te voorkomen

Veel fietsers kiezen voor een fietsmeting omdat ze last krijgen van fysieke klachten. Zadelpijn, gewrichtspijn zoals knieklachten of schouderklachten, maar ook tintelende handen en voeten zijn veelvoorkomende fietspijntjes. Vaak ontstaan die klachten vanwege een verkeerd afgestelde fiets. Een zadel die te ver naar achteren staat of een stuur dat juist te hoog staat. Het kan van alles zijn.  

2.     Een bikefitting om prestaties te verbeteren

Professionele renners maar ook fanatieke amateurs gaan naar een fietsmeting om prestaties te verbeteren. Zeker in het professionele circuit telt elke seconde. Een kleine verandering aan het stuur kan bijvoorbeeld al een groot verschil maken.   

Bikefitting instellingen
Fotocredit: Romy Louise

3.     Een bikefitting voor aankoop van een nieuwe fiets

Tot slot is een bikefitting ook praktisch wanneer je een nieuwe fiets gaat kopen. Er hangt tegenwoordig een stevig prijskaartje aan een nieuwe racefiets of mountainbike. Je betaalt al snel zo’n € 2.000 voor een betrouwbare stalen ros. Als je die uitgave maakt wil je zeker weten dat je de juiste fiets aanschaft.

Hoe werkt een fietsmeting?

Het grote verschil tussen een professionele fietsmeting en een fietsmeting in een standaard fietswinkel, is dat er écht aandacht aan details wordt geschonken. Zo begint een fietsmeting altijd met een klein lichamelijk onderzoek. Hoe is de stand van je benen? En hoe staan je voeten? Hoe lenig ben je? Zo’n onderzoek helpt te bepalen hoe je uiteindelijk op de fiets zit.

Camerabeelden en sensoren als leidraad

Na de lichamelijke inspectie krijg je sensoren op je lichaam geplakt en worden je schoenplaatjes afgesteld. Tijd voor een nulmeting. Je neemt plaats op de fiets om te zien hoe je erbij zit. Aan de hand van camerabeelden ziet de analist, in mijn geval Joep, waar de verbeterpunten zitten.

Bikefitting bij Pedaalkracht
Een kijkje in het ‘laboratorium’ van de bikefitting

Een goed fietsmeting is altijd dynamisch

Met het beeldmateriaal worden vervolgens kleine aanpassingen gemaakt aan de fiets. Het zadel iets omhoog. Weer op de rollerbank fietsen. Weer een blik op de camerabeelden. Het zadel iets naar achteren. Terug op de fiets. En zo door.

Dit is nou precies de gedachte achter een fietsmeting, het is een dynamische meting. Er wordt niet simpelweg gekeken naar de hoogte van het zadel, maar naar het totaalplaatje. Hoe wordt het gewicht verdeeld op de fiets? Hoe is de verhouding van het zadel tot het stuur? Dat zit soms in de kleinste details. Als het zadel een klein beetje is aangepast heeft dat weer gevolgen voor de houding op het stuur en de shifters. Als na een paar uur de meting erop zit voel je merkbaar verschil. De schouders zijn meer ontspannen en de benen ‘lopen’ lekkerder. Het enige dat rest is veel fietsen om te zien of de klachten minder worden.

Kleine details maken het verschil.

Het vinden van de juiste houding kost misschien even tijd en geld maar levert je op lange termijn enorm veel fietsplezier op. Of je nou net begint met fietsen of al jaren op de fiets zit, een bikefitting is absoluut de moeite waard.

FietsenGravelbikenHow toMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.